Jeden z trzech TV

Nitshu

New member
Witam,
chciałbym kupić na dniach (tygodniach) telewizor i po rozeznaniu przeze mnie rynku zostały trzy ktorymi byłbym zainteresowany (tak myślę) :). Może pomożecie w wyborze:
1. Sony Bravia XR-65X94K aktualna cena 5399zł
2. Samsung QE65QN85A aktualna cena 4999zł (podświetlenie mini led)
3. TCL 65C845 - aktualna cena 5999zł ale kupiłbym dopiero jak stanieje do poziomu ok. 5300 :p
Normalnie to brałbym tego samsunga ale powstrzymuje mnie jedynie fakt że nie ma Dolby Vision. Widzę że filmów z HDR10+ jest jak na lekarstwo, a z Dolby Vision całkiem sporo.
Z drugiej strony może mi wystarczy oglądanie filmów w zwykłym HDR10...
Samsung wygląda na papierze lepiej od Sony Bravia 93K (ponad 500 stref wygaszania vs 54 strefy, wartość szczytowa jasności w hdr ok. 1000 nitów vs 700, jasnośc w SDR też większa chociaż niewiele)

tdk76

Active member
jak starczy kasy to 65qn91b (lub qn90b), a jak nie to 65x94k.

65qn85a (model 2021) i 65qn85b (model 2022) to jak dla mnie nieporozumienie bo w obu siedzi matryca ips

Nitshu

New member
No i tdk76 wbiłeś mi ćwieka z tym modelem 65QN90B :), który swoją drogą aktualnie dostępny jest w cenie 5700zł. Nie brałem tego modelu wcześniej w ogóle pod uwagę jak również nie zwracałem uwagi czy tv ma matryce IPS czy VA.
Obejrzałem na yt porównanie modeli 65QN85B (matryca IPS ADS) vs 65QN90B (matryca VA) i faktycznie różnice SĄ. Ogólnie dalej mam mieszane uczucia ponieważ jeżeli chodzi o nasycenie kolorów to jak dla mnie model 65QN85B prezentuje się znacznie lepiej... Kolory w modelu 65QN90B są niekiedy jakby wyprane. Natomiast jeżeli chodzi o poziom jasności w ciemnych scenach oraz ogólnie czerń to model 65QN90B wymiata w porównaniu z 65QN85B. I bądź tutaj mądry :)
Chciałbym mieć i to i to :D:D
Prawdą jest, że ja zazwyczaj oglądam filmy wieczorem/w nocy więc powinienem się skłaniać ku 65QN90B który podobno deklasuje konkurenta w seansach przy słabym oświeleniu...

Do góry