Jakie kolumny do Onkyo TX-SR626

mirek1967

New member
Witam
Dopiero zaczynam zabawę z kinem domowym i proszę o pomoc zamierzam kupić amplituner Onkyo TX-SR626 (jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji więc sugestie mile widziane cena ok 1500zł podobne funkcje). Amplituner będę używał głównie do KD, ale muzyki również będę słuchał.
Moje pytanie to: jakie kolumny i subwoofer wybrać do tego amplitunera cena zestawu nie powinna zbytnio przekraczać 2500zł.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Żeby uściślić 2500 to kasa na kolumny i subwoofer

Pokój ma ok 22 metry kw.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Z Allegro do 2,5tyś zł :
ONKYO TX-NR525 Boston Acoustics CS260II/23II/225II
Denon AVR-X1000 + Taga Harmony TAV-606 system 5.0
DENON AVR-X1000 + HARMAN/KARDON HKTS 5
HARMAN KARDON AVR 156 + HARMAN/KARDON HKTS 16 BQ
Yamaha RX-V475 + TAGA TAV-406 v.2 + TSW-90 v.2
zestawy typowo do KD ale muzyki też dasię posłuchać .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie podałeś metrażu? Z kolumn zobacz Jamo s606/626 lub 608/628, Wharfedale Obsidian, JBL Loft, może zestaw oparty na JBL ES 80. Z subwooferów Jamo sub 210/260/360, JBL SP150, E150/ES 150, Tannoy TS-801, Roth KH2.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie metraz jest istotny przy wyborze kolumn.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pkrasn

New member
Zgadzam się z lolkiem126, metraż jest ważny. Ja ostatnio stanąłem przed podobnym dylematem. Zastanawiałem się jakie kolumny dobrać do Onkyo 525 (ale amplitunera jeszcze nie kupiłem). Odwiedziłem kilka sklepów ze sprzętem audio i przesłuchałem kilka amplitunerów z kilkoma zestawami głośników. Początkowo nastawiałem się na Jamo 606 lub 608 ale po odsłuchu nie byłem w pełni zadowolony. Bardziej podobał mi się dźwięk z Obsidianów 600. Odsłuchiwałem też JBL Loft 50 i tu przy głośniejszej grze odbiór był całkiem OK, ale przy cichym odsłuchu już było gorzej. Trochę lepiej wypadły JBL ES 80 ale w sumie podobnie do Loft'ów. Głośniki HK HKTS 5 lub 16 są OK ale do filmów, muzyka już znacznie gorzej. Dość dobrze wypadły Boston Acoustics CS260, ale ostatecznie zdecydowałem się na Audio Pro Avanto 5.0 z amplitunerem Denon x-1000 (jeszcze nie kupiłem, ale mam dobrą ofertę od blackninja - poproś go o ofertę, powinien dać ci dobrą cenę - i to wcale nie jest reklama). Głośniki Audio Pro grają na prawdę dobrze a dzięki głośnikowi basowemu subwoofer nie jest niezbędny (przynajmniej do muzyki, filmów nie odsłuchiwałem). Głośniki mają dobrą scenę, fajny przestrzenny dźwięk no i ładnie wyglądają, co również ma dla mnie znaczenie. A jeśli chodzi o wybór amplitunera to po wyborze głośników zdecydowałem się na Denona bo lepiej gra z tymi głosnikami - dźwięk jest cieplejszy. Życzę udanego wyboru zestawu!

Do góry