Jakość kanałów CP

kvra

New member
Mam dekoder EchoStar DSB-7200
Telewizor Sony KDL-40EX500
Wcześniej na kineskopowym philipsie nie przykuwałem uwagi do jakości bo to bez sensu...
Teraz po zakupie nowego telewizora i podpięciu dekodera kablem HDMI spodzewałem się czegoś więcej.
Nie mówię o kanałach SD bo wiadomo że nie będą najlepsze ale od kanałów hd wymagałem czegoś wiecęj.
polsat hd no coment
tvn hd - zależy od relacji
polsat sport hd - również rozczarowanie.
tvp hd - nie jest najgorzej.
nat geo hd chyba najlepiej ale też oczekiwałem więcej.
MTV live hd - wporzadku
eurosport /2 hd - też w miarę
Czy polskie stacje hd są tak na prawdę nieco lepszym sd? czy może dekoder nie przetwarza najlepiej obrazu? Może operator CP idzie w ilość a nie w jakość ? Czy może wina leży w mojej instalacji ? Nie jestem w stanie teraz sprecyzować jaki mam konwerter(parametry) jedynie mogę napisać że to twin. a przy oknie zastosowałem taką sprytną płaską przejściówkę.

Spodziewałem się bardziej krystalicznego obrazu tj jak przy odtwarzaniu z pendrive etc.
dekoder przesyła do tv sygnał 1080i 50Hz i tu też się troszkę rozczarowałem bo w takim razie wbudowane z ten telewizor 100Hz się mało przyda przy oglądaniu np sportu...
Czy przejście w przyszłości do platformy N powinno mnie nieco bardziej zadowolić ?
Jak tam wygląda jakość kanałów? Czy nboxy wysyłają obraz 1080p ? oraz więcej niż 50Hz ?

czesiu.m

New member
Na naszym forum od pewnego czasu istnieje wątek dotyczący jakości oferowanej przez polskie platformy, w tym Polsat. Możesz ten wątek znaleźć i poczytać. Myślę, że warto, choć to już sporo czytania. BYLEjakość...

Jeśli zaś chodzi o 50Hz, to nawet odtwarzacze BD podają na wyjście 50Hz. Nie ma urządzenia, które ma wyższą częstotliwość, z wyjątkiem kart graficznych, ale to nie moja działka i mogę się mylić. 100Hz w telewizorze i 50Hz na wyjściu dekodera, odtwarzacza to norma i nie masz się czym przejmować. Tak ma każdy, kto ma 100Hz telewizor.

1080i to z kolei norma jeśli chodzi o dekodery. Są wprawdzie wyjątki, ale to są wyjątki. Dekodery n i Cyfry też dają na wyjście 1080i. Przejście do innej platformy raczej niewiele zmieni, z całą pewnością taki czy inny konwerter nie ma wpływu na jakość obrazu. Zły konwerter powoduje zacinanie się obrazu, albo w ogóle niemożność odebrania programów.

Aby podnieść jakość programów SD, powinieneś spróbować tak ustawić opcje dekodera, żeby na HDMI zawsze był taki sygnał, jaki jest oryginalnie użyty przez nadawcę tzn. żeby skalowanie sygnału SD odbywało się w telewizorze, a nie w dekoderze.

kvra

New member
Nie mogłem znaleźć w tym dekoderze takiej opcji o której mówisz. Właśnie gdy w tv ustawiam sobie redukcje zakłóceń i redukcje zakłóceń mpeg to niewiele to pomaga.

czesiu.m

New member
W telewizorze trzeba wyłączyć filtry zakłóceń MPEG i filtr szumu, bo pozbawiają one obraz drobnych szczegółów. Zwłaszcza konieczne jest wyłączenie filtru szumu.

W dekoderze opcja, która pozwoli telewizorowi wziąć się, z dużo lepszym efektem, za skalowanie obrazu będzie się charakteryzować tym, że jest opisana w taki sposób mniej więcej: 576i/576p/720p/1080i tzn. z tych opcji można wybrać jedną. Zasada jest taka, że jeśli oglądamy program na kanale SD, to zawsze wybieramy 576p, nigdy 576i. Jeśli to program HD, to ustawia się 1080i. Nie mogę teraz podać więcej szczegółów, bo nie mam dostępu do żadnego dekodera Polsatu. W niektórych (to już nie dot. Polsatu czy Cyfry) dekoderach są opcje opisane jako "rodzimy" czy "oryginalny" wtedy dekoder sam wybierze zawsze taki sygnał wyjścia HDMI, jaki został użyty przez nadawcę. Nie powinno się wybierać opcji "natywny" lub "auto", bo wtedy dekoder zawsze wybierze 1080i, a tego właśnie chcemy uniknąć, bo zależy nam przecież, żeby na HDMI było 576p wtedy, gdy program jest w SD.

Jeśli w dekoderach Polsatu nie ma tych opcji, to przepraszam, że robię zamęt. W dekoderach n, np. turbodekoderze taka możliwość ustawiania ręcznie rozdzielczości wyjścia HDMI jest na pewno. Enkowcy mają więc większe szanse na lepszy obraz kanałów SD.

Do góry