Kompatybilne z HDTV - czy to ma sens?

brylook

New member
Witam,
Zastanawiam się czy ma sens kupić Yamaha RXV-459 kompatybilny z HDTV. W przyszłości zamierzam kupic taki LCD. Ale czy nie lepiej kupic H/K AVR 130 lub Denon AVR-1706? Czy trzeba będzie je później wymienić bo nie mają wejść HDTV???
Proszę napiszcie jakie macie zdanie.

masaj007

New member
Wszystko zależy jak chcesz to wykorzystać. Jeżeli amplituner ma integrować urządzenia peryferyjne i jednym interfejsem wszystko przesyłac do TV to warto. Natomiast jeżeli będziesz miał tylko odtwarzacz dvd czy HDDVD, Blueray lub tylko nagrywarkę to nie warto. Kupisz lepiej lepszy odtwarzacz a nie będziesz przepuszczał sygnał przez tani amplituner. Takie przepuszczanie nie pomoże sygnałowi wideo.
Co do samego amplitunera to podaj z jakimi głośnikami chcesz go połączyć i jaki dźwięk chcesz osiagnąć

brylook

New member
Dzięki za odpowiedz.
Czyli odpowiednia dla mnie będzie wersja druga.
Zamierzam wykorzystywać av do filmów jak i do muzyki. Wybrałem kolumny Quadral - Quintas 500.
Zgodnie z powyższym myślę, że z H/K AVR 130 będą dobrze grały. Odtwarzacz mam pioneera DVR 230 Co myślicie o takim zestawie?

masaj007

New member
No jak wybrałeś Quadrale to czemu nie chcesz zestawu z amplitunerem Onkyo jest w niezłej cenie?
Moje Quadrale dużo zyskały po podłaczeniu z HK. Zwłąszcza bas się znacząco poprawił. Ale na twoim miesjcu przewazyły by względy finansowe TX-SR 504+DV-SP 404+Quadral Quintas można kupić w podobnej cenie jak HK AVR+Quaintas. DVD zawsze mozesz sprzedać i wyjdzie cię taniej. To taka moja rada

gabor2

New member
Witam.
A jesli bede chcial korzystac z nowej platformy iti i do tego mam dvd z hdmi, czy moj amplituner tez powinien miec hdmi ? ITI ma nadawac dzwiek w dd czy jakos tak.
Ja rowniez jestem nastawiony na zestaw avr130+qq500. Onkyo nie bralem pod uwage ze wzgledu na jego dvd oraz na wiekszy bas hk.
pozdrawiam

masaj007

New member
Wszystko robija się o tuner cyfrowy. Nie wiem jaki będzie bo się na tym nie znam. Jak bedzie miał wyjście HDMi a TV ma tylko jedno wejście to rozsądek nakazuje przesyłać przez ampli i wtedy jest to wskazane. Jezeli TV ma 2 wejścia to ja bym olał amplituner i przesyłał bezpośrednio a tylko sam dźwięk przesłał coaxialem bądź toslinkiem

qualcuno

New member
jaka YAMAHA?

masaj007 napisał:
Wszystko zależy jak chcesz to wykorzystać. Jeżeli amplituner ma integrować urządzenia peryferyjne i jednym interfejsem wszystko przesyłac do TV to warto. Natomiast jeżeli będziesz miał tylko odtwarzacz dvd czy HDDVD, Blueray lub tylko nagrywarkę to nie warto. Kupisz lepiej lepszy odtwarzacz a nie będziesz przepuszczał sygnał przez tani amplituner. Takie przepuszczanie nie pomoże sygnałowi wideo.
Co do samego amplitunera to podaj z jakimi głośnikami chcesz go połączyć i jaki dźwięk chcesz osiagnąć
witam
mam pytanie nosze sie z zamiarem kupna nowego amplitiunera i zwracam sie z prosba do sznownych forumowiczow
jaka jest roznica miedzy 559 a 459 obecnie posiadam 457 i nosze sie z zamiarem wymiany na cos nowszego sle czy to sie oplaca bo jak zaowazylem moj jest o wiele mocniejszy od w/w?
dziekuje i czekam na info
chcialbym wszystkie urzadzenia podlaczyc do amplitiunera poprzez component czy strace na jakosci obrazu w stosunku jakbym podlaczyl DVD bezposrednio do TV?

ArtS007

New member
Bez reklam
Jak najbardziej jest to poprawne, chyba że:

– telewizor nie posiada skalera, a amplituner posiada;
– amplituner posiada lepszy skaler od telewizora;
– masz więcej urządzeń HDMI do podpięcia, a telewizor ma za mało gniazd.

Chyba wszystko... ;)

ArtS :)

Jussi

New member
Bez reklam
Ja na twoim miejscu bym sie wstrzymal i zaczekal az wejda ampli z hdmi 1.3 aby wszystko szlo po jednym kablu. No chyba ze Ci sie spieszy z zakupem to wtedy zrob jak polecaja.

Pozdrawiam

ps. Masaj007 - kogo ja na tym forum widze, milo ze i tu wspierasz ludzi swoimi profesjonalnymi poradami. pozdrawiam :bober:

jawor44

New member
zagwostka laika

:p Pytanie kompletnego laika, proszę o odpowiedź.

Mam amplituner Yamahy RX V557 i DVD S 657. Przymierzam sie do kupna telewizora hd ready (najprawdopodobniej Samsung). Czy taki zestaw umożliwi oglądanie telewizji N ze wszystkimi jej dobrodziejstwami? :?:
Po co są kompatybilne z HDTV wejścia component video, których mój ampli niestety nie posiada? A odniośnie DVD - po co HDMI ??

j23

New member
denon 2807

Mam ten apmlitiuner. Niestety popodłączeniu "n" prze niego brakobrazu. Podobnie jest gdy podłączęprzez amplituner kiss dp-600.W instrukcji napisane jest hdcp 1.1

Do góry