Konwerter twin, a sygnał na jednym kablu.

Vafel

New member
Witam. Niedawno miałem problem na platformie Cyfry, otóż cyfrowski pakiet HD, czyli Alekino+ HD, Planete+ HD itd, oraz tematyczne Canale+ HD pokazywał mi brak sygnału. Reszta działała dobrze. Na infolinii powiedzieli, żebym ustawił antenę. Kupiłem sobie miernik sygnału, sygnał na antenie był, lekko ją poprawiłem i kanały działają z jednym ale. Nie da się nagrywać programów. Sprawdziłem to i okazało się, że na jednym kablu sygnał jest, a jak je zamienię to sygnału nie ma. Na wszystkich innych kanałach wszystko działa. Jak to możliwe, że z jednego konwertera jeden kabel ma sygnał, a drugi nie?
Proszę o jakaś radę.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie mam Cyfry ale N- ke i w opcjach dekodera można wyłączyć jakby drugie wejście antenowe. Zobacz czy masz aktywne te dwa wejścia (w jednym i drugim powinno być pokazane siła i jakość)

Vafel

New member
Nie mam Cyfry ale N- ke i w opcjach dekodera można wyłączyć jakby drugie wejście antenowe. Zobacz czy masz aktywne te dwa wejścia (w jednym i drugim powinno być pokazane siła i jakość)

Mam włączone TWIN. Poza tym, tak jak napisałem jest problem tylko z programami autorskimi Cyfry w jakości HD. Ponoć musiałem poprawić antenę, ponieważ nie odbierało częstotliwości tych kanałów (infolinia), poprawiłem i sygnał jest na jednym kablu, a na drugim nie. Inne kanały 100% ok.

Nadal się potrafi zdarzyć, ale rzadko, że brak sygnału jest na obydwóch kablach. Co robić? Dzwonić po montera?

Ostatnia edycja:

Vafel

New member
W dekoderze pokazuje standard 4 z hakiem zielony. na infolinii powiedzieli, że to nic nie znaczy, bo kanały są na rożnych częstotliwościach. Na mierniku 9. Co ciekawe miernik działał tylko na jednym kablu.

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Skoro ustawiłeś antenę to spróbuj z konwerterem . Przesuń w uchwycie przybliżając- oddalając od czaszy , lub lekko przekręć konwerter w odwrotną stronę do ruchu wskazówek zegara.

Vafel

New member
Konwerter też ustawiałem. Sam już przy tym grzebałem, a nie znam się, więc jedyna możliwość to telefon po montera, ale najpierw może ktoś mi doradzi na forum :)

pintr

New member
Skoro na jednym kablu miernik działa a na drugim nie to ja obstawiam źle zarobione końcówki antenowe.Rozbierz je i zarób ponownie ,powinno pomóc.

pintr

New member
pisałes wcześniej że na jednym miernik nie działa.Myśłałem że nie działa wogóle ,że po wpięciu go między kabel a konwerter nie dostaje zasilania.Jeśli miernik na obu kablach ma zasilanie to zamień jeszcze kable miejscami ,żeby wyeliminować uszkodzenie któregoś z nich.Jeśli nadal na jednym będzie tak jak piszesz to mógł ci się uszkodzić konwerter( rozumiem że jest to tzw monoblock twin, czyli dwa konwertery zamknięte w jednej obudowie z dwoma niezależnymi wyjściami do dekodera) czasem konwertery tak się psują że działą tylko część pasma .

Do góry