Kino domowe w salonie na Logitechach Z-5500

kacperr

Member
Witam,

Chciałem zaczerpnąć pomocy odnośnie kina domowego na głośnikach Logitech Z-5500.
Ogólnie zestaw będzie służył do oglądania filmów, sporadycznie do muzyki.
Wiem że nie jest to szczy marzeń ale na razie muszę od tego zestawu zacząć:)
1.Chodzi mi o to na jakiej wysokości zawiesić przednie i centralny a na jakiej tylne satelitki?
2.Ilu calowy TV LCD zawiesić i na jakiej wysokości?
3.Jaki polecacie TV LCD z Samsunga czy jest sens kupować TV 4K?
4.W jakiej odległości mają być przednie głośniki od bocznych krawędzi TV oraz centralny od dolnej krawędzi TV?
5.Jak puścić kable do tylnych satelitek (po podłodze)?
Przednie głośniki będą (montowane na uchwytach UL-9 jak całość satelitek) zabudowane w ścianie, w ściane wrzuce też rure Arot 40 (w zupełności wystarczy na 2 kable HDMI i światło TV<->Logitech).
6.Czy uchwyt do TV regulowany w pionie wystarczy czy zakupić z regulacją poziomą i pionową. Jakie Wasze sugestie?
Poniżej zdjęcie ze szkicem salonu. Chyba jedyne możliwe miejsce do rozmieszczenia zestawu to takie jak zaplanowałem.
Czekam na jakieś porady podpowiedzi z Waszej strony.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.

DrWredman

Active member
Witam,

Chciałem zaczerpnąć pomocy odnośnie kina domowego na głośnikach Logitech Z-5500.
Ogólnie zestaw będzie służył do oglądania filmów, sporadycznie do muzyki.
Wiem że nie jest to szczy marzeń ale na razie muszę od tego zestawu zacząć:)
1.Chodzi mi o to na jakiej wysokości zawiesić przednie i centralny a na jakiej tylne satelitki?
2.Ilu calowy TV LCD zawiesić i na jakiej wysokości?
3.Jaki polecacie TV LCD z Samsunga czy jest sens kupować TV 4K?
4.W jakiej odległości mają być przednie głośniki od bocznych krawędzi TV oraz centralny od dolnej krawędzi TV?
5.Jak puścić kable do tylnych satelitek (po podłodze)?
Przednie głośniki będą (montowane na uchwytach UL-9 jak całość satelitek) zabudowane w ścianie, w ściane wrzuce też rure Arot 40 (w zupełności wystarczy na 2 kable HDMI i światło TV<->Logitech).
6.Czy uchwyt do TV regulowany w pionie wystarczy czy zakupić z regulacją poziomą i pionową. Jakie Wasze sugestie?
Poniżej zdjęcie ze szkicem salonu. Chyba jedyne możliwe miejsce do rozmieszczenia zestawu to takie jak zaplanowałem.
Czekam na jakieś porady podpowiedzi z Waszej strony.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.

Zacznijmy od tego, że ten zestaw Ligitecha na takie pomieszczenie będzie lekkim rozczarowaniem.
Jeśli lubisz filmy i często je oglądasz to warto rozważyć zakup amplitunera i głośników nawet używanych. Jeśli jesteś na etapie budowy to łatwiej wszystko zaplanować, a przynajmniej pociągnąć kable dla systemu 7.1.4.

Zrobisz co zechcesz, a na Twoje pytania odpowiadam poniżej:

1. Ja bym powiesił wszystkie głośniki na wysokości uszu, oczywiście w pozycji siedzącej więc ok 1 m od podłogi
2. Minimum 65 cali. Wieszaki mają sporą tolerancję więc jeśli będzie za nisko lub za wysoko, wystarczy przesunąć listwy montowane do TV o 1, 2 lub 3 otwory w górę lub w dół.
Ja nie lubię zadzierać głowy do góry. Niektórzy moi znajomi tak mają, ale wg mnie to jest porażka.
Możesz na początek postawić TV na szafce i zobaczyć czy Ci pasuje.
3. W zależności od budżetu. Ja bym wziął 4K. Marka wg uznania bo ja zawsze kupowałem Sony. ;)
4. Głośniki Frontowe ja bym umieścił 0,5 m od bocznej prawej ściany, a z drugiej strony symetryczne, w zależności od tego jak szeroko rozstawisz cały sprzęt. Mój pokój ma 3.8 m szerokości więc u Ciebie chyba wyjdzie podobnie.
5. Jeśli możesz to puszczaj w podłodze. Im krótsza droga tym lepiej. Pamiętaj aby długości par kabli były jednakowe. Np Tylny prawy i lewy surround.
Weź pod uwagę kanał na kable TV, przynajmniej 6x4 cm i zaplanuj gniazdko prądowe za TV, bo kabel od TV może być za krótki aby przeciągnąć go przez kanał.
6. Ja mam prosty uchwyt z lekkim odchylaniem od dołu. Chyba, że chcesz przekręcać TV i oglądać z kuchni, to regulacja pozioma się przyda. Weź pod uwagę że TV 65 cali trochę waży i uchwyt odchylany w poziomie musi to udźwignąć. Większe odchylanie w pionie niż 10 stopni raczej Ci się nie przyda.

Może ktoś jeszcze coś Ci podpowie ;)

DrWredman

Active member
A i jeszcze glosnik centralny, najlepiej od razu pod telewizorem przy dolnej krawedzi.
Chyba że położysz na szafce tak jak wielu z nas.

buldoggg

Member
Bez reklam
sam posiadam zestaw logitech z-5500 i spokojnie dadzą rade w taki pomieszczeniu-ten zestaw nadaje się do filmów(pod warunkiem że wspomożesz się dodatkowo głośnikami z tv)sam mam taki zestaw i daje rade,oprócz tego posiadam ampli hardmana z glośnikami jbl i subem ale tylko do muzyki

Do góry