Jakośc sygnału w n-box recorderze

Gozel

New member
Ustawiłem swojego n-box'a i obecnie mam siłe sygnału sięgającą około 90-100% ale jakosc sygnału ciągel oscyluje w granicach 40%. Czy warto kręcic tą antena żeby uzyskac nieco lepszy wynik (pytam bo mam cięzki dostep do anteny i nie wiem czy jest sens całej "akcji"). Czy bedzie widac jakąs róznicę? Pozdrawiam.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Witam
W prawidłowym odbiorze sygnału ważniejszy jest parametr jakości sygnału. Warto więc ustawiac maksymalnie parametr jakości ponieważ każde pogorszenie pogody (ulewne deszcze , opady śniegu) może powodowac zaniki sygnału.Pamiętaj żeby antenę regulowac obracając powoli po milimetrach i sprawdzac parametry .Można też próbowac dostrojenia poprzez skręt , lub wysuwanie- wsuwanie (bliżej - dalej od czaszy) konwertera w uchwycie.

Gozel

New member
diana napisał:
Witam
W prawidłowym odbiorze sygnału ważniejszy jest parametr jakości sygnału. Warto więc ustawiac maksymalnie parametr jakości ponieważ każde pogorszenie pogody (ulewne deszcze , opady śniegu) może powodowac zaniki sygnału.Pamiętaj żeby antenę regulowac obracając powoli po milimetrach i sprawdzac parametry .Można też próbowac dostrojenia poprzez skręt , lub wysuwanie- wsuwanie (bliżej - dalej od czaszy) konwertera w uchwycie.

To prawda. Z tym deszczem to masakra. Zapomniałem zaznaczyc że mam "durszlak" który mi sprzedano razem z dekoderem i jak na razie nie jestem z neigo zbytnio zadowolony. Ale cóż. Pokombinuje z antena. Może sie jakośc poprawi.

Skibus

New member
Niestety jezeli chcesz osiągną najlepsza mozliwą jakość to licz się z zakupem anteny 80 cm i konwertera Twin o tłumienności 0,2 dB. Skok jakościowy jest wręcz nieprawdopodobny.

Chwilowo mam antene 60cm i seryjnym konwerterem siła sygnału zgrubna 80% dokładna 90-95%. Niestety wystarczy średnia burza i część kanałów "znika".

Do góry