Jestem zadowolony ze swojego telewizora

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
proszę po zakończeniu meczu Niemcy -Kostaryka
o wpisywanie osób które ,są zadowolone z jakości obioru swojego telewizora - transmisji z MŚ
Proszę podać:
- jaki telewizor ?
- jaki sygnał ?
- jeśli jest mozliwość obejrzenia transmisji z różnych stacji telewizyjnych
proszę podać która stacja robi to nalepiej
- proszę podać jakim złączem podłączony jest sygnał ?

Ostatnia edycja:

gregorsky

New member
Myślę, że o zadowoleniu Z TELEWIZORA można będzie mówić dopiero
wówczas, gdy pokaże on prawdziwe mozliwości a nie wtedy gdy musi
on obrabiać jakiś marny sygnał z TVP. Mundial na pewno będę oglądał
na ZDF. I chociaż to nie będzie HD, to swoje zdanie dorzucę - oczywi-
ście na temat nadawcy.

hojlo1

New member
Bez reklam
(no to moze ciekawostka...)

TV CRT 32' - sygnał z kablówki Vectry (TVP1 i Polsat Sport Extreme), lub ZDF z tunera analogowego.....

Mecz Niemcy - Kostaryka....
1. TVP1 oceniam na "dobry+" (nie wiem skąd sygnal brany)
2. Polsat... = "dobry" (inne poziomy kontrastu i kolorów, mniej ostry - sygnal opóźniony w stosunku do TVP1....)
3. ZDF (analogowo z tunera SAT) = "b.dobry" - jednak to nie bardzo zasługa lepszego sygnalu (podobny do TVP1) ale....!!!!!!...... prawdziwy PALPlus i do tego 16:9.

UWAGA !!!!!
Wychodzi na to, ze to wszystko pokazywane z tych samych kamer i obraz w rodzimej TV ewidentnie okrojony do formatu 4:3 (u niemców dużo więcej widać...na boisku...!!!! ) :(

Ps - wszystko oglądane progresywnie z ok. 3m

Anathema

New member
Niemcy - Kostaryka

Hey, Sony Bravia 40 cali , tuner samsung DSBS305G, cyfrowy polsat , na TVP1 odbiór żałosny , na Polsat sport przyzwoicie, sygnał około 60-70%, tuner podłączony SCART-component.
Czy sygnał na poziomie 60-70% jest standardem i czy TVP 1 i 2 zawsze tak żałośnie się odbiera ? :niewiem:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
mecze Niemcy -Kostaryka oglądałem na kilku telewizorach

- Sharp 45 GD1 ;
TVP 1 z anteny dachowej- obraz
z 3 metrów -dobry
z 4 metrów b.dobry

ZDF - rewelacja - obraz w zbliżeniach prawie Hd ,coś niesamowitego
widać było listki traw nawet z odległości 2 metrów
Na twarzach zawodników widać było zarost i wszystkie włoski
A obraz studyjny - wręcz bajka

TV Pioneer 436- TVP1 duża płynność - kolory naturalne z odległości 3 metrów
ZDF- rewelacja nawet z dwóch metrów

Po raz kolejny Sharp 32 BV 9 - zadziwiał swoją jakością.
Po raz pierwszy w telewizorach LCD widać dynamikę kolorów i naturalną płynność nawet z TVP1 z odległości 2 metry
ZDF -bez komentarza /super/

TV JVC CRT - 28 Z 10 / model kosztował 3999 zł/
TVP1 - obraz bardzo wyraźny, krystalicznie czysty z TVP 1
ZDF - nie podłączony.

TV JVC 37 R 70 - z TVP dobry, z programów studyjnych - super, super
Polsat sport extra - nieznacznie lepiej niż TVp1
Mecz Polska - Ekwador - odległość 3 metry

Przeprowadziłem też ekspryment - skorzystałem ze specjalnych okularów korygujących. I co się okazało ? Ano to ,że telewizor wogóle nie smuzy a na trybunach prawie można policzyć widzow. Ciekawe doświadczenie.
pozdrawiam

henio21

New member
witam
Polska -Ekwador
Loewe Aventos...via tuner philips cyfra+...
tvp1 -obraz - dobry +
zdf --super ....szkoda ze nie po polsku ...
pozdr
henio21

hobb3

New member
Sony Bravia 32v2000
tuner Samsung A2000
component
2 m
tvp1-2 z cyfry+

Obraz dobry+.
Brak smużenia, doskonałe kolory i wyrazistość.
Gdyby wszystko było w zbliżeniach to ocena byłaby wyższa, a przy szerokim kadrze jednak brakowało trochę szczegółów.

kamster

New member
LG RZ32LZ55, sygnał CYFRA PLUS tuner Philips 6010.
Obraz fajny nie ma smużenia, kolory ok, chociaż oglądam tylko na TVP1 i TVP2, na cyfrze nie ma ZDF :( więc nie moge porównać.

arsenal

Moderator
VIP
kamster napisał:
LG RZ32LZ55, sygnał CYFRA PLUS tuner Philips 6010.
Obraz fajny nie ma smużenia, kolory ok, chociaż oglądam tylko na TVP1 i TVP2, na cyfrze nie ma ZDF :( więc nie moge porównać.
"Na Cyfrze" jak to ująłeś jest oczywiście ZDF i ARD. Wystarczy poszukać na liście z kanałami z Astry. ZDF i ARD z HotBirda nie nadają meczów!

boger7

New member
Witam,
ILA JVC 56" z odleglości ok. 4 m, Polsat Cyfrowy z tunerem Samsunga DSB-S305G poprzez komponent - kanał Sport Extra najlepszy obraz z polskich platform cyfrowych (w tej chwili oglądam mecz Portugalia - Angola i jest jeszcze lepiej).
J.w. lecz cyfra + z tunerem Ferguson AF 7318 poprzez compozyt - obraz dużo lepszy niż TV1 czy TV2 z platformy Polsatu, natomiast TV2 z platformy cyfry zdecydowanie gorszy od kanału Sport Extra Polsatu.
ZDF dzisiaj nie transmituje meczu więc nie mogę porównać, sprawdzę 14 na meczu z Polską.
Pozdrowienia dla wszystkich miłośników tylnej projekcji :D :) .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
dziś obraz na TV JVC 37 S 60 mecz Meksyk- Iran.
Wszystko zależy od odległości od ekranu
Obraz z TVP - z odległosci 4 metrów - bardzo dobry
Obraz z Sky 24 - rewelacja .
Jednak sygnał z innych programów w dalszym ciągu lepszy.

Samsunga 40 R 51 - odległość 4 metry - podobna ocena.
Znacznie , znacznie lepiej - niż się spodziewałem
Naprawdę ze Sky 24 - rewelacja.
Wyraźne kontury , świetne kolory i mało smużenia.
pozdrawiam

hobb3

New member
kiki napisał:
dziś obraz na TV JVC 37 S 60 mecz Meksyk- Iran.
Obraz z TVP - z odległosci 4 metrów - bardzo dobry

Samsunga 40 R 51 - odległość 4 metry - podobna ocena.

Żeby nie zaciemniać obrazu, z takiej odległości to nawet na najgorszym sprzęcie wszystko powinno wyglądać dobrze.

maurycy333

New member
Funkiel Nówka Jvc

OK nrazie 2 dni ale jest bąba nie mam możliwości sprawdzić jak dziala z satelity ale dvd i komp bez zastrzezeń po zapuszczeniu dem HDTV oczu nie idzie oderwać od telewizorka w wyborze pomógł kiki porównywałem wiele różnych lcd ale jvc w modelu 37s60 wstawił zaje dobrą elektronikę nie bede się rozpisywał o kątach oległościach itp już wiele o tym napisano uważam że z tak wielkiego stada lcd jvc 37s60 ma to cos co odruznia go od innych po prostu gra rewelacyjnie

Cezarh

New member
Witam,

Tuner: Samsung DSB-S305G;
Programy: Polsat Sport Extra, TVP;

TV:

LCD Samsung z serii R51 - Scart - Polsat SE obraz b. dobry, zywe kolory, lekkie problemy z plynnoscia ruchu... TVP bliskie tragedii...

CRT Philips 32PW9551 - Scart - (opcja - podwojenie linii) Polsat SE -Zyleta, zblizenia iscie HD, niesamowita plynnosc, kolory cacy :D , jedyny minus to sygnal 4:3 a nie 16:9... TVP - obraz wygladal na moco skompresowany, brak ostrosci, tak na oko :cry: to z 30% gorzej niz Polsat, ale i tak do obejrzenia...

Pozdr / Cezarh

arsenal

Moderator
VIP
Pamiętajcie użytkownicy Polsatu Cyfrowego, że sygnał programów TVP Polsat bierze z anteny naziemnej i dopiero wysyła na satelitę. Tragedia jednym słowem. Cyfra+ dostaje sygnał prosto z TVP światłowodem i po ostatniej modernizacji sprzętu nadawczego w Telewizji Polskiej jest znaczna poprawa jakości obrazu. Do ideału jakim jest ARD czy ZDF jeszcze dużo brakuje ale nie jest całkiem źle.

parsifal

New member
Witam
TV Loewe Nemos, Tuner Radix DT3100CI (Cyfra+) połączenie SCART RGB (Bandridge)
1. ZDF (obraz ostry i świetnie nasycony kolorem, format 16/9)
2. Polsat z anteny naziemnej ale całkiem, całkiem!
3. TVP 1/2 - kiepski zarówno z tunera SAT jak i z anteny naziemnej
Polsatu z SAT nie mam.

bovima

New member
Jestem zadowolony

arsenal napisał:
Pamiętajcie użytkownicy Polsatu Cyfrowego, że sygnał programów TVP Polsat bierze z anteny naziemnej i dopiero wysyła na satelitę. Tragedia jednym słowem.
Niestety potwierdzam. Chociaż w moim przypadku (odległość ~5m) i to da się oglądać. Transmisje na Cyfrowym Polsacie OK, ale i tak wysiadają przy przekazach TV niemieckiej - rewelacyjna jakość no i ten format obrazu...

Cyfrowy Polsat - Sagem 3275, czasza 120 cm; LG 42 PX4 RV, połączenie RGB.

PS. PIP to jednak czasami bardzo przydatna funkcja, zwłaszcza, gdy można jeszcze podłożyć sobie do obrazu w okienku (z tunera cyfrowego) dźwięk przez słuchawki.

jarmalik

Member
Bez reklam
Co prawda ja oglądam na plazmie (LG50py2r), ale porównując:

TVP cyfra + obraz taki sobie, widziałem lepsze.

ZDF 16:9 znakomity, szeroki, czysty.

Jednak dopiero HD Sport (z Humaxa 2000 przez HDMI) daje efekt. To jest zupełnie inny świat i dystans pomiędzy TVP a ZDF jest znikomy w porównaniu do ZDF a HD sport. Wg mnie tego nie da się porównać. Obraz HD jest jak żyletka, właściwie to nawet trudno mi sobie wyobrazić że może być jeszcze wyraźniejszy. Przy czym zauważalna jest różnica pomiędzy ustawieniem 720p a 1080i - w Humaxie trzeba to ustawić ręcznie - na korzyść tego drugiego. Nie widzę żadnych problemów ze skalowaniem w dół do wyświetlacza 1366*768.

gregorsky

New member
Jarmalik zazdroszczę ci, widziałem przez jeden wieczór HD promo z Astry
u siebie na samsungu LCD 32 R71 z Humaxa HDCI2000i i wiem o czym
mówisz. ZDF i ARD z Astry to wzór konspekt jeżeli chodzi o sygnał.
TVP da się jakoś wytrzymać ale to nie to.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
kilkugodzinne transmisje w telewizorze 37" Loewe Xelos - to prawdziwa przyjemność. To tak jakby zjeść extra lody na plaży - na Bora Bora .
Podczas zbliżeń widać każdą kroplę potu na twarzy piłkarzy / ZDF , DMC/
Podczas ujęć ogólnych widać drugi plan i szczegóły / często wszyscy używają pojęcia głębi /. Brak smużenia - obraz bardzo dobry nawet z Polsatu. I niestety znów - rewelacyjna jakość ze skrótów SKY 24.
Mam nadzieję że kiedyś dorobimy się jakości dobrego sygnały w TVP - tym bardziej dziwne ,że dysponują zdecydowanie największym kapitałem finansowym.
Wówczas większość telewizorów odzyska swój blask.
Chociaż wyposażenie , możliwości , trwałość to z pewnością domena dobrych marek i telewizorów.
pozdrawiam

Do góry