Kino domowe komplet 10 000tys

kampers

Member
Witam jak w temacie, chcę zakupić zestaw kina domowego do kwoty 10 000,pln +/- 1000pln. Telewizje mam Samsung 40D6750. Pokój 25/30m. Chce aby w skład weszło:

Amplituner

System 5.1 musi być subwoofer

Blu Ray mam w laptopie, pójdzie przez HDMI.

Muzyka będzie leciala z TV lub z laptopa (chcialbym podlaczyc amplituner przez optyke)
Nie nastawiam sie ze da sie godzic stereo i kino pod amplitunerem ale czasem film czasem muzyka z reguły elektro hause i inne, :] Ale w przyszlosci jak bede mial swoj katek to raczej bedzie projektor.

Myslalem nad Dali Zensor 7 SUB / Dali Lektor 6 SUB nie wiem czym sie roznia :/
JBL ES BigPack ES100 ES30 ES25 ES250P
lub kef

Ale amplituner nie mam pojecia jaki :( czym sie kierowac jakie opcje beda potrzebne w codziennym uzytkowaniu.

Prosze o pomoc.

Jok3r

New member
Bez reklam
Jeżeli chcesz na prawdę rewelację to się zastanów nad Dali Lektor 6, bo kosztują niewiele więcej od Zenzorów 7, a oferują większą szczegółowość. Lektory są już 3-drożną konstrukcją i są bardziej selektywne. Będziesz miał lepsze wysokie tony, przyjemniejsze brzmienie i scena będzie odzwierciedlana zdecydowanie bardziej precyzyjnie.

Co do amplitunera to super opcją jest Marantz SR5006. Super amplituner brzmieniowo, coś co oczywiście w miarę możliwości połączy super kino z w dobrą stereofonią, choć wiadomo, że w przypadku amplitunerów kina domowego jest to kompromis. Masz w nim radio internetowe, możliwość zrobienia dwóch stref, spokojnie możesz go wpiąć w automatykę domową. Ampli, który ma wszystko czego potrzeba.

Z kolumn pod muzykę której słuchasz spoko się również sprawdzają kolumny Canton Chrono 509.2, ale tutaj będzie ciężko się zmieścić w budżecie z subwooferem. Natomiast jeżeli jesteś w stanie trochę poczekać na niego i dokupić później to polecam też to rozwiązanie, bo później nie będziesz żałował, że nie dołożyłeś kilku stów, a mogło być spoko.

Podejdź sobie na odsłuch, skonfrontuj obie kolumny na tym samym ampli i zobaczysz sobie, czy warto, czy nie.

Ostatnia edycja:

kampers

Member
Wiec musze przyznac ze nawet nawet ten Marantz SR5006. i ma zasilacz 650W :]

Co mozna jeszcze polecic w tej cenie ?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Do takiego słuchania to zestaw oparty o 20cm basy spokojnie wystarczy.
Concept 8 5,0
JBL ES90+ES30+ES25C+ES250PW
Ampli SR5006 ok, możesz jeszcze obejrzeć HK AVR365.

kampers

Member
Witam,

Panowie a gdzie moge posulchc tych sprzetow jestem z Rzeszowa i bylem to tam nic nie maja :( moze poda ktos konkretne miejsca i moze jakies dobre ceny tam maja ?

werf

Active member
Bez reklam
Witam,

Panowie a gdzie moge posulchc tych sprzetow jestem z Rzeszowa i bylem to tam nic nie maja :( moze poda ktos konkretne miejsca i moze jakies dobre ceny tam maja ?

Masz u siebie niezły sklep Nautilus

Popytaj o pana Leszka jak umiesz zagadać dostaniesz extra cenę

czester35

Member
stałem ostatnio przed takim samym problemem, zakupiłem yamahę i cantony, tak jak w sygnaturze widać. jak chcesz namiar na tani sklep pisz na pw.

kampers

Member
Panowie mam takie opcje

A ten zestaw ?

2xLEKTOR 6
2xLEKTOR 1
1xLEKTOR LCR
1xLEKTOR SUB
1xMarantz SR5006

lub

2xLEKTOR 6
2xLEKTOR 1
1xLEKTOR LCR
1xIKON SUB MK2 (czy wart jest doplaty ? )
1xMarantz SR5006 (opcjonalnie cos innego)

Wyczytalem ze Dali ma slaby bas czy mozna by np zainwestowac np lektory 8 ?

2.
JBL ES Big Pack ES100 ES30 ES25C ES250PW + marantz SR5006
Doszly mnie sluchy ze za slaby amplituner :( Czy jest to zestaw mocniejszy i jak radzi sobie w kinie i muzyce ? Moze cos jeszcze opcjonalnie macie ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lukas-76

New member
Cześć, ja mam taki zestaw tez szukałem do ok 10000:
-Ampli+BD H/K BDS570
-4x Monitor Audio Radius 90HD
-1x Monitor Audio Radius 180 HD
-1x Sub H/K HKTS 200
-2x podstawy pod głośniki Monitor Audio

fajnie to gra :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Panowie mam takie opcje

A ten zestaw ?

2xLEKTOR 6
2xLEKTOR 1
1xLEKTOR LCR
1xLEKTOR SUB
1xMarantz SR5006

lub

2xLEKTOR 6
2xLEKTOR 1
1xLEKTOR LCR
1xIKON SUB MK2 (czy wart jest doplaty ? )
1xMarantz SR5006 (opcjonalnie cos innego)

Wyczytalem ze Dali ma slaby bas czy mozna by np zainwestowac np lektory 8 ?

2.
JBL ES Big Pack ES100 ES30 ES25C ES250PW + marantz SR5006
Doszly mnie sluchy ze za slaby amplituner :( Czy jest to zestaw mocniejszy i jak radzi sobie w kinie i muzyce ? Moze cos jeszcze opcjonalnie macie ?
ES100 przegięcie, jak chces zjuz koniecznie to ES90, a jeszcze lepiej Studio 190 + 130 + 120c + 150

kampers

Member
Chyba lepiej jest miec troche zapasu mocy :] ja tam lubie czasem glosno :), A np Lektorki + sub JBL ES250PW (mozna go kablekowo podlaczyc ?)

lukas-76 - wiesz bardzo mi sie podobaja fronty podlogowe :)

Nie chce zalowac ze nie dolozylem np 1000pln z czegos z czego nie bede pozniej zadowolony... chce w miare dobry sprzet :)

A czy nie lepiej np kupic amp drozszy i mocny :] H/K mi sie wygladowo nie podoba :p bardziej marantz moze jakis wyzszy model Onkyo / hmm ?

Ostatnia edycja:

Ethar

New member
Jeżeli chcesz kupować Lektory to od razu radzę Ci kupić oddzielnie inny subwoofer. Może być Dali IKON SUB MK2 albo coś Velodyne.
Subwoofer w serii Lektor to zdecydowanie najsłabszy element, dlatego sam się przymierzam do zmiany subwoofera.
Do tego jakiś mocniejszy amplituner - żadnych budżetowych. Coś ze średniej półki. Lektory potrzebują mocy żeby zabrzmieć.
Sam przesiadłem się z Onkyo TX-SR 607 na Onkyo TX-NR 809 i powiem tak: różnica jest kolosalna. Nawet przejście z Dali Lektor 6 na Lektor 8 nie zrobiło takiej różnicy.

I jeszcze taka mała uwaga. Do muzyki, której słuchasz radziłbym dobrać nieco dynamiczniejszy zestaw. Na swoim sprzęcie słucham głównie starego rocka, popu i jazzu i jestem bardzo zadowolony, ale muza elektroniczna np. house, jungle potrzebuje nieco więcej dynamiki niż oferują Lektory.

kampers

Member
To czyli lepiej brac np marantz6006 + jbl big pack es100. Marantz SR 7005 ? Odrazu mowie ze H/K odpada bo mi sie nie podoba :p moze byc cos innego onkyo yamaha :) Jestem w stanie doplacic ale jestem wymagajacy :] za 1,5 miesiaca chce wszystko kupic :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Uważam że na 25-30 mkw JBL ES100 to jest faktycznie przegięcie. Nie zawsze im mocniejsza i większa kolumna to lepsze brzmienie. Nie wykorzystasz ich potencjału, chyba że lubisz doznania typu: Altusy +wzmak + 10mkw:) Ja ze swojej strony polecę Roth Oli 40 - zupełnie wystarczają a jak lubisz już naprawdę bardzo dużo basu to Oli 50. Fajnie grające, czysto i detalicznie kolumny za nie wygórowane pieniądze. Możesz zobaczyć Klipsch RF 62/82. Fajne są MA RX8 ale cena już wyższa. Osobiście bym celował w Marantz SR 6006 - dobrze wykonany, bezawaryjny i miło grający w stereo. Z subów do kina to coś z Velodyne oparty na 10- 12" głośniku a jak do muzyki to REL T7. Podejrzewam że kupując u kogoś cały zestaw możesz się spodziewać niezłego rabatu, więc można trochę ponegocjować w dół.

Do góry