Jasny telewizor 55/65” do 4000

Bartorz

New member
Hej!

Już od kilku miesięcy robię research i szukam idealnego telewizora do moich warunków. Aktualnie mam problem, bo mój 15-letni 37-calowy Samsung C630 już wysiada i jest też za mały do moich potrzeb. Wcześniej nie korzystałem nawet zbytnio z TV, ale teraz pojawia się taka potrzeba i chęć, więc byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w doradztwie.

Do czego:
Głównie do PS5, ale też dużo sportu głównie piłki nożnej (kanały Canal+, Eleven Sports i apka Canal+ Online) + rzadziej podstawowe kanały przez telewizję od Orange, sporadycznie Netflix, Max i Disney+.

Gdzie będzie TV:
Potrzebuje TV do salonu. Telewizor maksymalnie o szerokości 130cm (więcej nie wejdzie po prostu na ścianę). Zakładam, że to będzie 55” ewentualnie wyjątkowo niektóre 65” się zmieszczą z lekkim wysunięciem.
Salon jest mocno eksponowany na słońce.
Trochę zależy mi na dobrych kątach widzenia, bo często oglądam tak z 30 stopni.

Must have:
-Zależy mi na całkiem trwałym TV, chociaż ten temat to wiem, że loteria i różnie z tym bywa. Chciałbym jednak, żeby TV działał względnie bezproblemowo przez ~4/5 lat.
-Musi mieć apkę Canal+ Online, więc nowe Samsungi odpadają.
-120hz+

Nice to have:
-Matryca dobrze radząca sobie w jasnych pomieszczeniach.
-Dobry system Smart TV: WebOS, Google/Android.
-Niski input lag.
-Względnie dobra jakość wyświetlanego obrazu - w szczególności w przypadku upscallingu.
-Brak konieczności zaawansowanej kalibracji - kupuje TV i chce żeby był oglądalny w swoim domyślnym trybie bez grzebania w ustawieniach i rotowania trybami między każdym podpiętym złączem.

Po moim wstępnym researchu znalazłem kilka modeli, jednak chciałbym się jeszcze upewnić w gronie specjalistów czy moje teorie mają sens i czy modele, w które celuje spełnią moje oczekiwania:
-Nie mam preferencji co do marki, jednak myślę, że TCL odpada - prześledziłem wiele wątków na forach i grupach i po prostu nie wygląda jakby to była marka dla mnie ze względu na tragiczny upscalling i koniecznością ręcznej konfiguracji.
-OLEDy chyba też muszę odstawić na ten moment ze względu na jasny salon (wyprowadźcie mnie z błędu jeśli w ostatnim czasie się to zmieniło). Słyszałem teorię, że matryca OLED eksponowana bezpośrednio na słońce szybciej się zużywa i przyspiesza proces burn inu - nie wiem ile w tym prawdy. Mimo wszystko w sklepach OLEDy robią na mnie największe wrażenie, a w szczególności LG G4/C4, gdzie chyba jest też 5-letnia ochrona matrycy (?)

-Czy warto dołożyć do Sony X90L w wersji 55 cali? Ten pomysł pojawił mi się tak naprawdę dzisiaj i nie jestem pewny czy warto czy może lepiej już iść w OLEDa.

-Dlaczego QNEDy Mini Led od LG mają tak złą opinię? Na żywo obraz na nim wygląda naprawdę dobrze i jest całkiem jasny + przystępny cenowo.

Z modeli, które aktualnie rozważam to: Sony 55X90L, HiSense U7NQ 55 cali, LG QNED 87T 55 cali, Philips PML90x9 55 cali, LG OLED B4/C4 55 cali.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych co podałeś zdecydowanie LG 55C45 za 4950 zł z pakietem gratisów dodatkowo.
Zdecydowanie !!!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
LG zagra najlepiej - jeśli jakość najwyższą masz na myśli.

Pakiet :
  • kalibracja profesjonalna gratis
  • sprawdzenie
  • aktualizacja
  • dostawa

Bartorz

New member
Z tych co podałeś to żaden się nie nadaje do takich warunków.
Jest aż tak źle? Kwestię ekspozycji na słońcę w lato ogarniałem względnie roletami zewnętrznymi, ale że oglądam dopiero po 18/19 to nie wiem czy do tej pory matryca nie usmaży się od promieni.
Kwestia kątów może być bardziej problematyczna, ale z tego co wiem w OLEDach jest to zminimalizowane.

Myślisz, że eksponowanie OLEDa na bezpośrednio na słońce nawet jak jest wyłączony może jakoś wpłynąć na matrycę? Czy jest to aktualnie mit?
Czy może lepiej kupić QLEDa?

Do góry