kino domowe czy stereo?podpowiecie cos

szymon-wawa

New member
Nie znam sie na tym zagadnieniu wogule i moze ktos z was mogl by mi doradzic.A wiec :
Posiadam kolumny klipsch r26f Musze kupic albo kino domowe albo stereo do konca nie wiem w ktora strone mial bym zaczac isc stereo czy kino domowe(z czasem do rozbudowania). Nie jestem jakims fanem ani jednego ani drugiego czasem jakis film no i w miedzy czasie muzyka.Z kinem domowy prosta sprawa (amplituner kina) a co jak bym sie zdecydowal na streo mial bym kupic jakis amplituner stereo???jezeli stereo to od czego zaczac skladac klocki.Z czasem jak bym zapragnol kino to mogl bym dokupic ampl. z pre-out i to polaczyc.Jezeli mozecie mi cos sensownego podpowiedziec. Moge wydac do 2000 tys zl. myslalem o jakis uzywanym sprzecie.Wielkie dzieki za porady.

popej

New member
Ja bym wybrał amplituner KD, głownie ze względu na technologię cyfrową korygującą ułomności kolumn i akustyki pomieszczenia. Do 2000 takie funkcje oferuje np. Denon AVR-X1100W czy Pioneer VSX-924.

ThePepe

New member
Bez reklam
Też tak uważam, zresztą tak to u mnie wyglądało. Najpierw kino, a potem do tego wzmacniacz stereo.
Być może będziesz usatysfakcjonowany brzmieniem wyłącznie z amplitunera KD, a jeśli będzie Ci czegoś brakowało to dokupisz wzmak.
Ale najprościej wybrać się gdzieś i posłuchać. Przekonasz się na własne uszy co jest dla Ciebie lepsze :)

eddielublin

New member
Nie znam sie na tym zagadnieniu wogule i moze ktos z was mogl by mi doradzic.A wiec :
Posiadam kolumny klipsch r26f Musze kupic albo kino domowe albo stereo do konca nie wiem w ktora strone mial bym zaczac isc stereo czy kino domowe(...) Moge wydac do 2000 tys zl. myslalem o jakis uzywanym sprzecie.Wielkie dzieki za porady.

jak nie jesteś zdecydowany to nic prostszego jak pożyczyć do domu amplituner za 2 tys. i za taką samą kwotę wzmacniacz. Posłuchać muzyki, obejrzeć film, wtedy wybrać tą lepszą opcję.
Moim zdaniem za te pieniądze to zdecydowanie stereo.

lobos

New member
Bez reklam
Na pewno zdecydowanie lepiej zagra wzmacniacz.
Za 2tys. kupisz już fajny. Natomiast w tej kwocie amplituner to niższy model.
Musisz sobie odpowiedzieć czy będziesz chciał 5.0/5.1 i czy w najbliższej przyszłości?
Jeśli tak to kup amplituner i powoli resztę zestawu.
Jak wystarczy Ci do filmów dźwięk z dwóch kolumn frontowych to weź wzmaka i ciesz się świetnym dźwiękiem w stereo :)

myty

New member
Zacznij zdecydowanie od stereo, póżniej dokupisz jakiś ampli z pre-out. Idz do sklepu i posłuchaj muzyki z ampli a potem ze wzmacniacza a sam się przekonasz. Była dyskusja na forum nad wyższościa wzmacniacza nad amplitunerem. Miłej lektury życzę. Odszukaj temat, a wiele ci wyjaśni.
pozdrawiam myty

szymon-wawa

New member
Wydaje mi sie ,ze nie jestem maniakiem kina i wystarczyl by mi spoko dzwiek stereo(wiec wzmacniacz) i teraz mam jeszcze kolejne pytanie czy taki wzmacniacz byl by tak kompatybilny jak amplituner.Chodzi mi o podlaczenie do niego komputera telefonu czy chociaz by pendriva z filmem lub muzyka.(chyba nie). a co z radiem musial bym dokupic amplituner radia?
Lobos podjrzalem twoja galerie masz starszych braci moich kolumn ,(r26f) czy dobrze wspolgraja z marantzem? tak jak pisalem moze bym jakas uzywke kupil ostatnio na allegro widzialem marantz
Marantz Stan idealny Gwarancja (5371568679) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. co o tym myslicie

Kolego najpierw zdecyduj w 100 procentach co tak naprawdę potrzebujesz.
Piszesz o wzmacniaczu a wstawiasz link do amplitunera.
Moim skromnym zdaniem to kup sobie wzmacniacz stereo plus jakiś dac.
Ja używam dac-a Nad USB DAC 2, po podpięciu go to laptopa wysyłam wszystko
do Oppo 105D(można też bezpośrednio do wzmacniacza). W tym momencie cokolwiek
odpalę na laptopie to mam fonie w swoim systemie stereo. Oczywiście możesz kupić sobie
dac-a z Bluetooth (rBlink - Wireless DACs - Arcam)
i wtedy już użyjesz nie tylko laptopa ale i smartfona. Widzę że lubisz różne kombinacje
tak więc mogę ci polecić wzmacniacz z nowej serii Yamahy A-S XX1, nowe wersje mają
wejścia optyczne i coaxialne.
Możesz jeszcze użyć Yamaha YBA 11, do smartfona wystarczy. Wzmacniacz ma wyjście usb do zasilania tego urządzenia.

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Lobos podjrzalem twoja galerie masz starszych braci moich kolumn ,(r26f) czy dobrze wspolgraja z marantzem? tak jak pisalem moze bym jakas uzywke kupil ostatnio na allegro widzialem marantz
Marantz Stan idealny Gwarancja (5371568679) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. co o tym myslicie
Ja ze swojej strony mogę polecić takie połączenie. Wg mnie gra to bardzo fajnie i Marantz dobrze zgrywa się z Klipschem.
Jednak gdy bardziej zależy Ci na stereo to na pewno wzmacniacz zagra lepiej.
Posłuchaj sobie gdzieś R-26F z kilkoma wzmakami i będziesz miał obraz i dokonasz wyboru.
Spróbuj porównać: Marantz PM6005, Denon PMA720, Harmana HK3770 i np. NAD BEE326.

bluray

Banned
Odkryłem wyjście pośrednie.
Przesłuchałem wczoraj PHILIPS 55PFS7509.
W cenie 3 990 jest bezprzewodowy sub.
Ten system gra dosyć nieźle.
Kina domowego to nie zastąpi ale w 95% sytuacji jest całkowicie wystarczający dla stereo.

Odkryłem wyjście pośrednie.
Przesłuchałem wczoraj PHILIPS 55PFS7509.
W cenie 3 990 jest bezprzewodowy sub.
Ten system gra dosyć nieźle.
Kina domowego to nie zastąpi ale w 95% sytuacji jest całkowicie wystarczający dla stereo.

Ten sub to jest nie porozumienie. Telewizor gra lepiej bez niego niż z nim.
Ja go wywaliłem po 5 minutach.

bluray

Banned
Szału nie ma, ale jak pisałem w 95% sytuacji jest bardzo OK !
No i w cenie TV. Bodaj tylko jeden model Philipsa ma taką ofertę.

U kolegi pozmieniałem nastawy na bas -2, wysokie -1.
Ale po godzinie walki z podłączeniem doczytaliśmy, że w zestawie jest pendrive z nadajnikiem radiowym i wtedy dopiero ruszyło.

Druga sprawa, że TV Philipsa mają obecnie najlepszy dźwięk na rynku.
Reszta stara się wpychać sound-bary.
Widać (raczej słychać), że coś Philips w kwestii sprzętowej audio TV działa.
Reszta marek koncentruje się na coraz bardziej zabawnych opisach z działu marketingu.

Ostatnia edycja:
Do góry