Jakość i siła sygnału

MaciekIzdebski

New member
Witam wszystkich,

Powoli przymierzam się do zakupu telewizora plazmowego. W związku z tym przespacerowałem się po kilku większych sklepach ze sprzętem RTV i trochę mnie to przeraziło. Jakość programów telewizyjnych prezentowanych na telewizorach plazmowych (jak równiez na LCD) znacząco odbiega od tego do czego jestem przyzwyczajony. Szczerze powiedziawszy nie da się tego oglądać. Rozumiem, że w takich sklepach jakość sygnału nie jest najlepsza, ale telewizory kineskopowe jakoś sobie z tym radzą. Natomiast na plazmach nawet z większych odległości można zaobserować dużą pikselizację, ostre przejścia między kolorami i rozmycia.
Różnica między filmami demo puszczanymi na niektórych telewizorach, a tymi z ze zwykłym programem TV jest ogromna.
Stąd moje pytanie - czy plazmy potrzebują dużo mocniejszego sygnału, czy też może nie nadają się do oglądania zwykłych programów TV? I czy jeśli w domu mam cyfrę +, to obraz na plaźmie będzie w miarę porównywalny z tym co uzyskuję na zwykłym telewizorze kineskopowym?

pozdrawiam
Maciek Izdebski

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Każdy człowiek ma inną wrażliwość , inny wzrok i inne podejście do sprzetu. Dla niektórych stanowi on cel , dla innych jest narzędziem.
W przypadku takich wątpliowści - sprawdź wszystko dobrze przed zakupem / wiele osób żałuje zakupu - ale po czasie/
Jeśli masz mniej kasy - zostań przy dobrym CRT , są w znakomityh cenach. I nie musisz pamietać o zasadach, celach i zaklęciach dotyczących płaskich telewizorów.
Jeśli chcesz mieć wyjatkowy obraz - musisz zadbać o wyjatkowy sygnał.
Jest już dostępny i to pod wieloma postaciami.
Ale gdy dysponujesz kablówką całe wyliczenia biorą w łeb.
Jeśli masz aż takie wątpliwości - pozostań przy CRT.
skoro wszystko "znacząco odbiega od tego do czego jestem przyzwyczajony "
pozdrawiam

MaciekIzdebski

New member
Dzięki za odpowiedź. Wynika z tego, że powinienem poszukać jakiegoś kameralnego sklepu, spędzić w nim trochę czasu i poobserwować jak to wygląda naprawdę. A jak już będę wiedział coś więcej to i tak poprosić o pokaz u siebie w domu.
Mam też kolejne pytanie. Piszę tego posta i kątem oka oglądam telewizję na drugim komputerze. Mam tam jakąś kartę telewizyjną z kablem zamiast anteny, monitor 17" LCD - połączony przez DVI z kompem. Obraz znośny. Zupełnie co innego niż w sklepach typu MM, Saturn. Jakiś nieskomplikowany film, wiadomości można spokojnie obejrzeć. Łagodne przejścia kolorów, pomijalna pikselizacja, przy zbliżeniach nie mam wrażenia, że część twarzy aktora jest nieruchoma. Jedyne do czego można się przyczepić to utrudnione czytanie napisów końcowych i pasków z wiadomościami na dole ekranu. I tak się zastanawiam co u mnie jest inaczej, że jakość jest akceptowalna w porównaniu z ekspozycją w sklepach. (dla dokładniejszego sprawdzenia patrzyłem nawet na ekran z bardzo bliska ~10cm). I jeśli na plaźmie wyglądałoby to u mnie tak samo, to mógłbym zacząć bardziej precyzować swoje potrzeby.

pozdrawiam
Maciek Izdebski

Razgriz

New member
plazmy HD ready słabo sobie radzą z kablówkami, muszą mocniej skalować obraz (np. w LCD 1366xx768 obraz jest powiększany ponad 3x w poziomie i 1,5x pionie, dołożyć do tego jeszcze spłaszczenie), ale plazmy z rozdziałką 480p radzą sobie bardzo dobrze - sam taką posiadam i jakość kablówki jest bardzo dobra, czasem (np. na TVN) świetna...

Do góry