JBL studio L zmieniać czy może doposażyć

audiosystem1

New member
Cześć, :smile:

Z racji że mój dedykowany zestawy KD będzie miał ponad 10 latek i trochę technologie audio/video poszły do przodu zastanawiam się nad zmianami w przyszłym roku.
Pokój dedykowany tylko pod KD 3,50m szerokości na 4,70 długości. Najbardziej chyba brakuje mi wypełnienia dźwiękiem strefy z tyłu choć może to wina mojego Onkyo 905 już raz wymieniałem płytę HDMI z racji braku obrazu i dźwięku a teraz w KD głośności na 80 procent ponad + tył podbity o 5 decybeli a i tak jakoś cicho to gra.
Obecny zestaw to :
- Głośniki Jbl Studio L w składzie L890x2 przód,LC2 Central,L830x2 tył ,sub 8400P
- Amplituner Onkyo 905
- Odtwarzaccz Bd Onkyo 606+ dune hd
- Projektor Mitsubishi HC3800
- Ekran manualny 104' Kraftman

Planuję pomalować pokój na czarno, wymienić ekran + projektor może jak dobrze pójdzie to JVC 4k np X7900 aby mieć spokój znów na 10 lub więcej latek i tu na pewno różnica będzie spora najbardziej w czerni i kolorach. Jeśli chodzi o ekran to zwijany biały z napinaczami lub magic screen bo obecny już pomarszczony.
Największy problem jest z audio są 2 wersję budżetowa czyli JBL zostaje, amplituner zmieniam na Onkyo 840 + dokupuje kolumny do atmos + 2 boczne i jakąś końcówkę mocy aby było 7.1.4 tylko zupełnie nie mam pomysłu jakie kolumny zastosować aby to się nie gryzło z obecnym JBL lub druga opcja sell JBL i zakupić KLIPSCH RP-6000F na front /RP-404C centralny /RP-402S/RP 600 m surround a do atmosa KLIPSCH 500SA tylko czy aż będzie taka przepaść w audio aby uzasadniać tą zmianę kolumn. Jest jeszcze opcja 3 tj dokupuje atmos + 2 głośniki surround do JBL + wymiana centralnego ale czy takie pomieszanie marek może zagrać. Kino 70% Muzyka 30% może macie jakieś inne pomysły :krol:

Ostatnia edycja:

audiosystem1

New member
Hmm jak dobrze pójdzie to myślę 20-30 tysięcy max na audio z amplitunerem choć wiadomo że jakby różnicy nie było aż takiej pomiędzy JBL L a Klipsch RP to byłoby mniej bo tylko amplituner, atmos + surround ewentualnie centralny tylko obawiam się czy JBL nie pogryzie się jeśli wymienię RP-404C centralny i RP-402S na tyły +atmos np 500SA choć byłoby wtedy jakieś 14 tys w kieszeni .Szkoda że JBL się wycofał trochę mieli flagową LS a potem następcy nie wydali

Ostatnia edycja:

audiosystem1

New member
BTL? możesz trochę wyjaśnić niby Onkyo 840 jest 9.2 więc brakuje w opisanej konfiguracji 2 kanałów myślę nad jakąś końcówka albo wzmacniacz połączony przez pre out

audiosystem1

New member
BTL nie korzystałem nigdy też za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać aby w ten sposób połączyć będę wdzięczny za pomoc, czytałem kiedyś o bi amping ale to chyba coś innego :)

Ma ktoś z was doświadczenie z JBL studio L a serią klipsch RP bo jeśli nie ma jakieś mega różnicy w dźwięku mimo upływu ponad 10 lat to może warto w takim wypadku zmienić tylko centralny na klipsch 404c a na tył dokupić 2 używane L 830 aby było 7.1?

Jeśli chodzi o amplituner to też mam problem bo czytam że pomiędzy Onkyo 905 a Onkyo 840 lub innym różnicy w dźwięku nie będzie znacznego... Tylko teraz co jeśli choćbym mieć dostęp do tidala albo zakupić JVC 4k projektor jak są inne standardy HDMI ... też nie miałbym atmosa chyba że jest na rynku jakieś inne urządzenie które dałby radę to połączyć coś ala moje dune HD aby odtwarzał pliki 4k po sieci przesyłał je do Onkyo 905 a przy okazji pozwalał połączyć się z tidal i dekorował atmos ;)?Widziałem***że są wyprzedaże na Arcam AVR***AVR-390 był na innym forum chwalony po przejściu z Onkyo 830 tylko znów nie ma atmosa***chyba że przez jakąś końcówkę czy coś innego bo Arcam AVR 10***tu już znaczy wydatek i nie wiem czy warto dla obecnych kolumn ?******im więcej czytam tym większy mętlik

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Można zmostkować szeregowo koncowki mocy i uzyskac przez to 2 razy większa moc, fajna sprawa, tylko ze do frontów wtedy uzywamy 4 koncowki moce wiec zabieramy ilosc kanalow z surround :) zobacz w instrukcji jak to sie podłącza, z tyłu masz opisane pod zaciskami BTL. LC2 to kawał centrala i 404c to tak do konca go nie zastapisz...

Oczywiscie RP od Klipscha i L od JBL grają różnie ale to czy lepiej czy gorzej trzeba ocenić wg własnych wymagań brzmieniowych.

Do starego ampli możesz dokupić Harman Omni Adapt plus i masz tidala i spotify w jakości lepszej od płyty CD, bo to leci po streamie, a nie po BT.

audiosystem1

New member
Dziękuję za odpowiedź. Myślałem jeszcze nad innym pomysłem mianowicie obecny zestaw studio L daje do rodziców a do pokoju KD/Stero kupuje Zestaw Monitor Audio Gold 300 G5 na przód + centralny C250 + 4x Gold 100 tył do tego 2 x rel 1205 sub
Arcam AVR 10 + końcówka EMOTIVA XPA THREE GEN3 WZMACNIACZ MOCY 3-KANAŁOWY na przód i centralny + 2/4 kolumny do atmos.

Jak myślicie będzie duży postęp pomiędzy obecnymi L a monitor audio gold gen5.:?: Byłoby to już zestaw na co najmniej 13/15 lat lub więcej z wymienną amplitunera bo wątpię aby jakiś inne technologie audio miały wyjść w najbliższych latach skoro już wszystkie przestrzenie mamy obstawione ?

Do góry