JBL Arena 180 vs. JBL Studio 270

wwbowij

New member
Witam serdecznie

Zamierzam zakupić amplituner stereo HK 3700 i w związku z tym mam pytanie. Z którymi kolumnami zagra on lepiej - JBL Arena 180 czy JBL Studio 270? Słucham rocka i bluesa, czasami trochę popu. Pow. pokoju: 22 m2.
Wiem, że tak nie zalecacie, ale z uwagi na brak czasu i możliwości jestem zmuszony kupić kolumny w ciemno - bez odsłuchu. Wybór padł po przewertowaniu wielu wątków Forum w tym temacie :) Bardzo proszę o pomoc. Czy 270 nie będą za słabe do 22m2?

Pozdrawiam

lobos

New member
Bez reklam
Rock and Blues to zupełnie inne gatunki muzyczne...
Do takich klimatów w/w kolumny sprawdzą się średnio ;-)
Gdybym miał coś doradzić to... na 22m2 Dali Zensor 7 :)
Zagrają lepiej niż sobie to wyobrażałeś ;-)

wwbowij

New member
Dzięki Lobos za odpowiedź :) . W którymś z tematów tego Forum przeczytałem, że 270 do rocka są jak najbardziej OK. Nie wiem tylko jak wypadają te 180.

Wstępnie wybrałem te modele również ze względu na budżet (< 2,5 tys.zł) i dopasowanie do amplitunera (HK). Cena Dali Zensor 7 to ponad 3 tys. zł, a więc aktualnie są poza moim zasięgiem.

wwbowij

New member
Dzięki wszystkim za pomoc :)

Jeżeli chodzi o Dali, to czytałem, że te kolumny z reguły łączy się z innym amplitunerem, np. Marantz, a ja zdecydowałem się już na HK. Na kupno używanych raczej się nie zdecyduję, chyba że byłyby gdzieś w pobliżu. Kiedyś kupiłem używkę na odległość i do dziś mam kaca.

Jeżeli chodzi o JBL, to czy na pewno te 270 będą zbyt słabe do 22 m2? Nie słucham muzyki zbyt głośno i nie zbyt zależ mi na zapasie mocy. Obok mojego tematu jest też temat o półkowych JBL 230. Może w tę stronę iść? Z zakupem podłogówek wiążą się spore problemy z przemeblowaniem pokoju.

A wracając do mojego pytania, to na czym ogólnie polega różnica pomiędzy arena i studio?

Oczywiście zaznaczam, że nie słuchałem żadnych z wymienionych kolumn. Po przejrzeniu dziesiątek tematów widzę jednak, że znacie się na tych sprawach, tak więc spokojnie sprzęt kupię opierając się na Waszych opiniach.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Jeśli miejsca masz mało to JBL 230 jak najbardziej możesz brać.
Z Harmanem zagrają bardzo dobrze. W końcu to jedna stajnia ;-)
W JBL 280 będziesz miał bardziej dynamiczny dźwięk z dużo większą ilością basu.
Zapasu mocy nigdy za wiele nawet przy niskich głośnościach ;-)
22m2 to już nie jest takie małe pomieszczenie.
Ja bym chyba jednak szedł w podłogowe z tym, że 280 to na prawdę kawał skrzynek. One muszą mieć miejsce.

Ostatnia edycja:

wwbowij

New member
Witam ponownie

Do wczoraj - po przewertowaniu wielu wątków niniejszego Forum - byłem zdecydowany na zakup zestawu HK 3700 + JBL 230/270. Ale tylko do wczoraj, gdy podczas delegacji nadarzyła się okazja, aby sprawdzić jak ten sprzęt wygląda w rzeczywistości.

O ile w przypadku JBL brzmienie (choć podłączone do KD Yamahy) i wygląd bardzo mi się spodobały, to wygląd HK mnie przeraził. Amplituner wyglądał tak jakoś strasznie tandetnie. Dolna, frontowa część była bardzo wypłowiała, jakby stał kilka lat na słońcu. Do tego ten połamany napis Harman - Kardon ...

Oczywiście jestem zdania, że najważniejsze jest brzmienie, ale chciałbym też, aby sprzęt cieszył również oko.

Nie wiem, jak długo ten HK służył testom, ale stojące obok R-N500, czy A-30 nie wyglądały tak tragicznie.

Reasumując, poszukiwania sprzętu zaczynam od początku :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

wwbowij

New member
Niestety nie miałem przy sobie telefonu :( Zatrzymałem się przypadkiem w Piotrkowie Trybunalskim przy jakiejś galerii handlowej i po prostu skorzystałem z okazji. Wydaje mi się, że to jest ten egzemplarz z outletu na MM (nie mogę dodać linku z powody ograniczeń).

Muszę za to pochwalić JBL 230, bo wyglądają i brzmią naprawdę zacnie :) To kawał fajnej pókowej kolumny. Miałem okazję porównać ją z JBL Studio 130 i jeszcze jakimiś kolumnami, których nazw nawet nie pamiętam. Moim zdaniem grają bardzie soczyście, dynamicznie i z większym basem. Zaznaczam, że chociaż były podłączone do KD Yamahy, to naprawdę dawały radę. Niestety nie można było ich sprawdzić z HK, bo po prostu ... w tym tygodniu akurat nie :?

Co do HK, to rozczarowanie trochę mi przeszło :) Mój kumpel, który zresztą polecił mi to Forum i zamierza u Ciebie zakupić zestaw HK3700+JBL 280 stwierdził, żeby to olać i na zapas się nie przejmować :)

Do góry