Kino domowe ampli+kolumny 2500-3000zł

raul791

New member
Witam.

Byłem już prawie zdecydowany na soundbar Philips Fidelio HTL9100 lub Philips Fidelio E5, ale uznałem, że to jednak nie dla mnie :D

Potrzebuję złożyć zestaw do max 3000zł, ale wolałbym mniej bo trzeba jeszcze kable kupić itd...

Przeznaczenie: 70% filmy, 20% muzyka, 10% gry/oglądanie TV.

Pokój: dość mały (5m x 3-3,5m, mniej więcej tak), ale nie wykluczone, że będzie zmiana zamieszkania na coś większego w przyszłości, zresztą rozplanowałem to tak, że zmieszczą mi się nawet duże głośniki :)

Wymagania: koniecznie 5.0 lub lepiej - 5.1. Stereo nie wchodzi w grę, ani kupowanie "na raty" (teraz 2.0 i potem dokupowanie). Może być 5.0, ale wyczytałem, że do filmów lepiej z osobnym subem.

Niestety nie bardzo mam możliwość odsłuchu, muszę polegać na opiniach w necie... :/

Oczekuję dźwięku dynamicznego przy dość dużej mocy, z fajnym bassem w filmach. Muzyka to sprawa drugorzędna, ale słucham rock/hard rock/heavy metal (ogólnie okołogitarowe klimaty lat 70-90 i post rock/metal XXI w.), czasem Bracia Figo Fagot :mrgreen:

Aha, najlepiej aby ampli obsługiwał jak najwięcej kodeków audio (DTS-HD MA, DolbyTrueHD itp.).

Będę miał podłączony do ampli PC (karta graficzna z wyjściem HDMI i dźwiękiem 5.1 - Radeon HD4890, więc tutaj żaden problem), PS3 (jako konsola do gier i odtwarzacz BluRay - zewnętrzny jest mi niepotrzebny).

Fajnie jakby ampli miał dobrą auto-kalibrację, wbudowane wi-fi i bluetooth, ale nie jest to warunek konieczny.

Póki co znalazłem takie zestawy:

ONKYO TX-NR535 + JAMO S426HCS3 + SUB210
h t t p : / /kon-sul.pl/kino-domowe/zestawy-kina-bez-napedu/onkyo-tx-nr535-jamo-s426hcs3-sub210

DENON AVR-X1000 + JAMO S428 HCS3 + SUB 210 - ten ma chyba ciut lepsze kolumny
h t t p : / /kon-sul.pl/kino-domowe/zestawy-kina-bez-napedu/denon-avr-x1000-jamo-s428-hcs3-sub-210

Są ogólnie jeszcze inne zestawiki w tym sklepie na Yamahah RX-V475/477, Onkyo TX-NR525 (model niższy od tego 535), Pioneerach V*** ale na nich się już nie znam za bardzo.

Kolumny są przeróżne w takich zestawach - Taga Hamrony TAV-606/506 (z subem TSW90 i bez), Eltaxy Monaco HCP, Pure Acoustics Noble II/Supernova 8, Wharfedale Vardus 300 - które będą najlepsze?

Henry

Active member
Bez reklam
Z tych tanich kolumn to zdecydowanie najlepiej grają Eltaxy Monaco i Jamo 428, z tym, że Monaco trochę za duże jak na twój pokój....

W twoim budżecie (bliżej 3 tyś) to równie dobrze mógłbyś myśleć o Wharfadale Obsidian lub JBL Loft, co prawda z subem mógłby być już problem, bo mogłoby kasy nie wystarczyć....
A z ampli Denon X1000/X2000, Pioneer 528, Yamaha 475/ 675, HK161, Onkyo 525/626

O ceny pytaj blackninja, teraz wchodzą nowe modele, a te które ci podałem są w większości "wychodzącymi" więc można je dobrych cenach dostać

raul791

New member
Dzięki za odpowiedź, teraz przynajmniej kolumny zawęziłem do 2 wyborów :) Ampli które lepsze - Denon X1000 czy Onkyo TX-NR525(535)?

Henry

Active member
Bez reklam
Kwestia gustu, Denon lepiej spisuje się przy słuchaniu muzyki, a w kinie będą bardzo podobne...

Napisz na pw do blackninja i spytaj o ceny, może się okazać, że i na X2000 wystarczy lub na Harmana 161, Pioneera 923- te będą się już znacznie lepiej spisywały od X1000 czy 525/535

raul791

New member
Ok, napiszę do niego. Sprawdzałem w necie teraz te kolumny i w sumie te Wharfedale trochę lepsze się wydają... jeśli mają same w sobie niezły bas to na razie wystarczy, sub jest jedyną rzeczą jaką mogę dokupić później.

raul791

New member
Więc na pewno te Wharfedale :) Teraz tylko ampli... chciałbym wydać mniej niż 3000zł, bo jeszcze w to muszę wliczyć koszty kabli (pewnie ze 100-150zł za wszystkie) więc raczej na te lepsze nie starczy, a szkoda... choć teraz sprawdziłem Pioneera VSX-528 i ma, na papierze przynajmniej, dobre parametry, raczej wystarczające dla mnie w razie czego, jakbym musiał ciąć koszty.

raul791

New member
Jednak zdecydowałem się trochę obciąć koszty (albo raczej zostałem zmuszony :/ ) i pozostać przy Onkyo TX-NR525 i do tego Wharfedale Obsidian 600 lub taniej Jamo S426 HCS3 + Sub Jamo 210 - tutaj przewaga taka, że od razu mam 5.1, a w Wharfedale 5.0, no ale ciężko porównać, które rozwiązanie lepsze...

raul791

New member
Też bym miał router blisko ampli, dlatego wi fi to nie był wymóg konieczny. Niestety jakbym się zdecydował na wyższy model ampli to musiałbym gorsze kolumny... a tak to czekam na odpowiedź od Blackninja w sprawie ceny i wtedy zadecyduję na 100% :) Ale raczej zostanę przy TX-NR525 + Obsidiany.

raul791

New member
Witam z powrotem po dłuższej przerwie, kupiłem Onkyo TX-NR525 i kolumny Taga Harmony TAV-606v3 + TSW90. Zmieściłem się w równych 3k zł wraz z okablowaniem, Obsidiany niestety były poza zasięgiem cenowym (niestety Blackninja podał zaporową cenę z powodu braku ampli TX-NR525), poza tym i tak bym ich nie kupił bez suba, a wtedy cena poszłaby o kolejne 500-600zł w górę... Testowałem również Jamo 606 i jak dla mnie większość wypisuje bzdury tutaj na forum - Tagi 606 znacznie lepiej zagrały, dynamiczniej, pomijając już fakt, że Jamo miało ZERO basu, bez suba by się absolutnie nie obeszły, a były w cenie tych Taga z subem... także te Tagi z subem wciągnęły nosem te Jamo, kompletnie mi ich brzmienie nie przypasiło. Obsidianów niestety nie testowałem, ale z racji cenowej to i tak byłoby bez sensu :D Używam ich głównie do filmów blu ray itp., choć i w muzyce dają radę (ustawiam tryb stereo na ampli, grają dużo mocniej i dynamiczniej wtedy), bez suba traciłbym połowę jakości dźwięku w filmach (testowane przeze mnie już u mnie w domu - z włączonym i wyłączonym subem, oczywiście z poprawkami w ustawieniach small na large itp.). Jestem bardzo zadowolony, postaram się wrzucić fotki i może jakiś filmik na yt jak to u mnie wygląda.

PS. do ampli podpiąłem PS3 przez HDMI oraz PC, również przez HDMI, co przysporzyło mi trochę problemów z dźwiękiem DTS-HD MA i Dolby TrueHD, ale wystarczyło zmienić w playerze, aby PC sam dekodował te dźwięki i wysyłał do ampli jako PCM 5.1 bez kompresji i mam pełny dźwięk HD, tylko na ampli mi nie wyświetla "magicznego" znaczka DTS HD-MA/DD TrueHD, tylko MULTICH PCM 5.1 :) Porównywane przy PS3 i zmianie z bitstream (wyświetlało na ampli znaczki) na PCM 5.1 - zero różnicy w dźwięku, bo i niby skąd miałaby być różnica.

Ostatnia edycja:
Do góry