Jakie kolumny do Yamaha R-N500

Hep

Member
Witam serdecznie

Prośba o radę w wyborze frontów. Będą współpracować z Yamaha R-N500. Powierzchnia do nagłośnienia to 50 m2 (salon, jadalnia, kuchnia). Akustyka raczej kiepska - kafle na podłodze, "gołe ściany". Przez amplituner idzie dźwięk z TV, Dekoder, PS4.
Słucham przede wszystkim radia, radia internetowego, strumieniowanie muzyki z Spotify i Tidal, USB, itd... Rodzaj muzyki: wszystko po trochu.
Potrzebuje kolumn które ogarną powierzchnie przy cichym słuchaniu (TV, Radio) i głośniejszej muzyce.
Chciałbym się zamknąć w kwocie miedzy 3k - 4k za parę. Sprzęt interesuje mnie raczej nowy.

W chwili obecnej do Amplitunera są podłączone Monitor Audio BR5 (będą do sprzedania), co do mojej obecnej powierzchni jest trochę za mało...

Za odpowiedzi z góry dziękuję
Hep

abdul0412

New member
Bez reklam
Ta Yamaha bedzie za słaba raczej..

Ale do meritum :

JBL studio 290
Klipsch RP260
Dali zensor 7 ale moga byc troche za małe do takiego pomieszczenia.

B&W 683 ale to tylko ewentualność.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Hep

Member
Dziękuję za odpowiedzi. Dodam jeszcze informacje. Sprzęt jest w domku na parterze w salonie. Powierzchnia odsłuchowa salonu to około 20 - 25 m2. Odległość kolumny - kanapa to 5 - 5,5 m.

W chwili obecnej wkurza mnie najbardziej, że przy słuchaniu radia, TV dźwięk słychać na piętrze. Co jest uciążliwe i uniemożliwia słuchanie głośniej muzyki, TV. Ale nie jestem pewny czy nowe kolumny to załatwią...

Na koniec informacja od mojej żony, aktywnie uczestniczy w wyborze. Kolor kolumn: ciemny, czarny.

Dziękuję
Hep

abdul0412

New member
Bez reklam
To popracuj nad wytlumieniem pokoju.
Akustyka jest wazna i to bardzo.

Teraz mozna kupic ciekawe z wygladu panele akustyczne.
Jednak skup sie na odsluchu pozniej reszta.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Hep

Member
Witam

Wracając do tematu, zastanawiam się nad dwoma opcjami:

1. Heco Music Style 900
2. Monitor Audio Bronze 6 (wizualnie lepsze)

Kolumny cenowo zbliżone. W przyszłym tygodniu odsłucham obie pary w jednym sklepie.

Które kolumny lepiej się zgrają z Yamaha R-N500? Które bardziej będą pasować do nagłośnienia 50m2? Co byście doradzili?

Za odpowiedzi z góry dziękuję
Hep

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Potwierdzam Heco 1000 zalatwia sprawe duzego pomieszczenia ze zla akustyka.
Mam podobny problem co ty salon jadalnia i kuchnia jako jedne wielkie pomieszczenie bez scianek i bez mebli gole sciany.

Wspaniale kolumny heco kupilem za 3800, Klipshe i JBL podobno maja bardzo charakterystyczny dzwiek, tzn robia wielkie wrazenie ale tylko na poczatku potem niby mecza. Wiec odsluchaj sobie.
Ja kupilem w ciemno Heco 1000.

Hep

Member
Też myślałem o Heco 1000. Nie mniej jednak w dwóch specjalistycznych sklepach audio sprzedawcy potwierdzili, że Yamaha R-N500 jest za słaba do tych kolumn i ich nie wykorzystam. Dlatego wstępnie je odpuściłem....

Pozdrawiam
Hep

abdul0412

New member
Bez reklam
Też myślałem o Heco 1000. Nie mniej jednak w dwóch specjalistycznych sklepach audio sprzedawcy potwierdzili, że Yamaha R-N500 jest za słaba do tych kolumn i ich nie wykorzystam. Dlatego wstępnie je odpuściłem....

Pozdrawiam
Hep

Musisz poszukac zlotego srodka.
Albo glosniki lepsze i slabszy wzmak/ampli a kiedys sobie zmienisz lub tez glosniki slabsze i wzmak/ampli lepszy co noze nie byc zadowalajace.

Odsluch to jedno a drugie rozsadek.
Jak kupowalem moj pierwszy zestaw to myslalem ze jest fajnie jednak szybko zaczal mnie irytowac i dopiero po 5 latach zmienilem sprzet i jest znacznie lepiej jednak dopiero teraz widze ze jesscze to nie jest koniec mojej drogi:). Pamietaj wazne jest zeby brzmienie ci sie podobalo i zebys zaraz po kupnie nie sprzedal wszystkiego bo to boli ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja wiem czy za slaba ta Yamaha, ma 80w na kanal wiec nie jest malo. Moj ampli ma 110w na kanal i uwazam ze jest wysmienicie. Na probe musze jedynie kupic lub pozyczyc wzmacniacz bo ciezko mi uwiezyc zeby moglo byc jeszcze lepiej ale skoro wszyscy na forum pisza ze bedzie lepiej to mnie kusi aby sprawdzic...

Ze nie wykozystasz to pewnie maja racje, ale to nie znaczy ze nie bedzie dobze. Najlepiej wez swoja Yamahe pod pache i niech podlacza glosniki do twojego ampli. Powiem ci szczeze ze z tych glosnikow jest taki wspanialy lektor w filmach ze mala bania.

Jakbys mial kupic sprzet, ktory wykozysta takie glosniki to pewnie by trzebabylo kupowac wzmacniacze po 8 tysi. Wiec tak do konca wszystkich nie sluchaj.... sam sprawdz i sam podejmij decyzje.

Moim zdaniem duze pomieszczenie to musi byc duzy glosnik.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Daj sobie na luz z tym 110 na kanal:) ,to jaki ma zasilacz ten Twój marantz:) ,poczytaj a nie glupoty gadasz, nie bedzie tyle jak wysterujesz np.5 lub wiecej kanalow.Pzdr

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Co niby zle napisalem?

Marantz PL | SR6009

Moc wyjściowa (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% dla 2kanałów) 110w

Pobor pradu 650w

Czytales co autor tematu ma na mysli? Chce naglosnic duze pomieszczenie salon jadalnia kuchnia, wszystko otwarte. Chyba nie powiesz mi zeby zrobic tu kino 5.1 czy 7.1 a moze atmosa?

Whiplash

New member
Bez reklam
To co podaje producent to jest moc pojedynczej koncowki a nie moc przy wysterowanych 5 kanalach.. Poczytaj sobie testy laboratoryjne amplitunerów a bedziesz wiedzial o czym mowimy. W przypadku stereo tak moze byc to 2x110w ale kiedy wysterujesz 5 koncowek wtedy moc spadnie do np. 5x70w. bo ograniczeniem jest wlasnie zasilacz. Sprawność zasilacza nie jest na poziomie 100% ze jak masz 600w to mozesz miec 6x100w. Duzo energi idzie w stray - cieplo. Pozatym moc to nie wszystko czego dowodem jest fakt ze uczciwe 2x50w ze sporym zapasem na zasilaczu we wzmaciaczu stereo rozklada na lopatki napompowane 2x110w z amplitunera..

Wiec nie rzucaj sie do kogoś kto mówi Ci jak na prawde wyglada sprawa mocy w amplitunerach tylko dlatego, że odbierasz to osobiscie jako krytyke swojego sprzetu. Taka jest fizyka a jej nie oszukasz a producenci zazwyczaj wypisuja glupoty w swoich katalogach aby wlasnie osoby ktore nie maja pojecia o elektronice nabieraly sie na taki marketingowy belkot.

To troche tak jak ze spalaniem katalogowym a w rzeczywistosci - nigdy sie ono nie pokrywa.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Nie ważne rozpieprza mnie jak się powiela pewne rzeczy ,bo ktoś napisał,bo ktoś powiedział albo w instrukcji napisane , nie patrzac jak to mierzone bylo -bla bla ,zresztą niepotrzebnie się spinam luz .Pzdr

ikar1975

Active member
Bez reklam
Może się rozpedzilem gość chce stereo , ale porady , metody dedukcji czasami mnie zadziwiaja a pomieszczenie pomieszczeniu nie rowne często 50m2 a 50m2 do 2 różne światy:) sorry Lolo ale śledze to forum i na zbierało się trochę ,padło na Ciebie sorry jeszcze raz .Miłej niedzieli .Pzdr

Do góry