Koniec rozwoju 21:9 ?

xroma

Member
Philips-Cinema-21-9-news_b_70242.jpg

Po trzech latach Philips zdecydował się zaprzestać produkcji i badań na tym formatem oferowanych ekranów. Oficjalnym powodem jest brak zainteresowania konsumentów.

Jest to o tyle dziwne, że w tym samym czasie LG zapowiada pojawienie się w jego ofercie EA93

1.jpg

Krótka specyfikacja:
Rozmiar ekranu 29-cali
Format 21:9
Rozdzielczość 2560 x 1080
sRGB Color Gamut 100%
Typ panelu IPS
Jasność (typ.) 300nits
Kontrast (typ.) Mega
kąt widzenia (Ver. / poz.) 178/178
Czas reakcji 5ms GTG
Interfejs DVI-D Dual x 1, HMDI x 2 (MHL), USB3.0 (1 Up / 3 w dół), Display Port x 1, PC Audio In, Headphone Out
Głośnik 7W x 2
Plandeki bastion
Opis MHL, 4-ekranu Split, Dual Link-up *, Super Energy Saving, PBP (Picture-by-Picture), PIP (Picture-in-Picture), Control Stosunek Auto (Original, 21:9), uchwyt ścienny (100 x 100)
Kalibracja kolorów True Color Finder (S / W)

Ostatnia edycja:

GustoB

New member
No i całe szczęście. Znowu przez całe lata oglądając tv obraz byłby fatalnie rozszerzeony. Albo mając niby duży telewizor obraz byłby niewielki bo cięty z obu stron. Ble.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nikt nie chcial ladowac kasy w te technologie bo po co komu tv tylko do ogladania filmow np z blyray bo do ogladania zwyklej tv juz sie nie nadawal.
Lolek

ROMAN38

Active member
Bez reklam
21/9 the best

To co wolicie oglądać większość filmów z Blu-ray z pasami na dole i górze ??????:spam:Wstyd, ten pomysł na ekrany był genialny.Może złapią się za niego jak wejdą na stałe ekrany OLED.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pomysl byl dobry ale warunkiem tutaj byla odpowiednia przekatna, mialem kiedys kupowac taki tv ale po analizie dalem sobie spokoj. Obecny format to dobry kompromis.

enceladus

Banned
Nawymyślają tych formatów (nie tylko obrazu) z tysiąc pięćset a póżniej nic do niczego nie pasuje :/
Filmy powinny być kręcone w 16:9 i nie byłoby żadnych problemów z czarnymi pasami.

kornknot

New member
Pomysl byl dobry ale warunkiem tutaj byla odpowiednia przekatna, mialem kiedys kupowac taki tv ale po analizie dalem sobie spokoj. Obecny format to dobry kompromis.

Dokładnie to samo zrobiłem. Zwykła telewizja wygladała jakby była ogladana na tv czterdziesto paru calowym przez pasku po bokach a filmy były porównywalne z sześcdziesiątkami. Więc jakby nie liczyć to nie opłacało się go do żadnego rozwiązania kupować. Szkoda, bo ja bym chętnie coś takiego kupił, bo ogladam głównie filmy i gram a tv jest dodatkiem. Tylko, że musiał by to być telewizor o przekątnej co najmniej 70 cali żeby to miało sens.

enceladus

Banned
Dokładnie to samo zrobiłem. Zwykła telewizja wygladała jakby była ogladana na tv czterdziesto paru calowym przez pasku po bokach a filmy były porównywalne z sześcdziesiątkami. Więc jakby nie liczyć to nie opłacało się go do żadnego rozwiązania kupować. Szkoda, bo ja bym chętnie coś takiego kupił, bo ogladam głównie filmy i gram a tv jest dodatkiem. Tylko, że musiał by to być telewizor o przekątnej co najmniej 70 cali żeby to miało sens.

Gry też miałbyś w 16:9 i pasach po bokach.

huqo

New member
Ciekawe ilu z was oglądało cokolwiek na takim TV nie licząc tego co można zobaczyć w markecie. Aktualnie posiadam Philipsa model: 58pfl9956h i jestem z niego baaardzo zadowolony. Do filmów idealny. Do różnych programów też ponieważ można sobie dostosowywać obraz bez żadnych pasów i w cale nie widać że jest rozciągnięty czy coś. Ale jeżeli ktoś kupuje taki TV po to żeby oglądać tvp to brawa dla niego. Ja osobiście polecam ten TV. Teraz to ja się nie dziwię że te TV są mało popularne jak wiara wchodzi na forum żeby dowiedzieć się czegoś o nich i czytają takie głupoty a potem rezygnują z kupna...

kornknot Jeżeli chcesz tv pod filmy i gry to w czym problem? Obecnie oglądam filmy blu ray i gram na PS3 i jestem zachwycony możliwościami tego TV. Moim zdaniem Philips posiadając telewizory 21:9 + ambilight wygrywa z konkurencją.

No i oczywiście jestem załamany tą wiadomością ale może zmienią zdanie i wyprodukują kiedyś TV w tym formacie i rozdzielczością 4K...

huqo

New member
Wiem co pisałeś ;) Ale inni to chyba oglądali tylko zdjęcia w internecie tych TV i od razu znawcy... No i szkoda szkoda że nie będą rozwijać tego formatu bo moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie. Czekałem cały czas aż ogłoszą nowy model a tu takie coś... Ale mam nadzieję że w przyszłości do tego wrócą bo ja już nie chce wracać do 16:9 :)

Gie

Member
Bez reklam
Widzę że niektórym przeszkadzają pasy po bokach a przecież to może być zaleta tych tv. Niech stacje tv dalej nadają w 16/9. Taki obraz zamiast wyśrodkowany może być dosunięty do lewej wtedy mamy wolną przestrzeń na ekranie po prawej. Można tam umieścić widgety pogodowe, powiadomienia o mailu, obraz innego kanału, obraz z kamerki zewnętrznej np. z pokoju dziecka, sprzed wejścia. Pomysły można mnożyć.

brodacz

Active member
Bez reklam
Z czystej ciekawości tylko zapytam...
Czy są filmy na Blu-ray'ach i same odtwarzacze, które mają odpowiadającą temu telewizorkowi rozdzielczość poziomą ? Jeśli nie to czy tv dobrze sobie radzi z upscalingiem ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jako monitor rewelacja, sam kupie jak nie bedzie cena zaporowa. Tv to co innego, przykladowe kanaly BBC HD, Discovery HD i cala reszta bedzie albo obcieta, albo sztucznie rozciagnieta, lub z pasami po bokach co nie jest ciekawym rozwiazaniem biorac pod uwage wysokosc i obecne przekatne.
Jezeli chodzi o same filmy, to jak najbardziej.

Do góry