Konwerter HDMI do S/PDIF

moral

New member
Cześć wszystkim,
Posiadam xbox 360 e slim, który to posiada tylko dwa wyjścia HDMI oraz AV (jack na którym współdzielone jest obraz plus dwa kanaly stereo), do tego posiadam amplituner sony STR-DG520, który audio po HDMI traktuje tylko pass-through. Szukając sposobu jak wyciągnąc Dolby z konsoli natknąłęm się na konwerter HDMI do HDMI plus S/PDIF (Model: AY60). Jednak po podłączeniu x360 => konwerter => projektor Optoma HD200X nie mam ani obrazu ani dzwięku na konwerterze. To samo przy konfiguracji BruRay player => konwerter => HD200X. Wszystko działa jeśli podłączę tak x360/BluRay => konwerter =>TV. Czy przyczyną może być to, że projektor nieobsługuje dzwięku? Czy nie jest to trochę dziwne? Czy może długość przewodu HDMI która wynosi 10m lub jego jakość (aczkolwiek wybierałem dobry przewod tylo, że to bo było 4 lata temu). Czy można "oszukać" konwerter, że projektor obsługuje audio po HDMI? A może szukam w kompletnie złym miejscu?

A po co Tobie dźwięk na projektor, obraz wystarczy chyba? Skoro konsola ma 2×hdmi to sprawa prosta, jedno do avr a drugie projektor po hdmi. Możesz też zrobić bezpośrednio konsola-tv i z tv optykiem na avr dźwięk ale to bez sensu trochę połączenie. Podejrzewam iż w opcjach konsoli masz wybór czy jedno wyjście hdmi ma dziakać czy dwa na raz.
Jakość i długość kabla hdmi ma znaczenie, ty mówisz że masz 10m, i w nim też może być problem.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

I sprawa oczywista
712d1fb1d11764fde72a1dcf299091e8.jpg

To juz do wyboru czy hdmi do tv czy na projektor.
Jeśli hdmi na avr to drugim wyjściem na projektor z wykorzystaniem tego
f5ebd89257fb000d016384ae86a9febc.jpg

Mamy też optyczne.
Ja bym zrobił tak
Konsola hdmi-avr-avr hdmi-tv hdmi
Konsola av-projektor o ile posiada wej video chinch.

moral

New member
I sprawa oczywista
712d1fb1d11764fde72a1dcf299091e8.jpg

To juz do wyboru czy hdmi do tv czy na projektor.
Jeśli hdmi na avr to drugim wyjściem na projektor z wykorzystaniem tego
f5ebd89257fb000d016384ae86a9febc.jpg

Mamy też optyczne.
Ja bym zrobił tak
Konsola hdmi-avr-avr hdmi-tv hdmi
Konsola av-projektor o ile posiada wej video chinch.

Dziękuje za odpowiedz,
Problemem jest własnie konsola, twoje zdjęcie przedstawia starszy model S, gdzie jest SPDIF i specjalne wyjście AV, moja konsola takich nie posiada:-( jako, że jest to jedna z najnowszych odsłon x360 to microsoft wyciął wszystkie wyjścia zostawił tylko AV na jacku i HDMI. Obecnie mam podłączone tak AV do TV, HDMI do projektora do tego audio stereo z wyjścia AV do amplitunera. Ale ja chcę dzwięk przestrzenny z konsoli wysłać do ampli stąd konwerter HDMI do HDMI + SPDIF, problem jest taki, że konwerter nie dziala z projektorem ani nawet monitorem! Po podłączeniu do projektora czy monitora nie mam ani obrazu ani dzwieku na SPDIF za to jeśli podłączy konwerter do TV to działa, podejrzewam, że TV obsługuje audio po HDMI projektor nie, tylko czy to nie dziwne?

moral

New member
Zastanawiam się czy problemem nie jest zasilanie konwertera. Jak podłączam konwerter do gniazdka to dioda power nie zaświeca się, staje się to dopiero po podłączeniu przewodu HDMI z X360 lub odtwarzacza. Czy ktoś z was ma podobny konwerter i mógłby napisać czy dioda power zapala się już w trakcie podłączenia do sieci czy dopioro w momencie podłączenia HDMI.
PS.
Na youtube jest filmik z testów konwertera AY60 jako odtwarzacz służy laptop i nie ma żadnego odbiornika obrazu (TV czy monitor) tylko wyciągnięty dzwięk z HDMI do stereo.

moral

New member
Witam ponownie zainteresowanych tematem:)
Zakupiłem kolejny egzemplarz konwertera i sprawa wyglada tak:
- kontrolka power powinna sie zapalic w momencie podłączenia konwertera do zasilania (w zwiazku z tym pierwszy egzemplarz bedzie zwrocony)
- konwerter nie dziala z projektorem :-(
- działa z TV (nawet jeśli TV jest stand by) ale o dziwo jeśli konwerter nie jest podłączony do zasilania zewnetrznego.

Zastanawiam się czy są przejściówki HDMI IN => 2x HDMI out tak że TV i projektor przejmują sygnał w tym samym czasie (coś w stylu rozgaleznika), tylko, ze zaraz ie okaze, ze lepeij kupic nowy amplituner :) Aczkolwiek sprawa jest bardzo ciekawa :)

moral

New member
Cześć wszystkim,
Posiadam xbox 360 e slim, który to posiada tylko dwa wyjścia HDMI oraz AV (jack na którym współdzielone jest obraz plus dwa kanaly stereo), do tego posiadam amplituner sony STR-DG520, który audio po HDMI traktuje tylko pass-through. Szukając sposobu jak wyciągnąc Dolby z konsoli natknąłęm się na konwerter HDMI do HDMI plus S/PDIF (Model: AY60). Jednak po podłączeniu x360 => konwerter => projektor Optoma HD200X nie mam ani obrazu ani dzwięku na konwerterze. To samo przy konfiguracji BruRay player => konwerter => HD200X. Wszystko działa jeśli podłączę tak x360/BluRay => konwerter =>TV. Czy przyczyną może być to, że projektor nieobsługuje dzwięku? Czy nie jest to trochę dziwne? Czy może długość przewodu HDMI która wynosi 10m lub jego jakość (aczkolwiek wybierałem dobry przewod tylo, że to bo było 4 lata temu). Czy można "oszukać" konwerter, że projektor obsługuje audio po HDMI? A może szukam w kompletnie złym miejscu?

Może komus się przyda. Problem rozwiązany za pomocą zwykłego rozgałęźnika HDMI (nie switcha), za konweretrem podłączony jest rozgałężnik a do niego TV wraz z projektorem. Zasada jest taka, że najpier konsola musi dogadać się z TV dopiero potem mogę włączyć projektor, ale to żaden problem. Wyszlo nawet lepiej bo mogę się cieszyć obraze po HDMI zarówno na TV jak i na projektorze:-D

Do góry