jestem wrażliwy na "skakanie" obrazu... co wybrać???

jdef90

New member
Witam,
myślałem, że mam temat TV ogarnięty... ceny 50" plazm spadły w okolice 2-2,4 tyś. PLN i czas wybrać się na zakupy..
.
moje wymagania były bardzo subiektywne... TV musi być duży (+46"), ma głównie być łączony z komputerem i USB, TV w zasadzie nie oglądam, więc obraz po prostu ma być ładny, nasycony, ale przede wszystkim płynny...

wszedłem na youtube.com i za pomocą strony zapiska.pl ściągnąłem na USB teledysk Robert M feat. Nicco - Dance Hall Track w rozdzielczości HD720 i poszedłem na testy...

znalazłem model TV który mnie zainteresował: LG 50PJ350 i już byłem zadowolony do momentu gdy nie obejrzałem teledysku podpiętego z USB...

niestety w 0:37, a następnie 0:42 i 0:47 pojawia się na białym tle postać Roberta M, która przesuwa się w górę, dół i bok ekranu. W tym momencie, na krawędzi koszulki i białego tła, w trakcie ruchu w modelu 50PJ350, oraz w wielu wielu innych TV różnych firm, które testowałem, pojawia się zjawisko przeskakiwania konturu postaci, co mnie straszliwie drażni...

myślałem, że może model 2011 LG 50PV350 rozwiąże ten problem, ale niestety... nic z tego... plazma jaka dała sobie z tym radę to Panasonic TX - blablabla 30 (niestety nie pamiętam modelu bo za drogi był) oraz LCD Samsung LE 46 C 650 z matrycą SQ2, któy także jest stosunkowo drogi... i wolałbym w sumie Tv 50"

i teraz pytanie do Was: czy w granicach moich preferencji cenowo-rozmiarowo-obrazowych jest szansa znalezienia jakiegoś TV (w dowolnej technologii), który zapewniłby obraz bez owych przeskoków konturów na styku bieli z ciemnymi kolorami? Czy może lepiej spróbować do tego przywyknąć, bo to normalne zjawisko? A może lepiej poczekać... jak wiadomo czas działa tutaj na moją korzyść (TV tanieje, ja mogę kasy dozbierać...)

Ostatnia edycja:

jdef90

New member
OK,

ale czy ktoś mógłby podpowiedzieć co jest przyczyną, że nawet na niektórych LEDach i LCD takie skakanie występuje, a akurat na tym Samsungu oraz na plaźmie Panasonic z serii TX cośtamcośtam 30 (też 46 cali) nie występuje, kontury ciemne na jasnym tle nie skaczą, tylko płynnie się przesuwają... a na plaźmie LG 50PV350, mimo niby 600HZ skacze...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Plazmy mają większą płynność, podobnie jak np lcd nowej generacji Sharpa czy Toshiby

Do góry