Kalibracja Denon/Marantz na telefonie?

arcbuz

New member
Nie mam TV a tylko projektor, który jest dość głośny. Z tego co widzę, żeby przeprowadzić kalibrację Audyssey, trzeba wyświetlać komunikaty na zewnętrznym monitorze i zachować ciszę. Projektor produkuje 30 dB, więc pewnie zakłóci kalibrację. Czy mogę w tym układzie przerzucić wyświetlanie komunikatów np. na komórkę?

arcbuz

New member
spróbuj zapuścić kalibrację , zobacz czy pozmieniały się ustawienia

Czyli jak? Normalnie trzeba przeklikiwać komunikaty, które się wyświetlają na ekranie i tu właśnie problem. Moge pewnie kombinować z włączaniem i wyłączaniem projektora, ale może jest jakiś patent żeby to zrobić np. na komórce?

arcbuz

New member
Nie masz byle jakiego monitora 15-22-32 " w kuchni , sypialni itd ?

Jakbym miał to w sumie nie byłoby problemu:) No nie mam niestety i po cichu liczyłem, że może komórka mi przyjdzie z pomocą. W najgorszym wypadku będę włączał projektor dla potwierdzenia komunikatu i wyłączał na czas wykonania pomiaru. Szkoda, że nie pomyśleli o zarządzaniu kalibracją z pozycji telefonu.

arcbuz

New member
Pożycz decybelomierz i zmierz poziom hałasu w "najcichszych" godzinach nocnych, poziom hałasu będzie wynosić min. 30-35dB...

No zobaczymy, będę kombinować. Sprawdziłem wczoraj na aplikacji soundmeter i w wieczornych godzinach jest u mnie ok. 21 dB. Zresztą nie chodzi nawet o liczby, ale po prostu słychać ten projektor jak mały traktorek i wybija się ponad tło. Zupełnie to nie przeszkadza kiedy ogląda się film, ale do pomiarów wolałbym jednak tego chałasu uniknąć. Z drugiej strony, skoro kolumny będą pracowały głównie w towarzystwie projektora to może masz rację, nie ma z czym walczyć i trochę za bardzo się tym przejmuję.

arcbuz

New member
Problem rozwiązany, jednak pomyślano o kalibracji przez telefon. Audyssey MultEQ Editor jest płatną apikacją, ale daje możliwość pełnej kalibracji bez TV. Z kolei Denon 2016 avr remote jest aplikacją darmową i (z tego co czytałem) co prawda nie pozwoli skalibrować amplitunera, ale przynajmniej pozwala na podstawowe zarządzanie urządzeniem, bez konieczności włączania TV. Wkrótce będę testował oba rozwiązania: Maestro III w drodze, podobnie jak avr X2600 - już nie mogę się doczekać:)

Do góry