kable głośnikowe

lis81

New member
Witam
Proszę o pomoc w wyborze kabli do kolumn podłogowych bx6, kable w bi-wire. Mam do wyboru 3 opcje:)

1) 2 pary qed xt40 na kolumnę, przekrój 4mm

2) qed xt40 + qed ruby, 4mm + 3mm, słyszałem że można tak stosować, ale nie wiem jak podłączyć grubszy do wysokich czy niskich

3)najtańsza opcja 2 pary qed ruby

Odcinki kabli będą max 2,5 metra. Czy ktoś słyszał o bananach qed AIRLOC forte? Będę to kupował u UK i oni to proponują ale to zdecydowanie podraża imprezę:) Co myślicie o zakupie do gołych kabli wtyków nakamichi i samodzielna konfekcja.
Z góry dzięki. Pozdrawiam

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Witam
Czy ktoś słyszał o bananach qed AIRLOC forte

Owszem o bananach Airlock słyszałem ,miałem nawet w domu kable Qed Silver Anniversary z fabrycznymi wtykami .Do ich zaciskania jest używany specjalny przyrząd
Jeżeli chodzi o Airlock Forte - niestety nie wiem co to są za banany

Zamykając temat kabli typu bi-wiring nie zawsze takie połączenie przynosi poprawę dźwięku ,próbowałem u siebie na innym modelu kolumn MA i niestety odniosłem wrażenie, że nie jest lepiej tylko wręcz przeciwnie .Najlepiej samemu spróbować

A tak już całkiem na koniec zdecydowanie sugeruję odsłuch kabli srebrnych (lub miedzi srebrzonej ) w przypadku połączeń kolumn Monitor Audio ,KEF , JBL czy Klipsch

lis81

New member
witam
dokładnie o te z linku banany chodzi.....

hmm kilka ostatnich wieczorów "siedziałem" na forum "avforums", spotkałem tam wiele opinii na temat na przykład przereklamowanych kabli qed, o których wyżej wspomniałem, które to nie są warte swojej ceny. Pisali o tym ludzi którzy widać znają się na rzeczy. Polecali przewody z czystej miedzi i tyle. Zwłaszcza do zestawów średniej klasy a do takich pewnie zalicza się mój sprzęt. Nie zamierzam bynajmniej wkładać kija w mrowisko, sam posiadam cały zestaw QEDów interconectów, optycznych, coaxialnych z serii reference i signature i nie zamierzam się ich pozbywać :) tanio nie było.
Daje mi to aczkolwiek do myślenia... komplet w bi wire qedxt40 plus airlocki to 1000pln do tego muszę okablować salon 2 x BXFX i 2 x BX2 na co trzeba następne 40, 50 metrów.
Jeszcze się zobaczy
Pozdrawiam
Lukasz

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Owszem miedź powszechnie się stosuje od dawna gdyż jest to bardzo dobry przewodnik

Wbrew pozorom temat kabli jest dość ciekawy i skomplikowany sam interesuję się tematyką kablową już ładnych paręnaście lat .Nie wszystkie wartości fizyczne daje się z mierzyć ,sam kabel musi być traktowany jako całość - przewodnik choćby najlepszy nie załatwia wszystkiego .Równie ważny jest dielektryk i sama geometria przewodu
Również miedź - miedzi nie jest równa ,dla przykładu Audioquest używa czterech rodzajów miedzi .Cała sztuka polega na tym, aby podczas produkcji przewodu nie naruszyć struktury wewnętrznej kryształów

Temat fascynujący i ciekawy (szczególnie jeżeli chodzi o teorię) .Bardzo wielu ludzi nie wierzy w "magię kabli" i nie słyszą różnic pomiędzy przewodami

popej

New member
Kup normalne kable głośnikowe, o przekroju 4mm2 lub 2.5mm2, kosztują kilka złotych za metr. Bi-wire do niczego nie służy, to tylko marnotrawstwo miedzi.

A jak ktoś potrafi kable rozróżniać wyłącznie słuchem, to może dostać milion dolarów od fundacji Randiego, bo zakwalifikowali takie możliwości jako paranormalne :)

Do góry