Kino do nietypowego salonu

full2g

New member
Witam ,
prosze o Wasze propozycje ny zakupu KD do nietypowego salonu .
Salon jest w ksztalcie trójkąta równobocznego z jednym bokiem w 1/2 otwartym na kuchnie .
TV 55 cali będzie umieszczony "na szczycie" trójkata , kanapa w odl 3,80 m oparta na jego podstawie .
Calość powierzchni oceniam na 13-14 m kw .
Szczegółowy rysunek pod linkiem ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Potrzeby to 30% filmy , 30 % koncerty , 30 % stereo ( Depeche Mode , Ulravox , Peter Gabriel )

Moim pomysłem jest oparcie KD na ampli Marantza 1602 + BD 5005 ( z racji max wysokosci w szafce równej 14 cm ) . Pytanie jakie glosniki do tego salonu ?Typowe podłogowki chyba bedą za duze do tego pomieszczenia . Moze jakis zestaw typu Tannoy Arena 5.1 ? Boje sie tego typu zestawów jak sie zachowaja w stereo , czy sub poradzi sobie z szybkim basem bez dudnienia czy buczenia .

Słuchałem zestawu Bose Lifestyle V25 i na mój gust grało tak sobie - na pewno nie tak jak przystało na zestaw za +10kPLN .

Chciałem aby zakupione KD mogło byc za rok , dwa przeniesione do "normalnego" salonu w prostokacie o powierzchni ok 20 m kw ale chyba nie da sie znaleźć uniwersalnego zestawu do tych dwóch pomieszczeń .

Z góry dzieki za pomoc - wszelkie pomysły mile widziane ,

Pozdrawiam
Tomek

full2g

New member
Dzieki za propozycje .
Czy nie będize wielkim grzechem zastosowanie na tyłach jakiś malutkich satelitek zamiast BX1 ?
Kanapa stoi przysunięta do ściany , obok niej zaraz są drzwi a z drugiej strony "winkiel"
Głośniki będą praktycznie przy uchu .

Na jakiej wysokości zaleca sie montowac tyły ?

Wogole to myślę o stopniowym zakupie :
- fronty + sub ( o ile ampli ma możliwość symulowania centra w frontach )
- potem center
- na koncu tyły

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Pomysł z zakupem etapami jest ok. Amplitunery potrafią wmiksować brakujące kanały do tych które są. Tyły maks 60cm nad innymi kolumnami w zestawie.

pedros300

New member
A ja zaproponuję panele głośnikowe ,które prawie "zginą" w pomieszczeniu ze względu na swoją małą głębokość .Sam b.poważnie zastanawiam się nad kompletowaniem zestawu 5.1 opartego na głośnikach KLIPSCH z serii G(G-28, G-16, G-12), tylko czekam na pierwsze recenzje.
Nie mam w salonie miejsca na kolumny podłogowe i właśnie Panel G-28 chcę powiesić na początek po obu stronach 50 calowej plazmy. Do tych paneli opcjonalnie można również nabyć b.estetyczne stojaki .Równocześnie myślę o subwooferze VELODYNE CHT-10Q,z czasem dokupię głośniki tylne KLIPSCH G-12 i głośnik centralny KLIPSCH G-28.To wszystko planuję podpiąć do ampli. YAMAHA RX-V2067.
Głośniki KLIPSCH mają bardzo wysoką skuteczność niespotykaną u konkurencji, co chyba przełoży się na pełne wrażenia odsłuchowe przy niskich poziomach głośności.
Jest to jakaś alternatywa do wspomnianego przez Ciebie zestawu BOSE.
Można zestaw oprzeć na głośnikach G16 (opcja ekonomiczna), zresztą są gotowe zestawy oparte na różnej konfiguracji głośników.

Gallery Home Audio-Flat Panel Speakers-Klipsch

Jedyną zagadką jest jakość brzmienia tych zestawów(nie znalazłem jeszcze żadnych recenzji na forach zagranicznych).

Do góry