Kolejna prośba o pomoc w wyborze playera

haw

New member
Witam,
na początek przepraszam za kolejny tendencyjny topic. Poświęciłem jakieś 3-5h na zorientowanie się w temacie odtwarzaczy (głównie kopiąc w tym forum) i niestety nie udało się (z głośnikami i ampli ta sztuczka się udała - podziękowania dla ludzi piszących tutaj) :(. Proszę więc jakiegoś człeka dobrej woli o info.
Odtwarzacz będzie działać z ampli onkyo 608 i głośnikami 5.0 (może w przyszłości 5.1) oraz TV LCD ~40-50" (zakup w planach). Ampli jest 7.2 (jeśli ma to jakieś znaczenie), głośników w wer. 7.x nie planuję...

Czego potrzebuję w odtwarzaczu (rzeczy niezbędne):
- odtwarzanie FLAC wraz z cyfrowym wyjściem audio (optyczne, coaxial, HDMI - obojętnie byle by było - nie ufam przetwornikowi cyfrowo-analogowemu w takich odtwarzaczach...)
- dekodowanie obrazu full HD teraz i w najbliższej przyszłości (powiedzmy 1-3 lata w zal. od ceny) bez zacięć (kwestie wydajnościowe playera oraz aktualizacje softu)
- dekodowanie DivX i tym podobnych popularnych formatów,
- dekodowanie dźwięku w różnych formatach (pogubiłem się ile tego jest...) i poprawne przesłanie do ampli,
- port USB,
- napisy.

Miło by było gdyby, ale jeśli nie będzie (np. kosztem znaczącego obniżenia nomen omen kosztu) to jakoś przeżyję (od najważniejszego):
- dźwięk inny niż stereo dało się wysłać w postaci cyfrowej do ampli (jest to w ogóle możliwe jakimś coaxial'em czy czymś innym? odwracając pytanie: da się analogowo?:niewiem:),
- dało się odtwarzać content z Youtube, Vimeo itp. (może być z jakimś dodatkowym softem i odpalonym PC w LAN),
- obsługiwał dyski twarde o rozsądnej pojemności,
- napisy były ładne (takie jak w kinie - np. ffdshow takie wyświetla) i dało się je przesuwać, oraz ustawić opóźnienie znikania.
- był w miarę cichy,
- można było włączyć muzykę "po ciemku" - bez TV, niekoniecznie 1 przyciskiem, ale zapamiętaną sekwencją - powiedzmy, że muzyka jest w katalogu na "a" ;)
- miał pilota,
- można go było podłączyć do sieci - mam gdzieś nieużywaną kartę wifi na usb,
- był ładny (do gustu przypadła mi Ariva oglądana na zdjęciach w sieci).

Tyle lista życzeń. Teraz budżet. Przede wszystkim rozsądny, czyli stosunek cena / (jakość + żywotność). Ale generalnie 400 - 600 zł, jeśli odtwarzacz miałby spełniać więcej funkcji z listy nieobowiązkowych (zwłaszcza z górnej części) lub wystarczyć na znacząco dłuższy okres czasu, jestem w stanie dołożyć jeszcze 200 - 400 zł. Czyli max. 1000, ale jeśli będzie rozsądne uzasadnienie dla takiego wydatku. Planuję również zakup dysku, więc jeśli odtwarzacz na starcie będzie w takowy wyposażony, budżet można zwiększyć o cenę odpowiadającą cenie hdd 3.5" analogicznej pojemności.

Za wszystkie sugestie, wyrażone opinie i informacje będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam przedświątecznie,
Hubert.

haw

New member
No tak, widzę, że koledzy wiedzą już wszystko najlepiej.
A posty użytkowników niektórych odtwarzaczy skarżących się na szarpanie to bajki dla niegrzecznych dziewczynek.
Nie możecie założyć sobie oddzielnego wątku do wylewania własnych frustracji?

Hubert.

pkomp

New member
kolego mam arive 210 - ma wszystko czego chcesz prócz włączania muzyki w ciemno - tu tylko sprzet z wyświetlaczem
i nie odtwarza vimeo - nie wiem czy którykolwiek to odtwarza

więc przestań nudzic tylko zajrzyj do tematów

Soryu

New member
Bez reklam
Witam,
na początek przepraszam za kolejny tendencyjny topic. Poświęciłem jakieś 3-5h na zorientowanie się w temacie odtwarzaczy (głównie kopiąc w tym forum) i niestety nie udało się (z głośnikami i ampli ta sztuczka się udała - podziękowania dla ludzi piszących tutaj) :(. Proszę więc jakiegoś człeka dobrej woli o info.
Odtwarzacz będzie działać z ampli onkyo 608 i głośnikami 5.0 (może w przyszłości 5.1) oraz TV LCD ~40-50" (zakup w planach). Ampli jest 7.2 (jeśli ma to jakieś znaczenie), głośników w wer. 7.x nie planuję...

Czego potrzebuję w odtwarzaczu (rzeczy niezbędne):
- odtwarzanie FLAC wraz z cyfrowym wyjściem audio (optyczne, coaxial, HDMI - obojętnie byle by było - nie ufam przetwornikowi cyfrowo-analogowemu w takich odtwarzaczach...)
- dekodowanie obrazu full HD teraz i w najbliższej przyszłości (powiedzmy 1-3 lata w zal. od ceny) bez zacięć (kwestie wydajnościowe playera oraz aktualizacje softu)
- dekodowanie DivX i tym podobnych popularnych formatów,
- dekodowanie dźwięku w różnych formatach (pogubiłem się ile tego jest...) i poprawne przesłanie do ampli,
- port USB,
- napisy.

Miło by było gdyby, ale jeśli nie będzie (np. kosztem znaczącego obniżenia nomen omen kosztu) to jakoś przeżyję (od najważniejszego):
- dźwięk inny niż stereo dało się wysłać w postaci cyfrowej do ampli (jest to w ogóle możliwe jakimś coaxial'em czy czymś innym? odwracając pytanie: da się analogowo?:niewiem:),
- dało się odtwarzać content z Youtube, Vimeo itp. (może być z jakimś dodatkowym softem i odpalonym PC w LAN),
- obsługiwał dyski twarde o rozsądnej pojemności,
- napisy były ładne (takie jak w kinie - np. ffdshow takie wyświetla) i dało się je przesuwać, oraz ustawić opóźnienie znikania.
- był w miarę cichy,
- można było włączyć muzykę "po ciemku" - bez TV, niekoniecznie 1 przyciskiem, ale zapamiętaną sekwencją - powiedzmy, że muzyka jest w katalogu na "a" ;)
- miał pilota,
- można go było podłączyć do sieci - mam gdzieś nieużywaną kartę wifi na usb,
- był ładny (do gustu przypadła mi Ariva oglądana na zdjęciach w sieci).

Tyle lista życzeń. Teraz budżet. Przede wszystkim rozsądny, czyli stosunek cena / (jakość + żywotność). Ale generalnie 400 - 600 zł, jeśli odtwarzacz miałby spełniać więcej funkcji z listy nieobowiązkowych (zwłaszcza z górnej części) lub wystarczyć na znacząco dłuższy okres czasu, jestem w stanie dołożyć jeszcze 200 - 400 zł. Czyli max. 1000, ale jeśli będzie rozsądne uzasadnienie dla takiego wydatku. Planuję również zakup dysku, więc jeśli odtwarzacz na starcie będzie w takowy wyposażony, budżet można zwiększyć o cenę odpowiadającą cenie hdd 3.5" analogicznej pojemności.

Za wszystkie sugestie, wyrażone opinie i informacje będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam przedświątecznie,
Hubert.

PopCorn Hour C-200: bardzo szybki cpu (Sigma 8643) odtworzy wszelkie 1080p bez zacięć (nawet do 60mbps), obsługuje hd audio (2.0, 5.1, downmix, pass), posiada wyświetlacz lcd, wewnątrz obudowy miejsce na hdd 2,5" oraz zatoka na 3,5" (także BD - więc masz bluray i nmt w jednym), pilot radiowy, cała masa serwisów internetowych i tym podobnych bajerów. Chyba dość przyszłościowo?

Ostatnia edycja:

haw

New member
dzieki za kolejne odpowiedzi. zdecydowanie bardziej merytoryczne ;].

@pkomp - czy arrive odtwarza flac w sposob zadowalajacy - ktos pisal na forum, ze wyciaga chyba tylko 44kHz (nie pamietam czy 210 czy inna, ale jest szansa ze jesli jedna, to wszystkie) - strona producenta niestety milczy na ten temat...

@Soryu PopCorn wyraznie przekracza budzet (flac 96kHz)

@tvenno, wszystkie Hyundaie maja to o co mi chodzi: potrafia wypluc z flac dzwiek 192kHz (wiecej nie potrzebuje - ograniczenie mojego DAC), ale... wydajac 550 zyka (wszystkie sa na tym samym procku) mialem nadzieje ze sprzet podziala z 2 lata, a ludziska pisza, ze przy wiekszym bitrate nie wydoli.

Powoli zaczynam sie sklaniac ku Mede8er. jeszcze zeby w PL mozna bylo znalezc wersje z niebieska kropeczka...

Pozdrawiam,
Hubert.

bomen

New member
Raczej były tu narzekania nie konkretnie na Hyundaia, tylko na procesor Realteka, że będzie miał problemy wysokim bitratem. Tyle że ciężko teraz taki film gdzieś znaleźć, a Sigma - jak sam piszesz - przekracza twój budżet...

haw

New member
wg tego tematu: networkedmediatank.com/showthread.php?tid=36170 c-200 radzi sobie z flac 192 khz ale po hdmi - spdif ma ograniczenie do 96khz.

w zasadzie to nawet do 48
epanorama.net/documents/audio/spdif.html

wyglada na to, ze im sie kolumny pop...rzestawialy
humanmedia.pl/download/R6x0%20AudioTable_FWv539.pdf

mimo to, niestety nadal popcorn pozostaje poza zasiegiem finansowym ;].
za to potencjalna lista wstepnie powiekszyla sie o Netgear NeoTV 550 ;].
btw, ciekawe jak inne odtwarzacze radza sobie z dzwiekiem po hdmi.

haw

New member
O którym konkretnie modelu Mede8er mówisz? Bo nie szukając długo znalazłem ten model, humanmedia.pl/Mede8er_MED500X.html flac do 96khz... Co do żywotności Hyundaia - nie wiem jak szybko będzie rósł bitrate, ale myślę że nie aż tak, żeby za dwa lata nie dało się oglądać na nim nowości. Zwłaszcza że soft jest aktualizowany co jakiś czas, a to też pozwala zwiększyć wydajność urządzenia.

dokladnie o tym (wersja "plus"). moze testowali przez S/PDIF...
iboum.com/pr/mede8er.php

haw

New member
I jak tam się ma twoja decyzja? Bo w sumie to nie wiem na czym stanęło ;) Kilka bardzo podobnych modeli już wymieniono, wszystkie dają radę, i co teraz ? Wybrałeś coś ? :p

wybralem, ale nie kupilem ;]
czyli nie wybralem, bo dopoki nie minie 10 dni (chyba roboczych) od kupna (ustawowy termin zwrotu ;-) ) to wszystko moze sie zdarzyc...
wstepnie zdecydowalem sie na:
Netgear NeoTV 550
martwi ogolnie mala ilosc opinii na temat odtwarzacza, moze po swietach cos sie ruszy ;].
zakup pewnie po nowym roku - na swieta wyjezdzam wiec i tak nie zdazy przed wyjazdem dojsc, potem sylwester. po nowym roku skonczy sie swiateczny szal, moze ceny troche drgna, a jak nie, to strace najwyzej ten 1%, ale na spokojnie i bez pospiechu co tez nie jest bez znaczenia.

Do góry