Kalibracja obrazu LG C4

pncch

New member
Dzień dobry, zakupiłem wczoraj telewizor LG OLED C45 65 cali, zmieniam w salonie wysłużonego Nanocella z 2021z podświetlaniem krawędziowym. OLED będzie stał w salonie z ekspozycja północno Zachodnia, czyli w nasłonecznionym miejscu (ale bez tragedii, mam dobre rolety). Czytałem, że OLED wymaga kalibracji, aby w pełni wykorzystać potencjał telewizora. Polecacie jakiś artykuł, albo macie gotowy schemat na kalibrację tv? Telewizor będzie wykorzystywany w 60% do Netflixa/Maxa/Disneya, w 30% do PS4, w 10% do normalnej telewizji. Będę mega wdzięczny za pomoc, jestem świeży w temacie. Na Nanocellu korzystałem jedynie z trybu standard z wyłączonym eko i trybu gry.

Sławek72

New member
Cześć.
Mam taki sam dylemat co kolega @pncch (@kiki już piszę na PW).
Poza tym jeszcze jedno pytanie, z racji tego że nie mam możliwości powieszenia go na ścianie stoi na szafce (podstawa zintegrowana z dedykowanym soundbarem LG SC9S) i jest on bardzo niestabilny, lekkie dotknięcie powoduje bujanie się go przód-tył, czy to normalne i też tak macie? Dodam że mój ma 77".

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Poza tym jeszcze jedno pytanie, z racji tego że nie mam możliwości powieszenia go na ścianie stoi na szafce (podstawa zintegrowana z dedykowanym soundbarem LG SC9S) i jest on bardzo niestabilny, lekkie dotknięcie powoduje bujanie się go przód-tył, czy to normalne i też tak macie? Dodam że mój ma 77".
Ten typ tak ma, nie dotykać bo się buja.

Złoty85

New member
Witam serdecznie
Mam pytanie czy po profesjonalnej kalibracji znikną wady przyciemniania obrazu w trybie gra ,bo podobno jest to główna wada c4

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
W gry nie gram. Jestem zadowolony z tego TV. Po wyłączeniu trybów oszczędzania energii żadnego ściemniania u mnie nie ma. Zresztą to już mój kolejny Oled. Odtwarzacz Blu-Ray 4k, odtwarzacz plików Zidoo, kablówka - sprawdza się bardzo dobrze.
Spokojnie mogę go polecić.
Co do wad, nie ma telewizorów idealnych, jednak ten ma dobry stosunek jakość/cena. U mnie sprawdza się bardzo dobrze.

Złoty85

New member
A wyłączyłeś

W gry nie gram. Jestem zadowolony z tego TV. Po wyłączeniu trybów oszczędzania energii żadnego ściemniania u mnie nie ma. Zresztą to już mój kolejny Oled. Odtwarzacz Blu-Ray 4k, odtwarzacz plików Zidoo, kablówka - sprawdza się bardzo dobrze.
Spokojnie mogę go polecić.
Co do wad, nie ma telewizorów idealnych, jednak ten ma dobry stosunek jakość/cena. U mnie sprawdza się bardzo dobrze.
Dzięki za odpowiedź jak myślisz warto zamawiać kalibrację

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Z pewnością profesjonalna kalibracja pozwoli wyciągnąć z TV max możliwości.
Jednak już fabryczne tryby nie są takie złe.
Ja posiłkowałem się ustawieniami z tego forum, dodatkowo z AV forums i jestem zadowolony z efektów. Jest dobrze. Obraz mi pasuje.
Także nie robiłem.

Złoty85

New member
Z pewnością profesjonalna kalibracja pozwoli wyciągnąć z TV max możliwości.
Jednak już fabryczne tryby nie są takie złe.
Ja posiłkowałem się ustawieniami z tego forum, dodatkowo z AV forums i jestem zadowolony z efektów. Jest dobrze. Obraz mi pasuje.
Także nie robiłem.
Dzięki czas ruszyć do sklepu po tv :)

Do góry