Kłopot z płynnością w obrazie w grach w tv Samsung LE40C650

Karol86

New member
Witam
Mam mały problem. Posiadałem wcześniej starszy model telewizora kineskopowego z hd ready i miałem do niego podłączoną ps3 za pomocą kabla HDMI i xbox'a 360 podłączonego kablem component i nigdy nie było problemu z płynnością w grach. Ostatnio zakupiłem telewizor Samsung LE40C650 który posiada 100Hz Motion Plus który ponoć poprawia płynność przy szybkich scenach... pomyślałem że to dobre do gier. Niestety tak naprawę jak ta opcja jest włączona to bardzo utrudnia granie ponieważ pomimo że obraz jest płynny i wydaje się że gra która ma 30 klatek na sekundę ma 60 to jednak jest to wszystko kosztem opóźnień jakie występują, więc tą opcję wyłączyłem i poprawiło się ale nie do końca bo dalej występują opóźnienia np. jak w grze z widokiem z oczu przesunę gałkę to postać w grze porusza bądź rozgląda się z opóźnieniem. jest to co prawda dosłownie opóźniane o jakąś setną sekundy ale jednak jest odczuwalne... tym bardziej że dla sprawdzenia podłączyłem obok stary telewizor CRT i tam nie było żadnego opóźnienia... a najdziwniejsze jest to że na xboxie 360 nie mam tego problemu w grach... tylko na ps3 a opcje obrazu mam ustawiane tak samo na obu platformach. I nie wiem w czym leży problem??? Proszę o pomoc

crimson-pirate

New member
input lag u Ciebie w TV na testach digitalversus jest na poziomie 70 ms.
Jesli jestes wrazliwy na input lag jak ja to 70 ms = ogromne opoznienie.
W c550 jest mozliwosc ustawienia tryby GRA , wiec tutaj tez powinno byc , sprobuj z ustawieniami gra.
Czy wiecej ulepszen tym wiekszy input lag , na 100% wylacz 100hz. i inne dopalacze.
CRT nie ma zadnych opoznien .
Czy na xboxie probowales grac w FPS lub np. gry muzyczne typu guitar hero , tam najbardziej wychodzi input lag.
Pozdrawiam

Karol86

New member
a czy nie pomógł by fakt jak bym podłączył ps3 przez kabel component a nie hdmi? bo słyszałem że w tym też może być problem... tym bardziej że na xboxie nie mam tego problemu a jest podłączony kablem component...?

Karol86

New member
grałem w dużo gier na xboxie i to głównie fpp i tam nie widzę żeby były jakieś opóźnieni... a już na pewno nie takie jak na ps3. I w ustawieniach telewizora niestety nie mam ustawienia GRA... tylko dynamiczny, standardowy, naturalny i film i na wszystkich mam opóźnienia... nawet jak wszystko wyłączę :(

pajaqs

New member
Tryb gry ustawić możesz w: Menu >> Ustawienia >> Ogólne
Przynajmniej u mnie tak jest w 37c650.
Z tego co czytałem to zależnie od matrycy input lag wynosi w tym trybie 40-50 ms.

zibiusz

New member
witam,
również mam problem z opóźnieniem obrazu w LE40C650 (SQ01),
podłączam PS# przez HDMI i grając np fife12 mam wyraźne opóźnienie pomiędzy ruchem na padzie a tym co widać na ekranie. Przez to nie da się grać w sieci bo po prostu nie mam szans nawiązać walki, proszę o info czy jest możliwość żeby to jakoś wyeliminować lub chociaż zminimalizować. Nadmienię tylko, że po podłączeniu PS-a do monitora ( Samsung 931BW) opóźnienie nie występuje i można delektować się grą.

Do góry