Kable optyczne - który wybrać?

assassin

New member
Witam,
mam zamiar kupić kabel optyczny, jednak niebardzo wiem, który będzie najlepszym wyborem. Kabel ten ma łączyć Xbox-a z zestawem Logitech Z-5500. To połączenie ma się sprawdzić zarówno w filmach, jak i muzyce, ale priorytetem jest dźwięk przestrzenny w grach.
Różne źródła podają sprzeczne informacje - w/g niektórych przy wyborze kabla optycznego należy się kierować wyłącznie niską ceną ("optyk optykowi równy", "złocone wtyki to bajer" itd.), natomiast druga strona podaje, że pomiędzy poszczególnymi kablami występują słyszalne różnice (droższe/firmowe kable zapewniają lepsze wrażenia odsłuchowe).

Moje typy:
1. Monster Cable I100 THX.
2. MONSTER CABLE Ligtspeed200.
3. Bandridge Profigold PGD561.
4. Tech+Link XS211 (700211).
5. Ultralink Matrix-2 MDT.
6. Beresford TC-7510 MK6/3.
(wszystkie to toslink-i ok. 1m)
Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o wskazanie najlepszego w tym przedziale cenowym (ok. 100zł). Mile widziane również inne propozycje.

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
ewentualnie, jeśli znajdziesz tańszy od tamtych dwóch - porównaj końcówki i odłóż tego, który ma gorsze (bardziej luźne).. i oby to był ten droższy... ;)

a, ewentualnie przejdź się z tym kablem 2 stoiska w bok i poproś sprzedawcę, żeby wetknął wtykę w jakikolwiek sprzęt - jeśli siedzi stabilnie i się nie wysuwa - bierz go! :)

timbot

New member
Bez reklam
optyki nie mają chyba "pozłacanych końcówek", szczególnie jeśli się uwzględni że ich końcówki to "ucięty" światłowód, więc to i tak nie ma szczególnego znaczenia :)
posłuchaj powyższych rad kolegów, bo się znają,koniec kropka :)

Do góry