Kolumny KEF LS50 - czy zagrają z ....?

Cezarek21

New member
Witam,
pytanie dla osób które miały styczność z monitorami KEF LS50 :)
Czy ma sens zakup owych kolumn i zestawienie ich z amplitunerem "Pioneer VSX-924" ?
Chodzi mi oczywiście o stereo (czemu do stereo ampli 7.2 ? - bo mam już ampli z zestawem 5.1 i nie chce go zmieniać), producent "KEF" podaje, że maksymalna moc wzmaka do "LS50" to 100W, Pionek przy stereo generuje rzeczywiste 128W na kanał, czy to nie za dużo?
Nie jestem specem w tych sprawach dlatego proszę o poradę. Ampli gra bardzo ofensywnie i wyraźiście co trafiło w mój gust i wydaje mi się że powinien dać radę tym KEFom, ale mogę się mocno mylić, nie wiem.

.....Jak Pionek odpada to co w zamian?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tych Kefów akurat nie słyszałem, ale moim zdaniem szkoda ich do amplitunera kd. Chodzi mi o to nie wykorzystasz ich potencjału w stereo. Dobra wiadomość jest taka, że Twój Pioneer ma pre-out więc jest opcja dokupienia i podłączenia do niego wzmacniacze stereo. Możesz też rozważyć Kef R300. Te słyszałem i są całkiem fajne. Z tego co wiem LS50 brzmią bardziej "audiofilsko". Jak duży masz pokój?

werf

Active member
Bez reklam
Pioneer ma pre więc zostaw go sobie do kina.Dokup wzmacniacz z by pass Roksan K2 lub K3,Naim,Arcam do niego podłącz jakiś stremer lub cd

Cezarek21

New member
Pokój 16m2, zapomniałem dodać, że muzy słucham z TIDALA poprzez PC.
Jak to najlepiej ogarnąć, żeby nie namnożyło się sprzętu :) ??

Cezarek21

New member
kwota mniej więcej 2500zł.
a może używany HEGEL H70 albo właśnie Roksan Kandy K2, są w podobnej cenie.
Co lepsze ??

Ostatnia edycja:

Cezarek21

New member
jeszcze proszę powiedzcie mi to o co pytałem wcześniej czyli, jeżeli wzmak ma np. 2x 128W a kolumny wymagają max. np 75W to źle, mogą się uszkodzić czy to dobrze i nic im nie grozi, jak to się ma do dźwięku ???

poczytałem też troszkę o wzmakach to do Kefów najczęściej polecany jest Roksan Kandy K2.
Natomiast mam wrażenie że HEGEL H70 byłby od niego lepszy, co sądzicie ?

Ostatnia edycja:
Do góry