Jakośc obrazu Cyfra+

marko666

New member
Witam mam stary dekoder do cyfry philips DSB 3010 Czy kupując nowy dekoder z Cyfry nie licząc programów HD czy jakośc obrazu bedzie lepsza ?

autorus

New member
Prostej odpowiedzi nie ma, jaki masz tv, rozumiem ze połaczenie po scart. Jeśli kineskopowiec, to moim zdaniem niewiele się zmieni.

marko666 napisał:
Witam mam stary dekoder do cyfry philips DSB 3010 Czy kupując nowy dekoder z Cyfry nie licząc programów HD czy jakośc obrazu bedzie lepsza ?

marko666

New member
telewizor juz niedługo bede kupowal bravia full hd Bedzie jakas róznica jak zmienie tuner na inny jesli tak to jaki polecacie żeby miał najlepsze parametry

autorus

New member
Na pczątku doznasz rozczarowania, w crt 29cali wszystko wyglada ok ale jak walniesz conajmniej 42 to każde braki sygnału zostana obnażone. proponuje zebyś najpierw zakupił tv obejrzał jak to wyglada na starym dekoderze, a bedziesz bardzo załamany, a dopiero potem przezucił sie na nowy.

Autorus

marko666 napisał:
telewizor juz niedługo bede kupowal bravia full hd Bedzie jakas róznica jak zmienie tuner na inny jesli tak to jaki polecacie żeby miał najlepsze parametry

marko666

New member
oki to najlepiej wymienic na nowy ? nawet kanaly nie full hd bedą miały lepszą jakośc? i czy bedzie to znaczna różnica Mam zamiar kupic 40calowy tv full hd Jaki dekoder polecacie do cyfry +

zajec71

New member
marko666 napisał:
oki to najlepiej wymienic na nowy ? nawet kanaly nie full hd bedą miały lepszą jakośc? i czy bedzie to znaczna różnica Mam zamiar kupic 40calowy tv full hd Jaki dekoder polecacie do cyfry +

Jeśli kupujesz TV FULL HD to proponuje zainwestować w miarę dobry tuner sat HD (ale nie te od danej platformy bo to tylko terminale:), choć nie muszą być złe), obecnie na rynku jest wiele niezależnych do wyboru np:(tu kolejność losowa!!!) Ferguson HF 8800 HD lub 8900 HD (ten jest funkcją PVR) i oba gotowe na C+ jedynie do C+HD należy dokupić moduł, Topfield TF7700HSCI lub TF7700HDPVR lub TF7720HSCI, HUMAX HDCI-2000 idt. itd.
Dlaczego tak? Bo jesteś niezależny od określonej platformy - kupujesz tylko kartę danego operatora (i jeśli jest taka potrzeba odpowiedni moduł do tunera) wkładasz to i oglądasz, jeśli dana platforma ci się znudzi i zakończysz umowę idziesz do innej lub oglądzasz programy z różnych platform jednocześnie, a do tego śmigasz na kanałach FTA. Ktoś powie dlaczego przepłacać - ja odpowiadam dla nizależności!!!, komfortu użytkowania (tak tak), radości oglądania wielu innych programów z innych satelitów (układy zez, obrotnice, monobloki itd).
Czy "kanaly nie full hd bedą miały lepszą jakośc? i czy bedzie to znaczna różnica"?
Kanały SD nie bądą w lepszej jakości (a mogą wyglądać gorzej, ale to tyczy odbiornika TV - odkryje wady sygnału SD), bo taki jest standart SD i nowy tuner nie zmieni nic, no a HD to juz inna pieśń (ale i tu jest HD i "HD").
A WYBORY I TAK BĘDĄ TWOJE

marko666

New member
Kupiłem telewisor sony Bravia kdl-40s2510 i podlaczylem do starego tunera cyfry + i zakłucenia mpg sa bardzo widoczne a czy jak zmienie kabel euro na lepszy to da sie to wyeliminowac bo w ustawieniach jak daje żeby filtrował te zakłucenia to obraz staje sie mało ostry i efekt jest jeszcze gorszy

zajec71

New member
byle jakie sznurki to byle jaki sygnał podadzą - powinno być lepiej po wymianie, ale inwestuj także w tuner lepszej jakosci. Osobiście posiadam GI 780 Xpeed, mam TV CRT 29" obraz jak wyzej napisano żyleta. Ostatno robłem z kumplem testy porównawcze moje GI i Ferka 8900 HD oraz 8018 i na Panasie TH42PV70P. Powiem tak, że tunery SD znacznie lepiej radziły sobi z sygnałem SD niż tuner HD (dziwne ale prawdziwe) - wszystkie tunery były podłączane pod SCART (przewody porządne!!!!). PO komponencie (można sprawdzić tylko GI i Ferdka 8900 HD gdyż tylko one posiadają taką możliwość) o zgrozo obraz z Ferdka jeszcze go rszy niż po SCART - GI bije go na głowę (na SCART njlepszy obraz z Ferdka 8018). Faktem jest że sygnał HD to już inna bajka. Po tym porównaniu u kumpla podłaczone są to TV oba tunery i chodżą na przemian w zależności od oglądanego programu:D
A co ci plecić - to zależy od zasobności portwela.

PS napisałem we wcześniejszym pości że Ferguson 8900 HD do oglądania kanałów HD C+ potrzebuje dodatkowego modułu , NIE POTRZEBUJE tylko ma być wykupiony pakiet HD

MARKO-70

New member
Witam

wwarto wymienić tuner . U mnie sprawa wyglądała tak kupiłem dwa tygodnie temu telewizor Sony KDS-55A200 tuner miałem Philipsa 3010 połaczony kablem Scart obraz SD był dobry nie na wszystkich kanałach ale dało się ogladać z odległości 4.0 m .Tydzień temu wymieniłem tuner na Philipsa 7201
z PVR i podłączyłem kablem HDMI i róznica jest bardzo dostrzegalna na programach SD , natomomiast kanały HD to już inna bajka . Druga sprawa
to za tuner ToPFIELD-a , Fergusona czy inny musisz zapłacić około 1000 zł + moduły dostępu A ja płacę dzierżawę za tuner 15 zł/mc od marca 20zł/mc.
Wybór należy do ciebie .:rolleyes:

MARKO-70

New member
Po za tym jeżeli masz tuner w dzierżawie to każda naprawa (uszkodzenie podcza burzy, itp) pokrywa nadawca ponieważ wymieniasz tuner na inny egzemplarz:rolleyes:

PersiL

New member
Dsx 3010 + Jvc 32p80

Podpinam się do tematu, w niedalekiej przyszłości zamieżam kupić TV LCD JVC 32P80. W domu mam dekoder Cyfry+ Philips DSX 3010. Jak najlepiej je połączyć, aby uzyskać najlepszą jakość obrazu SD?

I jeszcze inna mała sprawa, czy są jakieś tańsze Tunery Sat HD?

PersiL

New member
A ile kanałów w HD można oglądać dzięki tym urządzeniu? Tak w przybliżeniu? Nie chodzi mi oczywiście o kanały polskie;D

Do góry