Kabel SCART

buster

New member
Witam

Mam pare pytan związanych z podłączeniem tunera kablowki -cyfrowy aster z telewizorem. Razem z tunerem dostałem kabelek SCART - oczywiscie jest to najprostszy(najtanszy) kabel. Obraz na niektorych kanałach jest niekiedy gorszy niz na analogu ... . Teraz pytania:
1. Na ile wymiana kabla poprawi obraz ?
2. Na co najlepiej wymienic (optymalnie: cena/wydajnosc).
3. Jakies inne sugestie co do poprawy jakosci ? ;)

TV to sony 3LCD 42"

pozdrawiam
buster

emjot

New member
Najprostsze połączenie to sygnaly audio i video swane też composite. Jakośc kabla ma niewielkie znaczenie. Możliwe są jednak kabelki bardzo marnej jakości. Nie są drogie i można zaryzykowac parę złotych na próbę z nowym. Kable do tego sygnału to RCA, SCART, SVHS albo S-Video. Teoretycznie najlepszy to SVHS ale różnica do zwykłego RCA jest często minimalna. Następny typ to sygnał component. Gniazda wyglądają jak RCA i jest ich trzy. Często używane w sprzęcie cyfrowym i DVD. Jakośc jest dużo lepsza niż composite. Najwyższa jakośc to HDMI lub DMI. HDMI numerycznie przekazuje cały sygnał wizji i fonii. DMI przekazuje tylko wizję. Do przekazywania dżwięku służy najprostszy RCA/SCART zdolny do transmisji sygnału stereo lub cyfrowy optyczny lub elektryczny. Optyczny to światłowód, a elektyczny cyfrowy wygląda jak RCA. Obydwa są sdolne transmitowac dolby digital.
Pierwsza rzecz to trzeba zajrzec skrzynce od tyłu jakie ma wyjścia i popróbowac. W skrajnych przypadkach jest możliwe, że wyjście antenowe ma najlepszy sygnał.
Kabel cyfrowy nie oznacza, że wszystkie kanały są cyfrowe. Zwykle duża częśc jest ciągle analogowa z marną jakością.

buster

New member
hmmm... Nie chodzi mi o teorie (to juz sobie poczytalem) tylko o to czy opłaca sie kupic lepszy kabel, czy poprawa jakosci jest zauwazalna. Tuner DVB (cyfrowa kablowka aster) ma wyjscie EURO RGB.

pozdrawiam
buster

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Jakość kabla MA znaczenie. Napewno mniejsze jeśli masz mały tv. Duże jeśli ma więcej niż 32 cale. Zainwestuj w scarta np.firmy Banbridge . Ceny od ok. 50zł i porównaj. Nawet jeśli nie będzie drastycznej poprawy obrazu i dźwięku masz pewność, że nie zepsuje się po kilkukrotnym podłączeniu jak to bywa z tanim badziewiem za kilka pln.

buster

New member
TV mam 42" ... dzieki za odpowiedzi ;)

A moze ktos testowal jak wyglada roznica pomiedzy kablem a "kablem" ?

pozdrawiam
buster

hojlo1

New member
Bez reklam
...róznice potrafią być kolosalne (między lichym kablem a przyzwoitym), np. poziom luminancji powinien sporo zyskać... .;)

marro

New member
Wybor WCIAZ nalezy do Ciebie

Fizyki nie oszukasz a przypominajac sobie wzory z podstawowki i bedac zaopatrzonym w miernik mozna policzyc sprawnosc danego kabla i tyle! Mysle ze roznice przy tych odleglosciach i jakosci sygnalu(stabilne zrodlo z silnym sygnalem), niewielka odleglosc, beda ZNIKOME! Co oczywiscie nie wyklucza inwestowania w dobry kabel ale bez przesady! Reasumujac chodzi mi o to ze lepiej miec cos lepszego niz gorszego ;) i wybulanie czasami poteznej kasy na kabel ktory nie podniesie nam jakosci odbioru (fizyka wciaz jest nieublagana) jest przejawem czasami snobizmu, czasem bycia zapalencem, perfekcjonista, hobbysta itd... i czesto (nie zawsze) decyzja ta jest podparta wlasnie ww. przywarami, cechami aniezeli racjonalnym (czyt. fizycznym;) ) i finansowym podejsciem.

pzdr Maro

arsenal

Moderator
VIP
Tak jak mówisz @marro. Fizyki nie oszukasz. Oszuka cię za to producent kabla SCART za 5 zł. Jeśłi nawet wszystkie piny będą połączone przewodami, samo wykonanie tych połączeń woła często o pomstę do nieba. Często rozkręcałem taki kabel. Przewody cienkie prawie jak włosy, marnej jakości, bez odpowiedniego ekranowania, przylutowane chyba lutlampą. Ogólne niechlujstwo i tandeta. Takie wykonanie samo przez się powoduje zakłucenia. Robiłem testy tanich kabli SCART i component w zestawieniu z tymi lepszej klasy( do 100zł). Na małym telewizorze różnice faktycznie były nieduże, ale zauważalne. Większy odbiornik(39 cali) bezlitośnie pokazał obniżenie jakości, zwłaszcza obrazu. Różnice były od dużych do ogromnych. Tu już nie ma przebacz. Fizyki nie oszukasz.

hojlo1

New member
Bez reklam
....ja dodam też krótko od siebie....(popierając w 100% poprzednika)

Mam chyba ze 4ry kable "full Euro" o długości ok 1m (do 1,5m) i dopiero na 5tym (TV 32') obraz jest bez zarzutu (poziomy itp). ;)

Ps - opisywane i tutaj, że sygnał RGB to wzorzec, ale kabel "Euro RGB" czasami o "pomstę do nieba".... (nawet za sam pomysł).:(

hojlo1

New member
Bez reklam
buster napisał:
Czesc

To moze powiedz jakiej firmy kabel spełnił Twoje oczekiwania :D

pozdrawiam
buster
...obecnie nie przypomnę sobie firmy (opakowanie juz dawno temu wyrzucone).
Podane i tutaj nazwy solidnych marek... .;)
Jest b.gruby (każda żyła w osobnym ekranie...podobno) i ma pozłacane styki(nie wiem na ile skutecznie).
Efekt jest taki, ze lumninancja (jasność) "wróciła do normy" (dużo wyzej, niż na tanich)... i tak, jak poprzednicy opisywali....nic do zarzucenia (żadnych dziwnych zakłóceń itp).;)

Do góry