Kolumny do pokoju ok 20m2

ciscopete

New member
Hey , witam wszystkich

Dopiero zaczynam zabawe z muzyka i chcialbym jakies porzadne kolumny i niezly wzmacniacz. Moj pokoj ma ok 20m2. Sluchamwszystkiego po trochu ale glownie muzyka spokojniesza , gdzie mozna doceniec dobry wokal. Chalbym od czasu do czasu mocno podkrecic i posluchac Queen itd.

Wiem ze pokoj jest malych rozmiarow i pewnie wiekszosc bedzie sugerowala mniejsze glosniki ale dla mnie glosnik powinien byc solidny. Nie jestem audiofilem i nie interesuje mnie rzeczy typu pulapki basowe itp.

Podobaja mi sie :

Klipsch r28f
Dali Zensor 7
KEF Q700
Chorus Focal V726

Wzmacniacz:

Yamaha R602N
Marantz SR6009
Pioneer V930
HK 3770

WIem ze to sa receivery a nie typowe wzmazniacze streo ale chce zeby system mozna rozbudowac w przyszlosci. Modul WiFi i dobry zintegrowany DAC jest tez wazny.

Co myslicie?

Dzieki
Piotr

SebaK1205

New member
Bez reklam
Ale możesz rozbudować jak wybierzesz wzmacniacz. Jeżeli zależy Ci na audio w tej chwili, kup wzmacniacz z fukncją main in. Potem dokupisz amplitunerem z funkcją preout i tak sobie rozbudujesz do kina domowego.

ciscopete

New member
Rozumiem , dzieki , a co do samych kolumn i wzmacniacza - co bys wybral?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

abdul0412

New member
Bez reklam
Jaka kwota?

r28F najsłabsze ze wszystkich wymienonych.

Zensor, Focal spoko
KEF nie słuchałem.

moze lepiej pojechac na odsłuch :)?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z tych co podałeś najbezpieczniej będą Zensor 7. Mają dość łagodne, ocieplone brzmienie. Do nich pasuje elektronika z szybkim basem. Chorusy 726 V będą bardziej dynamiczne. Trzeba uważać z doborem elektroniki żeby wysokie tony nie zamęczyły. Klipsch r28f faktycznie najsłabsze z tej stawki i też na duże na 20m2. Napisz jaką masz kwotę na całość to coś doradzimy.

ciscopete

New member
Z tych co podałeś najbezpieczniej będą Zensor 7. Mają dość łagodne, ocieplone brzmienie. Do nich pasuje elektronika z szybkim basem. Chorusy 726 V będą bardziej dynamiczne. Trzeba uważać z doborem elektroniki żeby wysokie tony nie zamęczyły. Klipsch r28f faktycznie najsłabsze z tej stawki i też na duże na 20m2. Napisz jaką masz kwotę na całość to coś doradzimy.

kolo 10 tys na wszystko (2 tys funtow) - mieszkam w UK

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ten sam dylemat mam co ty. Szukalem i szukalem tez bralem pod uwage klipshe r28f ale ostatecznie kupilem

Heco music style 1000 koszt ponizej 4000zl

A co do wzmacniacza to dobre oferty masz marantz pm8005:
Richer Sounds

lub

Marantz PM8005 Amplifier - Superfi

Lub wzmacniacz Denona 1520ae lub 2020ae zobacz sobie stopki uzytkownikow tych bardziej kasiastych, to prawie kazdy ma wzmacniacze tego typu.

Moj planowany zestaw by cie wyszedl okolo 7000zl.

Do tego masz wzmacniacze mogace pracowac jako koncowka mocy, mozesz potem system rozbudowac w kino domowe (dokupujesz amplituner i reszte juz tanszych glosnikow)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Proponuję odsłuchać Tannoy Revolution XT 6F. Udała się ta seria. Brzmią bardzo dobrze. Szeroka scena, przestrzeń. Do tych kolumn fajny by był Atoll IN100SE. Do Atoll-a fajne też by były Dynaudio EMIT M30 (lub starsze DM 3/7). Wiem, że chcesz duże kolumny, ale nie przekreślałbym np. Kef R300. Ładnie wykonane. Potrafią zagrać potężnie. Nie jedną podłogówkę zawstydzą. Do Kefa mógłbyś odsłuchać hybrydę Vincenta SV-227. Z polskich kolumn możesz odsłuchać Pylon Audio Diamond 25 lub większe 28. Jest jeszcze kilka polskich manufaktur, którymi mógłbyś się zainteresować.

Henry

Active member
Bez reklam
@Paweł, kolega z UK więc z Pylonami może być problem ;)

Do Tannoya mi pasował też Arcam, bardzo udany duet, a u siebie w dobrej cenie znajdziesz.
Razem z Pawłem słuchaliśmy też Tannoya z Roksanem, to też dobre połączenie, a Kef R jak najbardziej, poza wspomnianymi R300 posłuchaj także R500

ciscopete

New member
Proponuję odsłuchać Tannoy Revolution XT 6F. Udała się ta seria. Brzmią bardzo dobrze. Szeroka scena, przestrzeń. Do tych kolumn fajny by był Atoll IN100SE. Do Atoll-a fajne też by były Dynaudio EMIT M30 (lub starsze DM 3/7). Wiem, że chcesz duże kolumny, ale nie przekreślałbym np. Kef R300. Ładnie wykonane. Potrafią zagrać potężnie. Nie jedną podłogówkę zawstydzą. Do Kefa mógłbyś odsłuchać hybrydę Vincenta SV-227. Z polskich kolumn możesz odsłuchać Pylon Audio Diamond 25 lub większe 28. Jest jeszcze kilka polskich manufaktur, którymi mógłbyś się zainteresować.

Jestes kolejna osoba ktora wspomina o Tannoy XT 6F / 8F - napewno odslucham. Kefy R500 wygladaja atrakcyjnie tez i cenowo ok. Mtyslalem ze seria R bedzie bardzo droga (pojecie wzgledne :)) a tu R500 sa za ok. 1000 - 1200 funtow wiec ok.Dzisiaj mialem przyjemnosc sluchac b&w 682 s2 i Klipsch RF-7 II. B&W byla naprawde ok ale Klipsch to byla masakra. Rozumiem ze Klipsch jest 3 polki wyzej ale ...- rozmiar poraza i napewno bede za duze ale kompletny opad szczeny. Musze poslychac Tannoya , z polskimi kolumnami bede problemy.
Jutro bede testowal Q900 wiec zobaczymy.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
@Paweł, kolega z UK więc z Pylonami może być problem ;)

Jakoś mi to umknęło :)

Jestem ciekaw porównania R300 z R500 (odsłuchiwałem dwukrotnie R300, 500 nie znam). Śmiem twierdzić, że jednak nie opłaca się dokładać do R500. W basie i potędze brzmienie nie będzie dużej różnicy. Jeśli podłogowe to bym atakował R700.

Ostatnia edycja:

ciscopete

New member

Jestem ciekaw porównania R300 z R500 (odsłuchiwałem dwukrotnie R300, 500 nie znam). Śmiem twierdzić, że jednak nie opłaca się dokładać do R500. W basie i potędze brzmienie nie będzie dużej różnicy. Jeśli podłogowe to bym atakował R700.

Niestety R700 duzo drozsze w UK niz 300 czy 500 - 2000 funtow za same kolumny!

barburian

New member
Bez reklam
Może coś z tego też przesłuchaj

Klipsch Reference RF-62 II
Taga Harmony BLUE F-80
Elac FS 68.2
Paradigm MONITOR 7 v.7
PYLON - Sapphire 25

Henry

Active member
Bez reklam

Słuchałem 500-tek, są ok, do mniejszego pomieszczenia w sam raz.
Może nie powalają basem jak 900 czy 700, ale charakter serii pozostaje, nie ma się do czego przyczepić, a w porównaniu do XT6F, to miałem wrażenie, że mają jednak więcej basu.
Trochę inna sytuacja jest z XT8F, które dla R700 są już godnym rywalem.

venom200

Member
R 500 będą miały nawet gorsze zejście na basie jak R300 bo po prostu przetworniki są w 500 dużo mniejsze , a to już z automatu powoduje że zagrają gorzej

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
R 500 będą miały nawet gorsze zejście na basie jak R300 bo po prostu przetworniki są w 500 dużo mniejsze , a to już z automatu powoduje że zagrają gorzej

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Zejście na basie jednak R500 ma niższe. Przynajmniej wg danych producenta. Przetworniki mniejsze, ale za to większy litraż skrzyni. Ale różnica w zejściu jest niewielka.

tagis

New member
Co wy z tym za małtm basem ja man u siebie ustawine prawie na 0 a sąsiedzi pier....ca dostają, basu jest wystarczająco. Odsłuchajcie miże najpier w pomieszczeniu około 20 metrów a nie na 50 i wtedy ocencie. To jest sprzęt do domu/mieszkania a nie na koncerty.

Do góry