Kablówka czy Satelita?

lizbona

Member
Od zawsze mam kablówke, kiedyś lokalną, teraz Vectre. Nie chciałbym polemizować nad tym co było kiedyś, lecz nad tym co jest lepsze dziś. Głównie mam na myśli jakość obrazu... Co będzie lepsze? HD i SD w Kablówce, czy np. Cyfrze+? Wiem, że w przypadku satelity trzeba brac pod uwage małe czasze (słaba pogoda=problem). Z drugiej strony w przypadku kablowki zależy ile osob przede mną pobiera sygnał oraz jakimi kablami dociągają sygnał. W przypadku satelity jest to kilka metrów... Co będzie lepsze jeżeli wezmiemy pod uwagę jakość obrazu? pozostanie przy vectrze czy zakupienie cyfry?

Założyłem ten post, ponieważ ostatni artykuł na ten temat jest z 2009 roku...

czesiu.m

New member
Skąd kablówki biorą sygnał? Czy nie z satelity? Teoretycznie można mieć lepszą jakość z satelity, jeśli tuner użyty do odbioru będzie wyższej jakości niż te, których używa kablówka. W praktyce można wziąć pod uwagę Cyfrę+ jeśli weźmie się ich moduł CI+(osobiście radziłbym wziąć samą kartę i moduł Aston), N z ich modułem, też CI+ albo Polsat i moduł Polsatu. Ta ostatnia opcja tylko jako cesja umowy z modułem, bo Polsat, o ile mi wiadomo, nie oferuje już samych modułów. Warto pamiętać o tym, że naprawdę dobry tuner to spory wydatek.

Jeśli chodzi o mnie, to pozostałbym przy obecnej opcji. Jeżeli pytanie nie jest postawione w ten sposób, co zrobić, bo jest zła jakość obrazu, to znaczy, że nie jest tak źle.

Przypominam, że w ogóle jakość poszczególnych kanałów satelitarnych jest generalnie zła. Kto ma chęć - jest cały wątek. Dane nie są już najnowsze, ale, uwierzcie na słowo, na satelitach bez zmian, wszystkie parametry można uważać za aktualne.

Do góry