Kombajny z nawigacją bez włączania TV

dakkon7

New member
witam

Chciałbym abyście podzielili się swoją wiedzą odnośnie urządzeń multimedialnych tzn odtwarzacz HDD czy HD, na których możemy włączyć muzykę z USB bez konieczności włączania TV. Topik przyda się wszystkim zainteresowanym odtwarzaniem muzyki po przez komputer czy jak do tej pory pewnie większość poprzez dvd. Ponadto podsumowuje dotychczasowe wypuszczone na rynek produkty.

Z tego co się oriętuje to Novatron NTD37L ma nawigację, nazwę ją zewnętrzną dzięki małemu LCD, ale głowy nie dam ze da się nawigować i włączyć jakieś mp3

wiatrak

Active member
Bez reklam
  • Novatron IAMM NTR83 i bliźniacy.
  • eGreat EG-M33A (wyświetlacz dwu wierszowy, chyba niezbyt praktyczny?).
  • eGreat EG-M33H, jak wyżej z funkcją tunera/nagrywarki DVB-T MPEG4/2, własny soft (nie NMT), podobno nie za bardzo dopracowany.
  • iTAB36 HD / iTAB 38 HD
  • Novatron NTD38 / Hantech Marcus 800
Nie wiem tylko, jak powyższe urządzenia sprawują się jako odtwarzacze muzyczne - takie funkcje jak odtwarzanie bez przerw pomiędzy plikami raczej w nich kuleją.

Są tez odtwarzacze typowo muzyczne:
  • Teac WAP 2200, WAP 4500 i następne. Wyświetlacz jest umieszczony w pilocie.
  • Muvid IR715, 815, 825.
Że o różnych Squeezbox'ach i Sonosach nie wspomnę.

majkeljot

New member
To może jeszcze wie ktoś, które mają możliwości odtwarzania z jednego pliku (zrzut całej płyty) ale odtwarzanej poprzez plik Cue dzięki czemu odtwarzacz powinien widzieć całą płytę jako oddzielne utwory.
Oraz czy są zgodne z funkcją tzw gapless? Czyli czy potrafią odtworzyć bez słyszalnej przerwy czy trzasku podczas przejścia pomiędzu utworami, które stanowią jedną całość, tzw suity ?

dakkon7

New member
właśnie takie urządzenie do audio jest mi potrzebne, jakoś nie lubię włączać TV aby wybrać jakieś mp3, choć wolałbym coś z nawigacją z urządzenia a nie z pilota, mam już ich za dużo nie wiem jak wy :)

ale dziękuję za modele, o to mi chodziło
z chęcią poznam podobne urządzenia bo z tego co widzę w Polsce nie można takowych zakupić tylko niemcy

Ostatnia edycja:

majkeljot

New member
Może taki byłby dobry, tylko nie znalazłem specyfikacji sprzętowej i nie wiem jak z dostępnością w naszym kraju. http://nexus404.com/Blog/2009/04/24/digital-cowboy-movie-cowboy-dc-mc35uli-multimedia-device-ipod-dock/

digital-cowboy-movie-cowboy-dc-mc35uli.jpg

Ostatnia edycja:

dakkon7

New member
właśnie takie urządzenia mnie interesują z tym że nie wiem gdzie kupić jak na razie na allegro nie ma i innych sklepach internetowych (ja nie widzę) :(
dziękuje za wstawki

grzeseik

New member
do listy podejrzanych nalezy dodac TViXa
http://www.tvix.co.kr/eng/
to raczej gornopolkowe urzadzenie, producent zachwala rowniez strone audio, ponoc obsluguje formaty geste, HD audio itp.

tak woogle to dobry watek. mozna by tu zrzucic ogolne spostrzezenia nt playerow. np qnap-1000 tez ma wyswietlacz ale z relacji posiadaczy do nawigacji nie jest zbyt dobry.

majkeljot

New member
Myślę, że to może być niedługo ciekawa propozycja. Po pierwsze dlatego, że na sigma 8653, a po drugie, że chyba przygotowywany jest na polski rynek. Jest to Sarotech T6

Attachments

• en_t6_bigx.jpg
    en_t6_bigx.jpg
    17,6 KB · Wyś: 667
  • en_t6_05x.jpg
    en_t6_05x.jpg
    19,5 KB · Wyś: 587

krzyno

New member
Ten pleyer jest łudząco podobny do Novatrona NTD38, ciekaw jestem jego ceny.

Ostatnia edycja:

grzeseik

New member
czyli pewnie z jednej fabryki pochodzą. ciekawe jakie oprogramowanie otrzyma to coś...

w specyfikacji nie ma nawet flacow wiec podejrzewam ze gaples czy bitperfect to im sie nawet nie snilo... grala szukac trzeba dalej :/

Ostatnia edycja:

Theseus

New member
Odtwarzacz z nawigacją LCD

Odświeżam temat, przecież bez sensu jest włączać 50 calową plazmę za każdym razem gdy chce się zmienić odtwarzaną płytę z dysku, lub stację radiową! Poszukuję odtwarzacza i głównym kryterium jest właśnie wyświetlacz LCD. Odtwarzacz będzie podłączony przez HDMI do kina domowego HK AVR 255 + HKTS 60 i powinien czytać wszystkie ważne formaty, jak najwięcej przepuszczać do amplitunera (passthrough), odtwarzać format FLAC do jakości 24bit 192kHz w trybie RAW, audio DTS 5.1, gapless, itd.

Waham się między modelami:
1. Hyundai Mbox TR11: (możliwość nagrywania z tunera cyfry + HD)

2. Popcorn Hour c200 (możliwość nawigacji po zasobach za pomocą iPhone'a; lepszy procesor - nie wiem czy w praktyce przyda mi się)

3. Dune Smart D1 (zdaje się największy zakres odczytywanych fomatów: FLAC 24bit 192kHz Multichannel, APE, możliwość rozbudowy o kolejny HDD, tuner i BD)

Czy Hyundai to najlepszy wybór jeśli chodzi o cena/możliwości? Czy ma ktoś może jakieś inne sugestie?

Ostatnia edycja:

net110

New member
Czytałem gdzieś w komentarzach do produktu, że model Hyundai MBox R3150S nie czyta flac. Nie wiem jak ten konkretny model, co go chcesz kupić, ale byłbym ostrożny.

KubaArek

New member
Bez reklam
mam MBox L110 najtańszy z rodziny Hyundai i czyta .flac to ten też będzie odtwarzał ,są na tym samym procku.

dakkon7

New member
miałem ten sam problem zakładając ten topik :)
teraz dźwięk puszczam z laptopa po kablu optycznym do amplitunera i nie narzekam na złą jakość dźwięku

ale nie każdy ma laptopa gdzie ma kino domowe
powiem szczerze że nawigacja przez komputer jest 100razy lepsza niż z takich LCD montowanych w kombajnach, szybciej = lepiej

jedynie muzykę w DTS puszczam przez dvd playera
pozdro

Soryu

New member
Bez reklam
Odświeżam temat, przecież bez sensu jest włączać 50 calową plazmę za każdym razem gdy chce się zmienić odtwarzaną płytę z dysku, lub stację radiową! Poszukuję odtwarzacza i głównym kryterium jest właśnie wyświetlacz LCD. Odtwarzacz będzie podłączony przez HDMI do kina domowego HK AVR 255 + HKTS 60 i powinien czytać wszystkie ważne formaty, jak najwięcej przepuszczać do amplitunera (passthrough), odtwarzać format FLAC do jakości 24bit 192kHz w trybie RAW, audio DTS 5.1, gapless, itd.

Waham się między modelami:
1. Hyundai Mbox TR11: (możliwość nagrywania z tunera cyfry + HD)

2. Popcorn Hour c200 (możliwość nawigacji po zasobach za pomocą iPhone'a; lepszy procesor - nie wiem czy w praktyce przyda mi się)

3. Dune Smart D1 (zdaje się największy zakres odczytywanych fomatów: FLAC 24bit 192kHz Multichannel, APE, możliwość rozbudowy o kolejny HDD, tuner i BD)

Czy Hyundai to najlepszy wybór jeśli chodzi o cena/możliwości? Czy ma ktoś może jakieś inne sugestie?

Z tych trzech to PCH C200 i Dune są bardzo podobne: mocne cpu sigma 8643 i 8642, obsługa bluray (także komercyjnych), passthrough HDAudio (DTS-MA, TrueHD), obsługa flac multichannel (do 96kHz) lub stereo (do 192kHz).
Natomiast Hyundai (i chyba żaden Huyndai) nie obsługuje HDAudio passtrough (robi downmix do AC3 lub DTS). To tyle ze specyfikacji.

Theseus

New member
Dune nie posiada nawigacyjnego wyświetlacza LCD, więc mój wybór ogranicza się do Popcorn Hour C-200 vs Hyundai MBox TR11. Z tego co wyczytałem ze specyfikacji na stronie Hyundaia:
1 "Obsługa audio pass through dla DTS, Dolby Digital (AC3) oraz Dolby Digital Plus (na złączu HDMI)."
2. "FLAC [.flac] (także 24b/96kHz i 24b/192kHz (2ch) w standardach SACD)"/"Odtwarzanie plików WAV oraz FLAC 24bit 192kHz (2ch) w trybie RAW (strumień do dekodowania na zewnętrznym DAC/AVR)"

Czy to znaczy, że Hyundai odtwarza Flac Multichannel 24/96?

Chciałbym kupić odtwarzacz przed weekendem, za Popcornem przemawia możliwość pełnej nawigacji z iPhone'a i lepszy procek, za Hyundaiem niższa cena i możliwość nagrywania z dekodera C+ HD.

Więc postanowiłem rozwiązać to tak - który z tych dwu wybrać do podłączenia do HK 255/HKTS 60, tak aby dźwięk był jak najlepszy?

Do góry