Korekta proporcji ekranu na szerokim ekranie

palac.kultury

New member
Problem wyświetlania obrazu 4:3 na telewizorach 16:9 był juz dyskutowany, ale zazwyczaj jako wątek poboczny. Zauważyłem, że na telewizorach plazmowych teoretycznie korekta proporcji odbywa się tak samo: w sposób nieliniowy obraz rozszerzany jest poziomo w taki sposób, że na centrum ekranu zniekształcenie jest małe, większe po bokach. No właśnie. Udałem się do sklepu i pod tym kątem porównywałem modele. Poprosiłem (lub sam to zrobiłem) o przełączenie do własnie takiego trybu- jakkolwiek on by się nazywał w różnych tv. I tak na przykład na Philipsie 42pf5320 twarz osoby w centrum ekranu była mniej zniekształcona, do tego w tym trybie górne i dolne kawałki obrazu były obcięte. W LG 42px3rv twarz (ta sama) w centrum ekranu była bardziej zniekształcona, górne i dolne części ekranu były widoczne w całości. W Panasonicu 42pa50 funkcji Just (choć opisywana w manualu) nie znalazłem. W JVC z kolei było podobnie jak w Philipsie.

W szczególności ciekaw jestem, jak te proporcje są zachowywane w Panasonicu.
Może znacie jakieś strony z omówieniem tego tematu, może gdzieś są dostęne "strzały z ekranu" pokazujące zniekształcenia na siatce?

Pozdrawiam,
Marcin.

arsenal

Moderator
VIP
Ja niestety nie mam tego trybu w tv. Na stałe mam załączone 16/9 i wszyscy są Kaczyńscy na ekranie, ale szczerze, po miesiącu przestałem to zauważać i się przyzwyczaiłem. Może to najprostsze wyjście?

Do góry