konfiguracja amplitunera pod LAN + notebook

smyrko1

New member
Witajcie!

mam łamigłówkę a mianowicie podłączyłem amplituner DENON 3310 pod LAN i uzyskałem połączenie. Radia internetowe śmigają, z notebooka moge konfigurować amplituner jedyny problem to przesyłanie mp3 z notebook do amplitunera. Posiadam modem/router DSL pod który jest podpięty amplituner. Notebook łączy się poprzez WIFI z tym modemem/routerem. Teraz pytanie jak mam skonfigurować sieć, aby w MOIM MIEJSCU sieciowym był widoczny DENON? Gdy daję utwórz sieć w domu (win xp) to wyświetla mi nieczynną kartę sieciową i dalej nic...

da radę stworzyć połączenie poprzez WIFI?

proszę o sugestie i pomoc

andreo28

New member
mi się wydaje ze raczej takiego połączenia nie wykonasz ?1 to połączenie internetu służy jedynie do słuchania radia internetowego i ewentualnych uaktualnień sprzętu , no chyba ze w instrukcji jest napisane ze mozesz wykozystac to polaczenie w jeszcze inny sposob?!

smyrko1

New member
tak pisze że można przesyłać mp3 i jpeg do amplitunera. nalezy ukatualnic WMP do wersji 11 i korzystać z Windows Media Server ... ale jak

jarmalik

Member
Bez reklam
Poszukaj na forum wątków z DLNA. Ostatnio sporo o tym dyskutowaliśmy. Ja też mam DENONA AVR 4306 i wszystkie pliki dźwiękowe z pięciu różnych komputerów w sieci (zarówno po LAN-ie jak i wifi) odtwarza bez problemów.

smyrko1

New member
jarmalik a jak je wysyłasz?
podłączyłem teraz po LAN i poinformował mnie o urzadzeniu DENON 3310 ale nie wiem jak odtwarzać pliki. Przez WMP czy jakoś przenosić poprzez dostęp z internet explorera?

smyrko1

New member
w prawym dolnym okienku poszła informacja (zapytanie) czy zezwalać na pobieranie danych i połączenie z DENON 3310. dałem na tak ale nie wiem jak przesłać plik. jak ty to robisz? jak tworzysz udostępniony plik DLNA?

jarmalik

Member
Bez reklam
Zdecyduj się na którym wątku prowadzić dyskusję bo widzę że to samo pytanie zadałeś w "Kamerach" - fakt że tam ostatnio rozmawiamy o DLNA.

Znowu nie odpowiedziałeś precyzyjnie: w jakim oknie i jakiego programu pokazał się komunikat o DENONIE? Radziłem ci poczytać choć trochę o tym czym jest DLNA (nie tylko na forum) bo widzę że niewiele wiesz na ten temat. Od razu ci powiem, że ten standard działa trochę inaczej niż zwykła sieć, to znaczy że nie zobaczysz urządzeń odbiorczych w otoczeniu sieciowym lokalnej grupy. Chętnie odpowiem na twoje pytania, ale musisz je zadawać nieco konkretniej;)
Pozdrawiam

jarmalik

Member
Bez reklam
OK. Zauważyłem że piszesz o miejscu sieciowym a nie o otoczeniu sieciowym. Tam faktycznie powinien być widoczny DENON (u mnie jako Network Audio). Musisz włączyć we wszystkich urządzeniach usługę UPnp (w komputerze i routerze).

smyrko1

New member
Witaj,

Gucio50 poprosił abym napisał na kamerach.
Więc tak: podłączając notebooka po LAN do routera udało mi się nawiązać połączenie i odtworzyć z WMP muzykę na amplitunerze. ŚMIGA.

Niestety to było nietypowe połączenie gdyż normalnie używam WIFI (gdyż router ma w nietypowym miejscu) Poprzez WIFI mam dostęp do amplitunera ale nie widzę już zasobów DLNA i co za tym idzie nie mogę już odtworzyć muzyki. Jak skonfigurować router lub kartę WIFI aby widziała DENONA w sieci LAN?

jarmalik

Member
Bez reklam
U mnie w tej chwili zarówno DENON jak i PS3 widzą wszystkie komputery chociaż wcześniej miałem też trochę problemów - do końca nie wiem skąd się brały (może to wina dość starego routera?). W tamtym czasie moje połączenie wyglądało tak: modemorouter ADSL D-Link G604T z wifi połączony do jednego komputera kablem sieciowym a do trzech innych przez wifi. Połączenie z DENONEM i PS3 za pomocą wifi (DENON poprzez AP klient). I dziwne było to, że komputery komunikujące się z routerem przez wifi były widziane przez klientów DLNA bez problemu, natomiast komputer podłączony przez LAN sprawiał kłopoty. Najczęściej nie był widziany, czasami się pojawiał, ale połączenie zawsze było niestabilne i szybko się zrywało.
Postanowiłem zmienić połączenie: pociągnąłem kabel ca 20 m od routera (tego samego) do klientów połączonych za pomocą switcha D-Link 1Gb i problem zniknął. Teraz także do routera podłączony jest kablem serwer NAS i też jest stale widoczny. Także zaktualizowałem soft w routerze i mam wrażenie że to spowodowało lepszą pracę urządzenia. Może to ci coś pomoże.
Sprawdź jeszcze czy wszystkie urządzenia są w tej samej sieci (wszystkie urządzenia muszą mieć adres załóżmy 192.168.1.x a nie tak że jedne mają taki a inne np. 192.168.0.x) i czy mają tę samą maskę podsieci (np. 255.255.255.0). Poza tym jeszcze raz sprawdź czy masz włączone opcje UPnP w komputerze i routerze. Także zaleca się aby wszystkie urządzenia pobierały adres sieciowy z routera przez DHCP.

smyrko1

New member
IP komputer ma ustawione na "przydzielaj automatycznie".Gdy chcę coś wpisywac to trace połączenie. Niestety nie mogę skonfigurować w routerze UPnP, nie ma takiej opcji. DHCP też jest ustawione.
Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić. Po LAN amplituner jest widoczny po WIFI nie

Chyba się poddam :(

gdybyś miał jeszcze jakiś pomysł to daj znać.
dzięki wielkie za pomoc!

IceBreaker

New member
A ja mam takie pytanie. Jarmalik napisales że "Połączenie z DENONEM i PS3 za pomocą wifi (DENON poprzez AP klient)". Czy to oznacza że tego denona mogę połączyć bezprzewodowo z routerem wifi? Czy bez kabla nie da rady jednak?

Pozdrawiam

Sdolas

New member
Mam problem z podłączeniem AVR-2113 do sieci LAN. Mam stałe łącze netii, router Link-sys, ogólnie sieć działa na kompach na kablu i wi-fi. Podłączam lapka i sam się po kablu łączy z routerem w automacie. To samo z PC. Podłączyłem Denona i lipa nie wykrywa połączenia, w denonie ustawione DHCP jak w instrukcji na ON a w ustawieniach Link-sys'a jest opcja DHCP - enable.
Może ktoś pomóc w temacie ?

Tsubasa

New member
Bez reklam
Filtracja MAC wyłączona, pula DHCP nie jest za mała? Sprawdź czy zadziała wyłączając DHCP i wpisując ip, bramę, dns ręcznie. Podmień przewód ethernet i wepnij się pod inny port lan w routerze. Zaktualizuj firmware w routerze i AVR-2113.

Sdolas

New member
Problem z tym że w ustawieniach sieciowych jestem noga :(
Filtracja MAC .... nie wiem co to, muszę poszukać takiej opcji w routerze
Ręcznie nie wiem jaki adres wpisać , maskę ... i coś tam jeszcze by było poprawnie
Aktualizacji softu w ampli nie dokonam do póki nie połączę się z routerem, przynajmniej tak mi się wydaje.

Do góry