Klipsch Rf 62 , 82 czy MA RX 8

adamllca

New member
Bez reklam
Witam serdecznie . To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość .Sprawa jest następująca:szukam zestaw stereo dla brata- prezent urodzinowy . (90% muzyka 10% filmy ale to mniej ważne ) posiadam juz HK 3490 teraz tylko kolumny i jakies zródło. Na kolumny i zródło mogę przeznaczyć ok 6-7tys. Brat słucha muzyki klubowej , sporo radia , żadna muzyka klasyczna , metal ,punk itp. to odpada. Pokoj ok 27m2 . Wiem że zaraz pojawią sie odp. odsłuch najważniejszy ok - zgadzam się ale brat napewno na odsłuchy nie pojedzie( inwalida na wózku a znależc w Polsce sklepy przystosowane dla inwalidów to bardzo cieżko poza tym to ma być prezent niespodzianka ) ja też czasu nie mam (praca za granicą)wiec dlatego się ograniczyłem do dwóch marek : Klipsch RF62 , 82 albo Monitor Audio RX 8.
Bardzo proszę o pomoc ja się nie znam na tej materii ale chętnie odpowiem na pytania które ewentualnie by miałyby pomóc w doborze kolumn.

Dzięki wielkie z góry za pomoc .

kret020573

New member
witam,
z tego co moge doradzić to Monitor Audio. Swego czasu ich słuchałem ale z braku miejsca byłem zmuszony wejść w serię Radius. RX8 grają i są zrobione naprawdę super. Proponuje wejść na stronę Monitor Audio | Audio Center Poland i odszukać serę RX tam jest test RX6 i chyba RX8. Z tego co pamiętam kiedy słuchałem RX8 grało znacznie lepiej niż RX6 było więcej basu (rozumiem że ma to być zestaw stereo a nie kino tak więc weź pod uwagę że nie będzie suba)

pzd

killpit

New member
M.A. przede wszystkim dużo spokojniejesz brzmienie w porównaniu do Klipscha.Natomiast jak lubi brat głęboki bas i schowaną trochę średnicą oraz wysokie dość agresywne Klipsch będzie idealny.

adamllca

New member
Bez reklam
troche mam dylemat poniewaz Klipsch Rf 82 nowe moge dostac juz za 2800zł natomiast MA RX8 to ponad 5 tys zł spora roznica w cenie , ale widze ze doradzacie MA RX8. Brat lubi dobry basik ale bez dudnienia itp..a wlasnie wysokie lubi takie wyeksponowane . czy warto dac ok 2,5 tys zł wiecej za MA RX8 ???az taka roznica w dzwieku jest jak cenowa

adamllca

New member
Bez reklam
jako że mieszkam i pracuje u naszych zachodnich sąsiadów więc tutaj mogę bez problem kupić klipsch rf 82 za cenę 699euro. Posiadają gwarancje 5 lat itp. Natomiast za monitor audio rx 8 to muszę dać 1100euro .poczytalem trochę i rw sumie dużo osób chwali klipsch rf 82. A w połączeniu z hk 3490 to chyba zagra ładnie. Tzn. Bas będzie i także środka i góry nie braknie. I ważna sprawa . Żeby kolumny nawet przy cichym słuchaniu zagrały pełnym pasem. Z detalami. Moje pytanie klipsch dadzą radę tak zagrać. ?czy może szukać czegoś innego.

nass

New member
Witam , ja posiadam Klipsche RF-62 i graja u mnie z Harmanem AVR-355 czyli amplitunerem KD.W trybie stereo jest dobrze a myślę ,że jak podepniesz je do Wzmaka stereo HK to zagrają jeszcze lepiej :)
Myślę ,że jak za tą cene to Klipsch jest dobrym rozwiązaniem bo to dobre kolumny , muzykalne z mięsistym basem i wyrażną górą.Dzwięku nie zabraknie dzięki wysokiej efektywności.Myślę ,że brat będzie bardzo zadowolony i nie tylko z kolumn ale również ze świadomości ,że ma takeigo brata jak Ty.Pozdro

adamllca

New member
Bez reklam
czy Rf 82 nie udusi sie w 27m2 ? Pojawił sie problem poniewaz Rf 82 posiadaj bass refleks z tyłu wiec jaka preferowana odleglosc od sciany powinna byc? Obecnie brat ma kolumny z bass refleks z przodu bo niestety za duzo mozliwosci ustawienia kolumn od sciany nie ma , ale cos tak by napewno wykombinowal . z tego co poczytalem to MA RX8 ma tez z tylu ale rowniez z przodu wiec troszke lepsza opcja .
A odnosnie zródła dzwieku co polecacie ? dvd czy moze od razu blue ray ? amplituner jest Hk wiec chyba zrodlo rowniez tego producenta ? czy to zadna zasada nie jest .

Seba_Fan

New member
Bez reklam
blu-ray dobrze nie graja tak jak DVD
może jakieś CD zobacz.
MA mają wyloty z tyłu jak i z przodu, ale chyba żadne głośniki nie powinny stać przy samej scianie, lepiej jakiś metr, ale to już słuchając znajdziesz odpowiednią odległość.

adamllca

New member
Bez reklam
cd raczej odpada gdyz od czasu do czasu film bedzie ogladany . wiec raczej dvd . patrzylem na HK dvd 39 mial ktos stycznosc z tym sprzetem , a moze plecacie cos innego lepszego do 2 tys.zł

adamllca

New member
Bez reklam
witam. na jakies powierzchni u ciebie graja twoje Klipsch ?? i w jakiej odleglosci od sciany masz ustawione ? bo naszly mnie obawy czy Rf 82 nie beda za duze na 27m2. zeby sie nie udusily w takim metrazu.

Do góry