Kolumny z bogatym ,miekkim basem ?

Whiplash

New member
Bez reklam
Witam ,panowie sprzet posiadam taki jak w sygnaturze ,a wiec tak krytykowane Eltaxy Discovery ktore moim zdaniem graja bardzo dobrze . Szukam kolumn ktore graly by tak miekkim i niskim basem jak wspomniane eltaxy..Testowalem Wafle diamond 9.5 ktore na papierze graja basem do 34 hz niestety w rzeczywistosci maja go dosc malo. Z uwagi na to ze nie mam za bardzo gdzie postawic Sub'a chcialbym aby fronty graly na tyle basowo aby brak suba nie byl az tak dokuczliwy..
Czy jest to realne? Czy teraz kolumny poprostu nie graja tak nisko bo kazdy do 5.1 uzywa suba i kolumny nie sa robione pod niski bas ?

mat74

Well-known member
Bez reklam
mialem okazje slyszec te eltaxy - mysle ze zmienisz
zdanie na ich temat po ich wymianie ;)
mysle ze kolumny ktore moglyby ci podejsc to
q acoustic 1050 - niestety ich cena w Polsce jest
dwa razy taka jak powinna....

Whiplash

New member
Bez reklam
Mat ,mam Diamondy w domu aktualnie wiec mam prownanie .Owszem reszta pasma jest lepsza w diamonadach ale co ja poradze ze lubie duzo basu a eltaxy mi go zapewniaja :) Czyli tak do 1000zl za 2 kolumny nie mam co szukac aby graly mocnym basem?

Kaszan

New member
Diamondy Diamondom nie równe- te z serii 8.x to dla mnie totalna porażka. Te wyższe podobno już coś grają ale cudów i tak bym się nie spodziewał. Kolumny z dobry basem w okolicach 1k zł... będzie ciężko, zwłaszcza z ampem Denona, który basem też nie grzeszy. Może Jamo 606?

mat74

Well-known member
Bez reklam
problem polega na tym, ze jest bas i bas....:D
czasem moze sie wydawac ,ze kolumny maja lepszy bas ale
czesto moze byc totylko zludzeniem powstalym z innych
przyczyn ;)
przywykles do dzwieku eltaxow, prawde mowiac po przesiadce na lepsze kolumny trzeba sie do pewnych
rzeczy przyzwyczaic....;)
obojetnie co pisza w specyfikacjach na moj gust takie
eltaxy sa w stanie zejsc z dzwiekiem (w miare czystym) do nizej niz gdzies tak 70hz przy dosc dobrym sygnale, wafle do 34 hz moze nie zejda ,ale do tych 40 hz pewnie daja rade.
powoduje to , w pierwszym przypadku bas rozchodzi sie jeszcze kierunkowo ,jest bardziej "donosny" zeby nie powiedziec -dudniacy wiec wyraznie slyszalny
w drugim przypadku pasmo basowe jest bardziej rozciagniete w czestotliwosciach wiec "nie lupie" tylko
"gra" ;)
przy pierwszym odpaleniu w dodatku nie wygrzanych kolumn moze sie wydawac ,ze maja mniej basu w porownaniu ze "starymi" jesli jednak podasz dobry sygnal
-najlepiej z BD to przy odsluchu znanych dobrze fragmentow uslyszysz roznice, poprostu te drugie kolumny
nizej schodzace graja basem "zupelnie gdzie indziej" tzn.na czestotliwosciach ktorych jeszcze nie znasz....;)
w dodatku "brytyjskie brzmienie" tez jest inne - brzmiaca,
dopracowana lekko wysunieta srednica ,czasem troche przesunieta "w gore" jak np.w przypadku KEF iq ,czasem bardziej w dol tak jak np.wspomniane q acoustic ,za kazdym razem jest to jednak zupelnie cos innego niz to do czego niektorzy przyzwyczaili sie jeszcze z czasow altusow-
gdzie najwazniejsze bylo "bum,bum ccyk" az latala w kuchni porcelana z wloclawka a soprany palily mozg i wysokotonowce :D
niektorzy nie moga sie "przestawic na srednice" i im np.
bardziej odpowiadaja takie JBL i je wybieraja - zreszta
slusznie , robienie czegos na sile to robienie sobie krzywdy,
robienie tego w dodatku za wlasne pieniadze to masochizm...:D

ps.przejrzyj no tam polke z "niebieska kolekcja" i sprawdz
czym by im do...lic zeby sprawdzic jaki bas maja :D
mocy troche podkrec, tak ze 65% mocy chocby ;)
do porzadnego basu praduuu potrzeba :D

ps. naprawde juz mnie mocno irytuje ta nowa
grafika - zeby doslowniej nie powiedziec....
swieci po oczach az lzawia , w dodatku inaczej wyswietla sie post niz go pisze, malo tego to jeszcze po kazdym poscie musze sie logowac ! oczywiscie przy kazdym wejsciu na forum rowniez :confused: brrrrrrr.....!!!!!

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Wafle sa troche wygrzane bo pozyczylem od kumpla ,nie nowki z salonu:) Gram wlasnie tymi kawalmi co znam je na pamiec i wiem jak graja na eltaxach. O ile w stereo bas jest ladny bo nie dudni tylko gra miekko to w 5.1 go brakuje.. Ja nie lubie w brzmieniu duzo srodka ,lubie miekki niski bas gore nie ostra a srodek nie wystawiony na 1 plan tylko uzupelniajacy cale pasmo..

Mialem troche czesu dzis wiec robilem eksperymenty i np wysluchalem kawalka na waflach ,ciach podlaczylem eltaxy i od nowa ten sam kawalek. No i eltaxy mi bardziej podchodza..:D

mat74

Well-known member
Bez reklam
poniewaz powiem ci szczerze,ze akurat tych wafli nie
odsluchiwalem ,wiec ich brzmienia nie znam.
czyli sa dwie mozliwosci- albo faktycznie sa kiepskie (czego
nie wykluczam) albo nie odpowiada ci "brytyjskie brzmienie" (co tez jest mozliwe- wedlug twojej wypowiedzi srednica nie jest priorytetem)
powiedz mi jakich kolumn jeszcze sluchales, lub powiedz mi
na jakim fragmencie materialu BD porownywales (nazwa filmu lub koncertu-najlepiej kednp i drugie :D)
moze bede mial jakis odnosnik ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Hmm kiedys sluchalem JBL E60 ale moja yamaha 5630 nie byla w stanie ich napedzic wiec pozyczylem od kumpla stara mocna yamahe i wtedy pokoj mi chcialo rozniesc ale ze nie mialem kasy na amp to oddalem jbl..
Teraz mam denona wiec pomyslem o stoponiowej wymianie glosnikow ,trafily sie wafle to wziolem na probe.

Hmm odsluchiwalem na Stereo - Metal/Dance aby zoabczyc i bas i gore. 5,1 - Metallica z orkiestra /Pink Floyd- dvd Pulse -comfortably numb i coming back to life

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie nie ,mowie o S&M DVD :p Tego nie mam jeszce:p
No ale co to ma za znaczenie na czym sprawdzam.. Porownujemy 2 pary kolumn na 2 kawalkach :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
pink floyd - DVD ?-jesli tak ,to nadal nie rozumiesz

zrobmy inaczej-
wlacz stereo z podbiciem basu na 0 , najpierw jedne ,potem drugie kolumny
potem wlacz te DVD (skoro nie masz pod reka niczego w BD)
i podbij bas do 80 % (nie wiem jaka ma skale twoja yamaha)
posluchaj jednych po drugich na tych samych fragmentach z tymi samymi ustawieniami.

ps.nie chce cie bron boze przekonywac na sile do tych wafli,
one sa juz raczej dla ciebie stracone i kropka,chodzi o to
bys mial rozeznanie jak nastepne kolumny testowac i dobrze
wiedziec czego i gdzie ci potrzeba ;)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No nie rozumiem cie troche juz...Skoro nie zmieniam zrodla a jeden glosnik gra lepiej od drugiego na tym samym kawalku z tej samej plyty to chyba nie zrodlo ma znaczenie a kolumna..
Mam denona nie yamahe:p

mat74

Well-known member
Bez reklam
powiem ci z praktyki-
po przesiadce na 4 razy drozsze kolumny o klase wyzszy
amplituner nie jestem w stanie sluchac np.niektorych koncertow DVD ktorych sluchalem na starym sprzecie...;)
poprostu kicha !
do stereo ten sprzet tez nie oszukujmy sie -zbytnio sie nie nadaje...
jednak przy dobrym sygnale z BD....w dalszym ciagu
potrafia spowodowac u mnie opad szczeki...:D
a troche juz niebieskich krazkow przemielilem....

krisder

New member
Bez reklam
powiem ci z praktyki-
po przesiadce na 4 razy drozsze kolumny o klase wyzszy
amplituner nie jestem w stanie sluchac np.niektorych koncertow DVD ktorych sluchalem na starym sprzecie...;)
poprostu kicha !
do stereo ten sprzet tez nie oszukujmy sie -zbytnio sie nie nadaje...
jednak przy dobrym sygnale z BD....w dalszym ciagu
potrafia spowodowac u mnie opad szczeki...:D
a troche juz niebieskich krazkow przemielilem....

Bardzo mnie zadziwiła Twoja wypowiedź. W moim przypadku tylko po zmianie amplitunera słucham swoich płyt dvd jakby na nowo. Oczywiście brzmienie jest sporo na plus i tylko mogę sobie wyobrazić co to będzie po zmianie głośników. W przeciwieństwie do Ciebie jakość dźwięku z bd w nowych formatach nie powaliła mnie na kolana w stosunku do dobrze wydanych płyt dvd.

mat74

Well-known member
Bez reklam
ale to nic dziwnego ! moje stare kolumny na lepszym amplitunerze tez zagraly lepiej.
3/4 brzmienia dzwieku jest po stronie kolumn-wiec jesli poprawisz im zrodlo zasilania zawsze bedzie lepiej.
jesli przejdziesz dodatkowo na lepsze kolumny
moze sie okazac ,ze uwypuklone zostana niedoskonalosci
materialu, ale tez lepszy material ma wiecej "smaczkow".
w przypadku wymiany amplitunera zestaw kolumn dostaje lepsza elektronike i wplywa to na nie oczywiscie ,jednak caly
uklad ma w dalszym ciagu ograniczenia dzwiekowe zwiazane z mozliwosciami kolumn

degray

Member
Witam Panowie:)
problem polega na tym,że Denon to dość specyficzny sprzęt.
Nie gra ze wszystkim co pod niego się podłączy.Milałem kiedyś koleżankę która miała bardzo wysoki zestaw firmy Denon,i choć podpięła pod niego kolumny B&W,też wysoki model(była i jest 1 skrzypce w Filharmonii)to brzmienie sprzętu nie do końca mnie satysfakcjonowało,i nie tylko mnie!.pomogła zmiana subwoofera(właśnie na sub firmy eltax)brzmienie stało się bardziej wygładzone i miękkie.Niektórzy uważają firmę eltax za tanią budżetówkę,a to nie do końca prawda,to firma z dobrą tradycją.
Wiele lat używałem suba tej firmy i zawsze byłem zadowolony.Obecnie polecę subwoofer firmy VELODYNE(opinie i linki do testów w innych moich postach,warto sie nimi zainteresować,może nie jest tego dużo i może nie są zbyt odkrywcze.Ale są szczere i oparte na 35 letnim doświadczeniu w obcowaniu z Hi-Fi,czasami warto zainwestować,żeby po cieżkiej pracy delektować się miłym i przyjemnym dżwiekiem)
Pozdrawiam gorąco jak zwykle wszystkich czytających:)

Do góry