Kino domowe- zakup cena 3-5 tyś

Redir

New member
Witam przeczytalem juz tyle postów na temat kina domowego ze mam juz metlki - ogolnie jestem laikiem jesli chodzi o takie rzeczy wiec zwracam sie z prośbą o pomoc wlasnie do Was nie jestem jakims audiofilem .

Chce zakupic kino domowe jakis amplituner + glosniki (5.0) zestawu chce wykorzystywac do ogladanie filmow i muzyki ( elektroniczna techno ,trance etc ) procent uzytkowania mysle ze 60 / 40 ewentualnie 50/50 pomieszczenie jakie posiadam to 3.5x 5.2 ( 18,2 m2) ( blok)
Obecnie posiadam telewizor Samsunga 37 cali ( do wymiany) chyba to tyle
z gory dzieki za pomoc

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
3-5k to spory rozrzut. Zakładam że będzie to 5k. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie przeznaczenie 2k na amplituner a 3k na kolumny. Jeśli chodzi o amplitunery zobacz Denona 2113/X2000, Onkyo 616, Yamaha 673, HK avr365. Kolumny biorąc pod uwagę jakiej muzyki słuchasz myślę że powinny się sprawdzić: Klipsch F20+C10+B20, Jbl Studio 180+130+120c. Oczywiście jak zwykle polecę wybranie się na odsłuch.

Redir

New member
obecnie posiadam taka sobie wieze ktorej jakos dzwieku lepiej nie komentowac - ogolnie mieszkam na bloku wiec fajnie by bylo zeby przy juz przy tych malej glosnoci byl fajny dzwieki - a napisalem zeby miec mniej wiecje jakis obraz co polecicie - poniewaz juz pewnie nie jeden sprzet slyszeliscie - a na odsluch napewno sie wybiore jak bede mial juz jakis podklad :)

Redir

New member
jestem po 1 odsluchu mialem mozliwosc sluchania nastepujacych zestawow yamaha rx-v675 z kolumnami monitor audio mr4
i oknyo 515 z roth audio oli 30 co sadzicie o takich zestawieniach ?? bo ogolnie jak sluchalem to jedno i drugie brzmialo dosc ciekawie

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
yamaha dobrze zgrywa się z MA. MR6 mają więcej basu od MR4 no i ogólnie większy wygar. Onkyo i Oli też dobre połączenie. W stereo raczej lepiej wypadnie yamaha:)

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oba zestawy dobre. Jak lubisz sporo basu to możesz myśleć o MR6 i Oli40. Mnie bardziej przypadły do gustu Oli40 ze względu na lepszy bas i dynamikę. Ale to kwesta upodobań. Sam słuchałeś więc musisz dobrać pod Siebie. Nie wiem jaką dostałeś cenę na Yamahę 675, ale widzę w necie stoją po około 2,5k. Za tą kasę masz Marantza 5007. Lepiej zabrzmi w stereo i ma pre-out.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Przy zapotrzebowaniu na bas można dorzucić też Harmana AVR270, AVR370, teraz w lepszych cenach niż na porównywarkach.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oba zestawy dobre. Jak lubisz sporo basu to możesz myśleć o MR6 i Oli40. Mnie bardziej przypadły do gustu Oli40 ze względu na lepszy bas i dynamikę. Ale to kwesta upodobań. Sam słuchałeś więc musisz dobrać pod Siebie. Nie wiem jaką dostałeś cenę na Yamahę 675, ale widzę w necie stoją po około 2,5k. Za tą kasę masz Marantza 5007. Lepiej zabrzmi w stereo i ma pre-out.

słuchałeś MA w połączeniu z yamahą?:). Ja słuchałem z denonem i właśnie trochę brakło mi dynamiki, a to dla tego ze denon gra dość ciepło MA to też ciepło grające kolumny i wychodzi za duży spokój i mara yamaha gra już ostrzej i dobrze podkreśla MA. Ale za to jak tak z ciekawości posłuchałem jamo 608 z yamahą to aż szczypało w uszy hehe za ostre połączenie bynajmniej dla mnie. Nie to żebym faworyzował, ale duży wpływ ma sparowanie jednego z drugim :). Roth to bardzo dobre kolumny:) i śmiało można je polecić, ale dobrze odsłuchać kilka kolumn w różnej kombinacji elektronicznej. MA mają niesamowity wokal, aż przeszywa na wylot:). No jak by nie było MA to kolumny o dość kulturalnym brzmieniu, ale w odpowiednim zestawieniu pokazują pazur i nie męczą tak jak to niektóre potrafią.

Ta yamaha też ma pre out. Ale paweł dobrze prawi o tym marantz na pewno będzie bardziej muzykalny. Nie ma też co ukrywać, że bardzo się ceni bynajmniej u nas w Polsce i jak dla mnie cena nie jest zbyt adekwatna do rzeczywistości:)

Redir

New member
nad mr6 po odsluchu wlasnie sie tez zastanawialem bo pare zl wiecej a pewnie efekt tez bedzie inny

a jeszcze takie male pytanie bo podczas odluchu mialem swojego pena 32 gb w formacie NTFS iw yamah-e nie widzial go w oknyo nie mal tego problemu i tu moje pytanie czy w Yamahe sa jakies ustawienia odnosnie usb ?? czy maja jakies ograniczenia odnosnie wielkosci ewentualnie formatu ??

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Fox ja słuchałem na wzmacniaczu Vincent SV-226. Pojechałem kiedyś na odsłuch bez zapowiedzenia i na szybko mogłem tylko posłuchać na tej hybrydzie. Jeśli chodzi o wokal to masz rację też mi się bardzo podobał. Tylko jak puścili mi ostrzejsze kawałki (Metallica, Korn) to trochę mi tego pazura brakowało. Ale może być to tak jak piszesz kwestia elektroniki. Gdzieś czytałem że ten wzmacniacz należy do ciepło grających. Czekam na jakiś przypływ gotówki i będę zmieniał amplituner. Chodzi mi też po głowie Yamaha. Jest sporo opinij że bardzo dobrze brzmi w 5.1 (przestrzenie itp). Tylko Fox wydaje mi się że Yamaha 675 nie ma pre-out. Z tego do kojarzę to modele 771,773,775 mają?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
faktycznie zagalopowałem się:) sorki. W miarę możliwości radzę celować w serię 7.. bo jest różnica nie tylko w cenie hehe:). Mówię połączenie ciepłej elektroniki z ciepłymi kolumnami może wyjść bardzo ciepło hehe, wszystko będzie brzmiało jak pościelówa :D

apka z yamahy moge miec za 2.3 tyswiec mysle ze jesli chodzi o cene to bardzo okazyjna

zagadaj do naszego magika cenowego blackninji. Może warto zakupić 773 na pewno lepiej zagra od 675 gdzie mało co zmian wprowadzili w stosunku do ubiegłorocznych modeli:)

Ostatnia edycja:

Redir

New member
dzisiaj odbylem drugi odsluch do boju stanely
yamaha rx-v675 z glosnikami Monitor AUdio Mr6
onkyo TX-NR515 z glosnikami klpisch rf52

wiec po drugim odluchu moje wrazenia sa takie ze onkyo i klpischy wysunely sie na prowadzenie ze tak powiem.. a co Wy sadzicie o takim zestawie ??

dodam ze jestem juz umowiony na nastepny odsluch tym razem klpischy beda polaczone z denon-em AVR-X2000

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Myślę że Denon z RF52 też może dobrze zagrać. Denon w moim zdaniem może wydobyć z RF52 więcej średnicy. Powinny być też łagodniejsze wysokie tony. Jak posłuchasz to opisz wrażenie. Tak jak pisze Fox. Ty musisz być zadowolony.

Do góry