Kolumny do DENON AVR-X2200W

G

goldengate

Guest

katka10

Member
Es pack to dobre zestawienie, dostaniesz już za 3000 jak spotykasz, nie zapomnij o targu z sprzedawcą. Ale w tym budżecie możesz mieć dobre monitor audio Bx 5 i bx1 i centralny z tej serii... teraz są w dobrej cenie i jak trochę dołożymy to i na sub starczy...nie zapomnij o tym bo w kinie to podstawa....kolumny w tym przedziale nie zastąpią suba.

G

goldengate

Guest
Znalazłem ES pack w media nie dla idiotów hehe za 2999zł ale bez suba. Co byś polecił za buffer do tego zestawu kolumn ??

mors111

Active member
Bez reklam
jak dla mnie ES są za duże na 15m2 , chyba że lubisz łupnięcie , ale może wtedy też dudnić

Arena spokojnie starczą i mają suba w komplecie , jak większość kina to ten zestaw da więcej emocji , ale i w stereo spokojnie starczy na taki metraż , u mnie fronty mają bas 17cm i napędzają pokój 30m2 i to dość sprawnie , basu nie brakuje

brałbym Arena

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Też uważam, że nie ma sensu pchać się w ES-y. Areny będą lepsze na Twój metraż. Dobrą alternatywą byłby zestaw oparty na frontach Studio 270.

G

goldengate

Guest
Tylko ten zestaw Arena zawiera jako frontowe 2-drożne głośniki.

Czy nie lepszym wyborem będą kolumny innej marki - niższej półki ale technicznie "wyższe" np. JAMO czy STX ??

Henry

Active member
Bez reklam
Tylko ten zestaw Arena zawiera jako frontowe 2-drożne głośniki.

Czy nie lepszym wyborem będą kolumny innej marki - niższej półki ale technicznie "wyższe" np. JAMO czy STX ??

Ale to nie ma nic do rzeczy ;)
Idź na odsłuch i porównaj x drożne kolumny podłogowe ( STX, Taga, Eltax, czy inne budżetówki napakowane membranani ) ze "zwykłymi" monitorami z przeciętnej półki cenowej ;)
Nie ilość a jakość ma znaczenie ;)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
To, że kolumny są 2-drożne to wcale nie znaczy, że są złe czy gorsze. ES to kawał kolumny o brzmieniu bardzo efekciarskim, które w kinie domowym się sprawdza dordzo dobrze (kolumny te lubią grac głośno), ale gorzej już w stereo. Do pomieszczeń poniżej 20m2 bym ich nie polecał. Proponowana przeze mnie JBL Studio 270 jest trójdrożna jeśli bardzo Ci na tym zależy. Dobrą alternatywą dla JBL-a będą kolumny Melodika. W Twoim pokoju sprawdzą się już BL30. Do tego kupisz suba i w kinie domowym będzie ogień. BL30 zapewnia też dobre brzmienie w stereo.

G

goldengate

Guest
Idąc w górę z budżetem jeszcze MELODIKA i MONITOR AUDIO. Co o tych markach myślicie

Henry

Active member
Bez reklam
Dobre kolumny- nic dodać nic ująć....słuchaj i porównuj ;)
a tak, przy okazji, skoro urządzasz dedykowany pokój to może zestaw 7.1 oparty na monitorach...

G

goldengate

Guest
Wybraliśmy BenQ W1350 + Avers Cirrus X 240x135.
Denon X2200W + Monitor Audio MR4 + MR1 + MR-Center oraz subwoofer MRW-10.

Na subwooferze z tyłu mam potencjometr CROSSOVER oraz przełącznik BY PASS.
Do czego one służą i jak lepiej ustawić ?

Bipo

Active member
Bez reklam
Jedno pytanko, czy masz zamiar z tego projektora korzystać w dzień....? Bo on ma strasznie mocna lampę, więc w nocy może dawać jak żarówka a przy jasnych scenach może się okazać nie do oglądania...

Bipo

Active member
Bez reklam
Masz tylko możliwość przełączenia z trybu low na high, a różnica jest minimalna pomiędzy tymi trybami lampy. Na low lampa święci minimalnie ciemniej ale to naprawdę minimalnie, więc przy tak mocnej lampie nawet filtr zakładany na soczewkę może nie wiele pomóc.... jak włączy i obejrzy to się przekona o czym piszę..;-)

G

goldengate

Guest
Nie wiem o czym mówicie.
Wczoraj już obejrzałem film i dwa koncerty. Oczywiście z zasłoniętymi roletami.
Ogląda się wspaniale, nie spodziewałem się tak dobrego efektu i jakości obrazu.

Jak mocna lampa 2500 to taka mocna ?

Do góry