Karta dzwiekowa do kina domowego

kociol1978

New member
Witam
Na dniach będę się zaopatrywał w zestaw:
Onkyo 605
Tannoy M3 front, M center, Paradigme PV 60 tył
Tannoy M1 lub M2 - DRUGA STREFA

Niestety nie każdy format filmu, np MKV da się odtworzyć z pominięciem kompa, więc bedę chciał podpiąc komp jako źródło video, oraz dzwięku.
myślałem o kupieniu karty SB Surround 5.1 żeby za jej pośrednictwem przesłać dzwięk do amplitunera po optyku.
Jak wynika z mojego opisu konfiguracji, w pomieszczeniu z kinem będzie tylko 5 głośnikow, wiec teoretycznie dziwęk 5.1 wystarczy. Pozostałe głośniki to drugi pokój. Chciałem zapytać czy nie będę miał problemu z przesyłaniem dziwęku za pomocą kabelka optycznego i tej karty we wszystkich formatach poza najnowszymi HD 7.1?? Czy jednak powinienem z jakiegoś powodu pomyśleć o innej karcie?
Dodam że komputer będzie w pomieszczeniu "strefa2" a amplituner w pomieszczeniu głownym. Karta USB daje mi w razie komplikacji możliwość podpięcia analogowo do ampli, bo mogę ją postawić tuż przy nim. (kabel USB juz przeciągnięty między pokojami, jak rowniez optyk, i kilka koncentrykow, )
Wymagania:
Stereo dostępne w obu strefach, dzwięk przestrzenny towarzyszący filmom w pomieszczeniu glownym, ewentualnie zdegradowanie go do 2.0 i przesłanie do strefy 2 (oglądanie filmu na monitorze kompa)

Do góry