Jakość HD w Polsce

Meloman69

New member
Bez reklam
Miałem możliwość bezpośredniego porównania transmisji sportowej (mecz Euro 2008 na Polsacie HD i niemieckim ORF1. W obu przypadkach generatorem obrazu był Epson TW2000. Źródłem był przekaz satelitarny (Polsat) i komputer (plik mkv, 720p, o bitrajcie ok. 4-5MB/s - ORF1).
Różnica w jakości obrazu jest dramatyczna. Obraz na ORF1 ma świetną głębię obrazu, jest niesssamowicie ostry, a kolory są pełne.
W przypadku Polsatu obraz był 2-3 klasy gorszy. Nie było praktycznie możliwości rozróżnienia planów (płaski obraz). Wszystko wydawało się lekko rozmyte, a kolory blade (wyprane).
Jeżeli tak mają wyglądać usługi w tym kraju, zważywszy porównywalne (jak nie większe ceny) to to jest po prostu chore.
I do abonamentowców Polshitu! Oszukują was - nie dajdzie się robić w c...!

Ostatnia edycja:

dread

New member
Bez reklam
Moze to kwestia tunera ? Polsat Sport HD i ORF HD nadawali w zblizonym bitrate, 2-3 razy wiekszym od tego Twojego mkv.
Az nie chce mi sie wierzyc zeby skompresowany pliczek (a 4-5MB to zdecydowanie za malo jak na pilke) byl lepszy od tego co puszczal Polsat. A Ty jeszcze piszesz o dramatycznej roznicy... :)

ludwickik

Member
Ja oglądam mecze w HD na n-sporcie (jak są) i ostrośc jest rewelacyjna.
Żaden film w MKV nie oferuje takiej ostrości. Tylko oryginalne materiały BD magą się równać.

Może Polsat tak dobrze nie nadaje?

Meloman69

New member
Bez reklam
Ja mówię o bitrajcie 4-5MB/s, a nie o wielkości pliku. Sam plik waży 4 GB (dwie połowy).
Kiedyś pisałem, aby ktoś podzielił się wrażeniami z Polsatu HD. Ale wtedy odbyło się to bez echa.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Meloman69 napisał:
.....
Jeżeli tak mają wyglądać usługi w tym kraju, zważywszy porównywalne (jak nie większe ceny) to to jest po prostu chore.
I do abonamentowców Polshitu! Oszukują was - nie dajdzie się robić w c...!

Dlatego ja z niecierpliwością czekam na Bluray wydany przez Monolith!!!
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Wtedy kupię proja 1080p, odtwarzcz BD i będę happy!
:eek:k:

dread

New member
Bez reklam
Meloman69 napisał:
Ja mówię o bitrajcie 4-5MB/s, a nie o wielkości pliku. Sam plik waży 4 GB (dwie połowy).
Kiedyś pisałem, aby ktoś podzielił się wrażeniami z Polsatu HD. Ale wtedy odbyło się to bez echa.

Wiem, ze o bitrate mowa... 5-6Mb/s srednio bylo na Polsacie SD w trakcie meczu, na HD 2 razy wiecej. Oczywiscie bitrate to nie wszystko...
Osobiscie ogladalem wlasnie na ORF HD, nie mam Polsatu HD wiec nie bylo mozliwosci porownania, ale Polsat Sport jak na SD wygladal niezle, a z ich studia imo wrecz fantastycznie.

Inna sprawa to dzwiek... tutaj kompletna dwukanalowa padaka, widownia przytlumiona przez komentatora do granic mozliwosci. Na ORF HD piekne 5.1, mialo sie wrazenie, ze samemu jest sie na stadionie.
Ale ten brak 5.1 na wydarzeniach sportowych tyczy sie chyba wszystkich naszych stacji, na C+ jest 2.0 zarowno na polskiej jak i na angielskiej lidze.
Ktos wie jak to wyglada na LM w n'ce ?

bluray

Banned
[1] Cyfrowy Polsat otrzymywał sygnał od UEFA.
[2] Studio EURO 2008 było juz dziełem techniki CP.
[3] Obraz na projektorze jest zawsze nieostry z natury tej technologii + brak czerni i kontrastu + brudna biel.
Czy korzystałeś z HDMI czy komponent ?
Komponent to gwarancja dodatkowego rozmycia.
Jaki ma overscan Twój projektor ?

Pytam bo:
na Sharp LCD 52" XD-1 (dot to dot po HDMI) obraz był bliski doskonałości.
Lepiej w historii poszło tylko kilka relacji z LM na N. Mam porównania do zapisałem na HDD kilka minut półfinału LM i mam materiał porównawczy.
- na żywo przekaz ze studia był po prostu doskonały.

Coś tu nie gra, w Twoim przekazie, bowiem moją opninię powielają setki posiadaczy tunera HD CP.

Obecne transmisje na żywo z Wimbledon są na podobnym ( podkreślam: bardzo wysokim) poziomie.

Sprawa kolejna:
720p jest zawsze mniej ostry niż 1080i. Przyczyna prosta. Trzeba te 720 linii przeskalować do 1080. A skalowanie zabija szczegóły bo procesor dodaje pixele.
Bitrate mkv 4 Mbps to gwarancja słabej jakości.
POLSAT SPORT HD nadawała mecze z bitratem 12-13 Mbps !!!
http://www.satcodx1.com/0130/tsbitrate.cgi?01300029000001050623-v

Ostatnia edycja:

Marek-Browarek6

New member
U mnie Polsat HD z UPC wygląda rewelacyjnie - zarówno EURO jak też obecnie nadawane transmisje z Wimbledonu - jest tak jak myślałem , że będzie czyli perfekcyjnie. Z kanałów HD w UPC jakością odstaje HBO HD.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Jakość przekazu z EURO na PS HD była na najwyższym światowym poziomie. Oglądałem zarówno na 42" , 60" jak i na 2 projektorach słabym i dobrym i tylko na słabym projektorze były problemy z obrazem, niestety nie mogę podać nazw projektorów.

Wimbledon HD także TOP światowy.

Oby więcej takich transmisji.

tcom

New member
Coś gościu ściemniałeś ...
Ja mam projektor full HD Panasonic AE 2000 U - rzucałem to na ekran 2,4 x 1,35 prosto z tego samsunga polsatowskiego po HD i po prostu wymiatało. Na takim ekranie szczegóły, wszystko i kolor OK.
Lepiej kolory daja tylko z Blue Ray'a.
Studio PC było naprawde super.
Jak Ci lepiej w Niemczech to tam ogladaj albo wróć do Polski z dobrym sprzętem ...

tkirmuc

New member
W naszym kraju operatorzy mają klientów za frajerów. Zresztą - chyba słusznie. Bo większości wystarczy napis HD, żeby była ekstaza. Ostatnio, po nabyciu abonentu i dekodera HD w Cyfrze+ przeżyłem wielkie zdziwienie i rozczarowanie tym, co mi zaproponowano. Wrażenie było takie, że miałem ochotę cały ten HD złom wywalić za okno.
I po co mam płacić niemałe pieniądze z pakiet Premium HD gdy mogę mieć te wszystkie filmy w mkv, w dużo lepszej jakości i za darmo z netu (tak, tak - wiem - tak się nie godzi....).

Do góry