Kamera dla trenera piłki nożnej

trenerPN

New member
Witam
Jestem trenerem piłki nożnej. Chciałbym zakupić kamerę do filmowania meczy i treningów w celu analizy i późniejszego przedstawienia zawodnikom fragmentów lub jakiegoś klipu. Filmy będą odtwarzane na rzutniku ewentualnie na laptopie. Oczywiście od czasu do czasu chciałbym nagrać jakiś wyjazd rodzinny itp.
Przeglądając forum i opinie w internecie wybrałem takie o to modele. Czy będą one odpowiednie do moich celów?
Sony HDR-CX105E
Samsung HMX-H200
Budżet jakim dysponuję to ok 1100 zl.
Właśnie w tej cenie są mniej więcej te kamery.

viValdi

New member
Bez reklam
Musisz zastanowić się nad twoimi przypadkami użycia - jakie one będą? np
1. prowadzisz trening i filmujesz; wydajesz polecenie zawodnikom strzelamy na bramkę, ustawiasz się w odpowiednim miejscu i filmujesz a zawodnicy oddają strzały, itp
2. mała gra; nie wiadomo gdzie się ustawić i gdzie będzie coś wartego sfilmowania, kamerę oddajesz asystentowi bo sam obserwujesz trening
3. mecz; na pewno nie ty filmujesz albo stawiasz na statyw i się nagrywa

Sony 105 nadaje się do 1. , 2. też ok ale lepiej żeby była pożądna stabilizacja obrazu. Do 3. hmmmm - sfilmujesz ale to są wymagające warunki i efekt uzależniony będzie bardziej od szczęścia niż kamery. Dlatego na meczach stosuje się wiele kamer i montaż obrazu z nich.

ps.
Seba_Fan napisał żeby brać 60p. Jestem dokładnie przeciwnego zdania tzn 60 mnie nie obchodzi ale jestem zdecydowanie przeciw "p". Piłka to sport gdzie jest dużo ruchu i jakaś dramatyczna szczegółowość nie jest potrzebna - przecież nie interesują nas poszczególne źdźbła trawy na murawie. "i" zawsze pomaga na ruch - lepiej to się później ogląda na telewizorze - oczywiście szczegóły się trochę zacierają ale one nie interesują nas w tym przypadku.

Ostatnia edycja:

trenerPN

New member
Raczej będzie mi to filmował asystent. Raczej będą mnie interesowały ujęcia z szerokiego kąta gdyż zależy mi bardziej na poruszaniu się zawodników po boisku niż na szczegółowych zbliżeniach danego zawodnika. Oczywiście mecz będzie nagrywany ze statywu. Czy taka kamera poradzi sobie również w hali sportowej ?
Co to jest 60p?

viValdi

New member
Bez reklam
zapomnij o 60p.
normalne kamery dostępne w Polsce (i Europie) to 50i (i od interlace, przeplot)
każda kamera filmuje światło; ile światła w sali tyle obrazu w kamerze;

Do góry