Kolejna prośba o pomoc w wyborze kamery

mb_asasello

New member
Witam forumowiczów, od jakiegoś czasu wertuję tematy nt. kamer cyfrowych i szczerze mówiąc zupełnie się już pogubiłem. Rynek jest zasypany różnymi propozycjami, dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze. Może poniżej opiszę do czego chciałbym używać kamery i bardzo bym prosił o pomoc osób, które "siedzą" w temacie.

Więc po kolei:
1. Zastosowanie: całkowicie amatorskie, filmowanie dzieci, może jakiś imprez rodzinnych, ew. wakacji, ale też głównie pod kątem dzieci. Samą dokumentację zwiedzania, etc. wolę mieć na zdjęciach.

2. Format: zdecydowanie chciałbym kupić kamerę Full HD.

3. Co do producentów wolałbym ogranicznyć się do Sony, Panasonic, Canon.

4. Nośnik: tu mam już zupełna zagwostkę, ale szczerze mówiąc jestem otwarty na wszystko, może w tej kolejności: kasetki miniHDV (najchętniej) --> karty pamięci (nie wiem jak tu jest z transferem - czy obsłuży fullHD i pojemnościami, np. na ile wystarczy taka karta np. 32GB?)--> HDD (jakoś nie ufam dyskom w urządzeniach tak mobilnych)

5. Inne: dobrze, gdyby miała: wizjer, stabilizację obrazu, możliwie dużą matrycę

Czy są jakieś modele, które moglibyście mi polecić i odpowiadałyby w/w kryteriom?

Z góry dziękuję za pomoc.

Gucio50

New member
Bez reklam
Twój list jest tak typowy dla tego forum, często też jestem w ten mniej wiecej sposób pytany przez znajomych, którzy za 2 godziny odlatuja do Japonii.

Postanowiłem nieco się nad nim popastwić, oczywiście żartobliwie.

Ponieważ, drogi kolego, jest to Twój pierwszy post na tym forum, na zachętę, postanowiłem rzetelnie i z dotrzymaniem nalezytej staranności odpowiedzieć, Tobie, nowemu naszemu koledze na tym forum.
A więc zaczynam ....

Witam forumowiczów, od jakiegoś czasu wertuję tematy nt. kamer cyfrowych i szczerze mówiąc zupełnie się już pogubiłem. Rynek jest zasypany różnymi propozycjami, dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze.
Nic nie wiem, nie mam zamiaru tracić czasu na czytanie podobnych postów, które juz były.
Natychmiast macie mi tu odpowiedzieć jak mam kupić złoty pierścionek, duzy ciężki i za półdarmo.
Aby nie było niejasnosci nie zbywajcie mnie prostymi odpowiedziami, macie bowiem do czynienia z oczytanym fachowcem. Nie mam też najmniejszego zamiaru Was posłuchać.

Wertuję oznacza pobierzne przegladanie gazetki reklamowej Tesco, którą znalazłem na dnie wózka.

"Jakie tu sa wspaniałe kiełbasy, a makaron po prostu za darmo."

1. Zastosowanie: całkowicie amatorskie, filmowanie dzieci, może jakiś imprez rodzinnych, ew. wakacji, ale też głównie pod kątem dzieci.
Zastosowanie amatorskie, kamera ma być prawie za darmo. Wymagam jednak bezwzglednie doskonałej optyki, filmować będę swój największy skarb, przedweszystkim siebie.

Filmy z balangi na imieninach maja być doskonałej jakości

3. Co do producentów wolałbym ogranicznyć się do Sony, Panasonic, Canon.

Skończy się pewnie na Practica lub Toshiba Camileo

4. Nośnik: tu mam już zupełna zagwostkę, ale szczerze mówiąc jestem otwarty na wszystko, może w tej kolejności: kasetki miniHDV (najchętniej) --> karty pamięci (nie wiem jak tu jest z transferem - czy obsłuży fullHD i pojemnościami, np. na ile wystarczy taka karta np. 32GB?)--> HDD (jakoś nie ufam dyskom w urządzeniach tak mobilnych)

Jedyne co naprawdę uważam to to że kamera Musi obsługiweać kasetki miniDV, nie odstąpie od tego. Bzdury takie jak zawodne dyski lub tracące pamieć karty, to nie dla mnie.
Co za lamerskie poglady ... ... .... Nie ma co, fachowiec całą gębą. Przynajmniej wiemy z kim mamy do czynienia.

5. Inne: dobrze, gdyby miała: wizjer, stabilizację obrazu, możliwie dużą matrycę.

Kamera ma miec wszystko. GPS, stabilizator, narywarke Blu-Raj, musi być malutka, mieścić sie w kieszeni koszuli. Zoom optyczny minimum 12mm-300mm.

Proszę nawet nie proponować mi kamery jezeli nie ma ona wbudowanego faxa i projektora laserowego do wyświetlania na plaży na scianach kortu. Oczywiscie w pełnym śłońcu.

Zadna wasza propozycja, mnie jako perfekcjonisty nie zadowoli. Mam bowiem 300zł i za te pieniadze żadam, rozsądnie, niemozliwego.

Czy są jakieś modele, które moglibyście mi polecić i odpowiadałyby w/w kryteriom?

Natychmiast mi tu odpowiadajcie, mój post juz czeka 30minut a ja nadal nie widzę odpowiedzi. Czy jest ktos na tym forum ytochę obeznany z kamerami. Nie wymagam nawet dostatecznej znajomości kamer. Wymagam rzeteknej odpowiedzi.

Odpowiedż jest, tylko takich kamer nie ma.

Z góry dziękuję za pomoc.

Oto teraz mój komentarz.
Pewna znajoma mojej żony, na codzień czesząca się za pomocą widelca, która włosy farbuje na fioletowo piochtaniną(jakkolwiek to się pisze), poszła do fryzjera.
Siadła na fotel i przemówiła do fryzjerki z mina i tonem królowej brytyjskiej, jak na tym forum do nas nasz kolega mb_asasello, chcę zmienić fryzurę.

Przytomna fryzjerka, na to. Zmiecić? Co, fryzurę? Przecież Pani nie ma fryzury.

Fryzjerka znalazła sposób aby kulturalnie przyciąć babie, która zamiast grzecznie poprosić o radę, posłuchać jej z szacunkiem dla fachowca zachowuje sie pysznie i butnie, sugerując, że moze tym razem posłuchać takie "popychadło jak fryzjerka"

Awantura, jaka wywołała ta baba, będzie pewnie niczym w stosunku do odpowiedzi naszego nowego kolegi. Ale co tam. Jestem duży(59l) i zniose to z godnoscią.
Napeno byłbym solidnie zaskoczony, miło zresztą, jak jedyną odpowiedzią bedzie, pewnie niemożliwe, ale poczekajmy, "dzieki, pomogłeś mi".

Wtedy bym dodał, kup taka HD Sony z dyskiem, jaka Ci sie najbardziej podoba. Moze mieć wizjer i stabilizator. Ceny szukaj na skapiec.pl.
Sony wśród kamer to jak wśród szmpanów francuzki. Nie mozna się pomylić.

Panasonic to też dobry wybór. Z tym Canonem to bym Ci nie radził. Trochę niższa półka. To oraz JVC raczej dla większych fachowców niż napewno ja i być moze Ty.

Tak samo potraktował nas nasz nowy "jednopostowy" kolega mb_asasello. Nic nie czytał, ani gazet, ani fachowych czasopism. Nie czytał postów na tym forum.

Brzydzi się nimi. Są takie techniczne, ze aż prostackie.

Nie pofatygował sie do MM czy Saturna oby coś zobaczyć. Drwi z nas, wydziwiajac na temat jakosci kamer. Zupełnie nie rozumie parametrów nosników danych.
Ciekawe co w końcu kupi. Camileo czy Practicę, po tych wszystkich wymadrzaniach się.

Zawodowo zajmuję sie komputerami. Postawa naszego kolegi to typowe zachowanie rodzica, któremu dziecię kazało kupić sobie komputer.
Nie zna się. Wymadrza się, aby "posługacz", czyli ja nie myślał, że on nie ma o niczym bladego pojecia. Na rzecz przyzwoitą nie stać go.

Ostatnia edycja:

mb_asasello

New member
Ponieważ, drogi kolego, jest to Twój pierwszy post na tym forum, na zachętę, postanowiłem rzetelnie i z dotrzymaniem nalezytej staranności odpowiedzieć, Tobie, nowemu naszemu koledze na tym forum.

No co do tej rzetelności i staranności to bym polemizował.

Nic nie wiem, nie mam zamiaru tracić czasu na czytanie podobnych postów, które juz były.
Natychmiast macie mi tu odpowiedzieć jak mam kupić złoty pierścionek, duzy ciężki i za półdarmo.
Aby nie było niejasnosci nie zbywajcie mnie prostymi odpowiedziami, macie bowiem do czynienia z oczytanym fachowcem. Nie mam też najmniejszego zamiaru Was posłuchać.

Nie wiem za wiele o kamerach cyfrowych, to fakt. Jest parę innych rzeczy na których się znam, kamery cyfrowe do nich nie należą. Dlatego chcąc zakupić kamerę udaje się na forum, na którym spodziewam się znaleźć ludzi, którzy się na tym znają i będą chętni podzielić się swoją wiedzą, podobnie jak ja to robię na innych forach
Wertuję oznacza pobierzne przegladanie gazetki reklamowej Tesco, którą znalazłem na dnie wózka.

Wertuję oznacza od kilku dni, na tyle na ile mi pozwala czas w zawiązku z posiadaniem jednego 3-letniego, a drugiego 8-dniowego dziecka w domu, przeglądam strony, fora o tej tematyce. Niestety rynek leci do przodu dość szybko i nawet porady sprzed 2-3 miesięcy się neico deaktualizują. Dlatego założyłem nowy temat. Ale po co dawać sensowną radę, lepiej poszydzić.

Zastosowanie amatorskie, kamera ma być prawie za darmo. Wymagam jednak bezwzglednie doskonałej optyki, filmować będę swój największy skarb, przedweszystkim siebie.

Zastosowanie amatorskie, efektów też spodziewam się amatorskich. Nigdzie nie pisałem o doskonałej optyce, dlatego też proszę nie wkłądaj w moje usta czegoś, czego nigdy nie powiedziałem. Wiem, że najłatwiej kogoś wyszydzić przekręcając i naciągając jego wypowiedzi do swoich tez, już jakiś czas temu gośc zwany Schopenhauer o tym pisał.

Skończy się pewnie na Practica lub Toshiba Camileo

Skończy się na tym, co mi doradzicie, bądź na tym co mi doradzi sprzedawca w markecie. Miałem nadzieję, że tu mam szansę na bardziej fachową poradę, niż od sprzedawcy, ale widzę że dla niektórych forum jest raczej miejscem upustu frustracji.

Jedyne co naprawdę uważam to to że kamera Musi obsługiweać kasetki miniDV, nie odstąpie od tego. Bzdury takie jak zawodne dyski lub tracące pamieć karty, to nie dla mnie.
Co za lamerskie poglady ... ... .... Nie ma co, fachowiec całą gębą. Przynajmniej wiemy z kim mamy do czynienia.

Nic nie uważam. Napisałem, jak mi się wydaje, ale wymieniłem kilka nośników. Ponownie - pisałem posta z nadzieją uzyskania porady. Co do "tracących pamięć kart" - znowu starasz się włożyć w moje usta coś, o czym nie pisałem.

Kamera ma miec wszystko. GPS, stabilizator, narywarke Blu-Raj, musi być malutka, mieścić sie w kieszeni koszuli. Zoom optyczny minimum 12mm-300mm.

Nie, ma nagrywać filmy. To wszystko. Zoom nie ma znaczenia, zresztą znowu - ani słowem o nim nie wspominałem, podobnie zresztą jak o rozmiarze kamery.

Zadna wasza propozycja, mnie jako perfekcjonisty nie zadowoli. Mam bowiem 300zł i za te pieniadze żadam, rozsądnie, niemozliwego.

No i kolejne wkładanie w moje usta jakiś bredni. KAŻDA Wasza propozycja mnie zadowoli. Ja się pogubiłem, szukam rady. To takie skomplikowane? Powiedzieć: "moim zdaniem ta i tak kamera powinna Ci odpowiadać"? Co do pieniędzy - jw. czy ja cokolwiek wspominałem o cenie. Nie ukrywam, że fajnie by było gdyby się w 2000PLN zmieściła. Ale nie stawiam sprawy na ostrzu noża. Wiadomo, że pisząc o amatorskim sprzęcie nie mam na myśli wypasu za 15000PLN.

Natychmiast mi tu odpowiadajcie, mój post juz czeka 30minut a ja nadal nie widzę odpowiedzi. Czy jest ktos na tym forum ytochę obeznany z kamerami. Nie wymagam nawet dostatecznej znajomości kamer. Wymagam rzeteknej odpowiedzi.

Nie, nie natychmiast. Grzecznie czekam, aż ktoś kto się zna, z doświadczeniem na forum znajdzie chwilę czasu, żeby mi poradzić. Sądząc po długości Twojej wypowiedzi czasu miałeś aż nadto, ale chęci do pomocy zerowe. Jasne, lepiej poszydzić.
Oto teraz mój komentarz.
Pewna znajoma mojej żony, na codzień czesząca się za pomocą widelca, która włosy farbuje na fioletowo piochtaniną(jakkolwiek to się pisze), poszła do fryzjera.
Siadła na fotel i przemówiła do fryzjerki z mina i tonem królowej brytyjskiej, jak na tym forum do nas nasz kolega mb_asasello, chcę zmienić fryzurę.

Przytomna fryzjerka, na to. Zmiecić? Co, fryzurę? Przecież Pani nie ma fryzury.

Fryzjerka znalazła sposób aby kulturalnie przyciąć babie, która zamiast grzecznie poprosić o radę, posłuchać jej z szacunkiem dla fachowca zachowuje sie pysznie i butnie, sugerując, że moze tym razem posłuchać takie "popychadło jak fryzjerka"

Nie do końca. Jestem nowy, grzecznie poprosiłem o radę. Jak już wyżej pisałem - gdy czegoś nie wiem zwracam się do osób, które wiedzą więcej ode mnie. Gdy coś wiem - chętnie dzielę się tą wiedzą z innymi. Niestety widzę, że nie wszyscy mają takie podejście.

Awantura, jaka wywołała ta baba, będzie pewnie niczym w stosunku do odpowiedzi naszego nowego kolegi. Ale co tam. Jestem duży(59l) i zniose to z godnoscią.
Napeno byłbym solidnie zaskoczony, miło zresztą, jak jedyną odpowiedzią bedzie, pewnie niemożliwe, ale poczekajmy, "dzieki, pomogłeś mi".

Naprawdę, szczerze, chciałbym tak napisać. Ale z przykrością muszę stwierdzić, że pomimo dużego nakładu pracy włożonego w Twój post niestety nie pomogłeś mi :( Gdybyś na koniec rzucił ochłap w stylu "spójrz na te 4 modele i wybierz, który Ci najbardziej pasuje" - wówczas uznałbym to za pomoc. Natomiast całość w stylu "jak śmiesz się tu zjawiać znikąd i obrażać nas, profesjonalistów swoimi lamerskimi pytaniami" niestety słabo mi pomogła.

Całą treść Twojej "porady"pozwoliłem sobie wyciąć.

Tak samo potraktował nas nasz nowy "jednopostowy" kolega mb_asasello. Nic nie czytał, ani gazet, ani fachowych czasopism. Nie czytał postów na tym forum.

Kurczę...przepraszam. Założę zaraz nowe konto, najpierw natłukę trochę postów, a dopiero potem zwrócę się z prośba o radę. Każdy kiedyś był "jednopostowcem". Na każdym forum. A że pierwszy post jest pytaniem "co kupić" - to chyba akurat ma sens. Co do gazet - fakt, nie czytałem. Co do postów na tym i innych forach - czytałem wiele z nich. Ale właściwie co temat doradzany jest inny model. Druga sprawa to fakt, że te tematy dość szybko się dezaktualizują

Nie pofatygował sie do MM czy Saturna oby coś zobaczyć. Drwi z nas, wydziwiajac na temat jakosci kamer. Zupełnie nie rozumie parametrów nosników danych.
Ciekawe co w końcu kupi. Camileo czy Practicę, po tych wszystkich wymadrzaniach się.

Byłem w MM i Avansie (nie wiem, może wnosząc po opinii "experta" Saturn jest lepszy). Nie pozwoliło mi to na dokonanie wyboru. Nie zauważyłem istotnych różnic w obrazie z kamer, z podobnych widełek cenowych. Sprzedawcy tu i tu byli laikami, nie potrafiącymi doradzić. Nie wiem jak wygląda sprawa awaryjności różnych moedli.

Zawodowo zajmuję sie komputerami.
Gratuluję. Ja medycyną. Co to ma do rzeczy?

Nie zna się. Wymadrza się, aby "posługacz", czyli ja nie myślał, że on nie ma o niczym bladego pojecia. Na rzecz przyzwoitą nie stać go.

Jak już wyżej wspominałem - tak, nie znam się. Proszę o pomoc. Pytanie - gdzie ja się wymądrzam w moim poscie? Przedstawiam informacje, które znalazłem na różnych forach i stronach z prośbą o ich weryfikację. Co do tego na co mnie stać, a na co nie - dziękuję za tak wnikliwą analizę mojego portfela i stanu finansów.

Parę słów ode mnie (chociaż w zasadzie większość z tego napisałem już powyżej):
Rozumiem, że kolega Gucio50 jest już sfrustrowany pojawiającymi się co i rusz tematami "co kupić", zresztą zapewne nie tylko on. Wiem, że tak jest na każdym forum. Zawsze pojawiają się jak grzyby po deszczu pytania o to samo. Jeśli denerwują Cię one - ignoruj je. Może znajdzie się ktoś, kto akurat ma dobry dzień, pomyśli sobie "a co mi tam, pomogę mu". Nie musisz mi przecież pomagać, nie musisz odpisywać, zwłaszcza jeśli czujesz się tak dramatycznie urażony moim "wymądrzaniem" i "brakiem szacunku" dla Was.
Mam także świadomość, że Twój powyższy post jest niejako "uogólniający" i wylewasz w nim żale na wszystkich "świeżaków", którzy zakładają takie tematy. Jednak na przyszłość proszę - miej świadomość, że rozmawiasz z konkretną osobą, i wkładanie w moje usta wszystkiego, co znajduję się w tego typu tematach jest nadużyciem.
No i ostatnia sprawa - jeśli są na tym forum osoby, które nie poczuły się dramatycznie urażone moją bezczelną, arogancką, graniczącą wręcz z chamstwem prośbą o pomoc w wyborze kamery cyfrowej - będę niezmiernie zobowiązany jeśli dalibyście radę podrzucić mi pod rozwagę kilka modeli.
Pozdrawiam

Seba_Fan

New member
Bez reklam
ciekawy posty, w pełni się zgadzam, myślę
że powinno być to z automatu wklejane, dla tego typu pytań.
Dlatego ja już nie odpowiadam bo szkoda mi czasu, a takich "hm" urodziło się zbyt dużo by ich uczyć. Naprawde Gucio ma racje, bardzo dużo ludzi coś chce a w zamian nic nie dają, nawet jak coś kupią to ani dziekuję, ani nawet sampli nie wrzucą, a przecież kazdy chce dobrze kupić, ja testowałem parę modeli, ale myśli że za darmo, kosztowało mnie to dużo pieniędzy na dojazd, benzyna, kupno paru kamer. Pomogłem paru osobą i nigdy ani dziękuję, ani piwa mimo ze mieszkają w tym samym mieści.

ach dodam, miałeś 9miesięcy na to i zawsze ta sama śpiewkach na kamerach się nie znam, znam się na innych rzeczach i udzielam się na innym forum.
Bez obrazy lenistwu mówię stop.

Moja rada, bo już napisałem i Ci troszeczkę pomogę, jedz do salonów i się baw a sam zobaczysz że dużo się dzięki temu nauczysz, a później napisz co odkryłeś itd a napewno ktoś Ci doradzi.

Dziwi mnie tylko, skoro siedzisz na innych forach, piszesz tak beznadziejny post!
jeśli dzieci:
-dobra stabilizacja
- szybkie odpalanie kamery
-dom, szeroki kat
-slabe swiatlo
- lekka to karta
- ciezsza na dysk
Sony model CX550 badz cos z 300 (nie pamietam na teraz modelu 305 albo 350) jedz do salonu sam zobacz

Pozdro dla dzieci.

Ostatnia edycja:

mb_asasello

New member
Miałem kilka miesięcy a nawet więcej, bo drugie dziecko ma już 3 lata, ale sam pomysł przyszedł mi do głowy paręnaście dni temu. Tak jak pisałem - nie oczekuję tu wywodów, dokładnej analizy, tylko propozycji 3-4 modeli, może od osób które szukały czegoś podobnego. Problem jest w tym, że nie mam czasu na szukanie i uczenie się o kamerach. Wychodzę z założenia, że jeśli już o czymś się uczę to porządnie, poświęcam na to dużo czasu, ale ma to być coś, co mi się w życiu przyda do czegoś więcej, niż jednorazowego zakupu. A ja chcę po prostu kupić kamerę...i tyle.
Widzę, że cały problem polega na różnym rozumieniu celów istnienia forów internetowych. Dla mnie te miejsca mają 2 funkcje - pierwsza, niewątpliwie ważniejsza, to zrzeszanie pasjonatów, mogących się powymieniać ciekawymi informacjami, druga - są to miejsca, gdzie laik może się udać po poradę. Nie musi się wszystkiego uczyć, bo jest forum, gdzie są ludzie, którzy się znają i są w stanie odpowiedzieć na proste pytania (a wydaje mi się, że dla osoby siedzącej w temacie, moje do takich należy). Rynek we wszystkich dziedzinach jest tak bogaty, że gdybym kupując cokolwiek chciał się zapoznać z całym tematem chyba nie starczyłoby życia.
No ale może to ja opacznie rozumiem sens istnienia forów...

Seba_Fan - dziękuję bardzo za cenne uwagi, będę się tym kierował.

Pozdrawiam

Gucio50

New member
Bez reklam
Miałem kilka ... ...

Obżerałeś się z moim postem o każdy akapit. Cenię dokładność.
Zapomniałeś jednak o tym

Wtedy bym dodał, kup taką HD Sony z dyskiem, jaka Ci sie najbardziej podoba. Moze mieć wizjer i stabilizator. Ceny szukaj na skapiec.pl.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,kolego mb_asasello.Nie masz sie co obrazac ale kolega Gucio50 ma racje.Moje typy pod rozwage;
Sony CX-550
Sony HDR-XR550
Panasonic HDC-TM700
pozdr.

mb_asasello

New member
Obżerałeś się z moim postem o każdy akapit. Cenię dokładność.
Zapomniałeś jednak o tym

Wtedy bym dodał, kup taką HD Sony z dyskiem, jaka Ci sie najbardziej podoba. Moze mieć wizjer i stabilizator. Ceny szukaj na skapiec.pl.

No cóż, postanowiłem dokładnie przeczytać co tak doświadczony użytkownik forum ma do powiedzenia. Natomiast akurat ten akapit, czyli poradę, jak pozwoliłem sobie w mojej odpowiedzi zaznaczyć wyciąłem, bo w kontekście całej Twojej odpowiedzi nie wiedziałem na ile poważnie moge go potraktować.

Witam,kolego mb_asasello.Nie masz sie co obrazac ale kolega Gucio50 ma racje.Moje typy pod rozwage;
Sony CX-550
Sony HDR-XR550
Panasonic HDC-TM700
pozdr.

Daleki jestem od obrażania się, zresztą zaznaczyłem w mojej odpowiedzi, że rozumiem frustrację stałych użytkowników forum takimi tematami, jak również wyjaśniłem dlaczego takowy założyłem.
Dziękuję bardzo za te typy, to jest dokładnie porada o jaką prosiłem. Wezmę je pod rozwagę, razem z poleconymi przez Seba_Fan.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
to jest tak jak sie nie podaje do czego i ile kasy, roznice cenowe sa spore
jak masz kase to bierz
Sony XR550 badz CX550 to to samo dysk/karta
jak mniej Sony 300 (cos tam 305 albo 350)
Panasonic wspomniany swietny sprzet, dla mnie minus ma slaba stabilizacja, slaby w kreceniu w ciemnych pomieszczeniach.
Jesli masz zamiar kupic na ladna pogode i sie delektowac to bierz Panasonica, jesli to co wczesniej w poscie wspomnialem, to Panas odpada i lepszy jest Sony, ja na dzisiaj wybral bym Sony XR/CX 550. Panasonic moze za rok jak poprawia pare rzeczy.

mb_asasello

New member
to jest tak jak sie nie podaje do czego i ile kasy, roznice cenowe sa spore
jak masz kase to bierz
Sony XR550 badz CX550 to to samo dysk/karta
jak mniej Sony 300 (cos tam 305 albo 350)
Panasonic wspomniany swietny sprzet, dla mnie minus ma slaba stabilizacja, slaby w kreceniu w ciemnych pomieszczeniach.
Jesli masz zamiar kupic na ladna pogode i sie delektowac to bierz Panasonica, jesli to co wczesniej w poscie wspomnialem, to Panas odpada i lepszy jest Sony, ja na dzisiaj wybral bym Sony XR/CX 550. Panasonic moze za rok jak poprawia pare rzeczy.

Ostatecznie wziąłem HDR CX-305. Będzie za 2 dni :) Seba_Fan, RHJG - dzięki za poradę. Jak odbiorę kamerkę podzielę się wrażeniami.

setunia

New member
Bez reklam
@Seba mam podobny problem jak autor tematu ;-) Ale u mnie dylemat jest innego rodzaju. Dokonałem już wstępnego wyboru Panasa 700 ze względu na progresywny 1080 - wiem zaraz się sypnie ze to niepotrzebne, ale w ostatnich czasach widzę, że telewizorki i BR-ki mają problem z deinterlacingiem materiałów 1080i, a ztego co widzę to Sonki tylko w "i"nagrywają.
Ale do tematu czy ten Panas będzie tak bardzo odstawał od Sony w słabym swietle, ze lepiej postawić na Sony nawet pomimo " i " ?
No i oczywiście czy nie pracujesz w lub dla Sony? ;-)

mb_asasello

New member
OK, kamerkę odebrałem dopiero dziś. Pierwsze wrażenia - super. Zwłaszcza zachwycony jestem stabilizacją obrazu, nie przypuszczałem że można tak niwelować ruchy i drgania ręki. Nawet przy maksymalnym zoomie obraz jest stabilny. Ze słabym oświetleniem też całkiem fajnie sobie radzi. Tyle ze wstępnych spostrzeżeń. Ogólnie rzecz biorąc - polecam :)

Do góry