Kabel optyczny - Profigold

Kieziu

Banned
Witam,

W związku z faktem iż wymieniam kable optyczne, mam pytanie: co sądzicie o kablu optycznym Profigold Pro? Potrzebuje kabla 1,5m aby połączyć DVD z amplitunerem (w późniejszym czasie z BR + amplituner) oraz 2m - TV + amplituner? Co możecie polecić jeszcze w cenie około 150 zł? Czy przez te kable popłynie mi dźwięk HD? Producent zapewnia że tak.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie, HD popłynie wyłacznie przez HDMI, tak wymyślili jego twórcy (choć w pewnych przypadkach można nawet przesłać analogiem :D ).
Gdzie tak producent zapewnia? Mozesz podesłać link?

dimo

New member
O ile mi wiadomo to przez optyka dźwięk HD nie pójdzie. Tylko zwykły DTS i DD. Zresztą twój ampli chyba nie ma dekoderów dźwięku HD.

Ostatnia edycja:

Kieziu

Banned
--http://allegro.pl/prolink-futura-kabel-optyczny-t-t-1-5m-warszawa-i3477780334.html-- :)

no właśnie, więc jak to jest>? popłynie dźwięk HD czy nie? Pod tym linkiem sprzedawcy piszę że popłynie, strona producenta nic o tym nie wspomina...

Krzysztofradio - Maniek mnie ubiegł... właśnie u tego sprzedawcy to znalazłem...

Dimo - to ze nie ma to wiem, ale szykuje się na Marantza 5007 (8) lub model wyższy...

W związku z tym że za parę miesięcy wymienię ampli na Marantza, jest sens inwestowania w dobry kabel optyczny czy kupić podstawowy? Bo jeżeli dźwięk HD idzie przez optyka to już w tej chwili kupie lepszy...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kablem optyczny nie puscisz dzwieku HD! Po co Ci taki kabel za 150zl? Za duzo masz pieniedzy? Kup taki za 20zl.
Jak juz sie dorobisz sprzetu z zlaczami HDMI, to takim tez kablem (hdmi) przepuscisz wszystko.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
MAniek, wlasnie o tym artykule myslalem, piszac, że można nawet analogiem ;)

Ten kabel z linku To jest Prolink anie Profigold :)
A producent napisał, że jest zgodny, a nie ze przepuszcza. To czesty chwyt marketingowy. Oznacza to nie więcej niż tyle, ze dźwięk poleci, ale tylko rdzen, czyli jak napisał dimo DTS i DD (nie będzie głuchej ciszy). To tak jakby napisac, że telewizor HD Ready jest zgodny z obrazem Full HD - obraz będzie, ale nie Full :D

Kieziu, czy twój odtwarzacz DVD ma gniazdo HDMI? Jeśli ma to olej optyka. Jeśli natomiast potrzbujesz optyka na dluzej, to kup dobry, nie najtańszy, ale nie najdroższy. Liczy się jakość wykonania, by chociaż wtyczka nie rozpadla Ci się w reku ;)

Ostatnia edycja:

Kieziu

Banned
Dzieki za odpowiedz - chwyt marketingowy faktycznie "przyciąga oko" ale od czego się ma forum jak się nie wie...

Moje DVD ma gniazdo HDMI, ale nie ma go amplituner, dlatego chcę podłączyć po optycznym...
w takim razie kupuje zwykłego optyka za 20 zł i już...

Ostatnia edycja:

maniekn274

New member
Bez reklam
Dzieki za odpowiedz - chwyt marketingowy faktycznie "przyciąga oko" ale od czego się ma forum jak się nie wie...

Moje DVD ma gniazdo HDMI, ale nie ma go amplituner, dlatego chcę podłączyć po optycznym...
w takim razie kupuje zwykłego optyka za 20 zł i już...
widzisz kieziu jakie to proste :) po optyku wsio w 5.1 w DD i DTS będzie ci śmigać,na ten kabelek to 150pln trochę przesadziłeś.Wsio co cyfrowe nie płaćmy więcej niż np za optyka max50pln a za hdmi max 100pln.Oczywiście możemy tu jeszcze zjechać z ceny po 30 i 50 pln no ale nie oszukujmy się że kabelki firmowe mają dobre wykonanie(ekran,końcówki,i sama powłoka otulająca kabelek)no i nazwa firmowa na kablu-a jak,a co he he.

Do góry