Jakie kable

bkostrzewa

New member
Witam, jestem nowy na forum ale mam problem niezwykłej wagi;) Jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej w powstającym domku. potrzebuje dostarczyc dosyc szybko kable głośnikowe elektrykowi który będzie je kładł pod wylewką. Będą dwie instalacje jedna od kina domowego : głośniki przednie i centralny podłącze bezpośrednio do ampli najprawdopodobniej coś HK, tylne głośniki podwieszone zostaną w suficie nad kanapą - dl przewodów to ok 11 m do gł. tylnych i ok 9m. do subwoofera.
Druga instalacja stereo. Jeden głośnik bedzie wpiety bezposrednio do wzmacniacza (moze lampowego) plus gramofon , a drugi do gniazdka w odl ok 4m. (Potrzebuje 5m przwodu) Jakie kable wybrać. Moge przeznaczyc na kabel do audio 30-40 zl metr. Do kd. W miarę najtańsze ale zeby nie bylo duzych stat sygnalu i sub grał. Gdzies znalazlem ranking ze kable QED Silver Anniversary XT wypadają bardzo dobrze nawet w porównaniu do duzo droższych kabli. Proszę o pomoc w wyborze:)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Qed produkuje dobre kable ,w ogóle seria Anniversary się udała - jeżeli możesz sobie pozwolić na taki wydatek to warto szczególnie do stereo

W przypadku kina domowego żeby nie wpędzać w koszty coś z dobrych tanich kabli - Qed Classic ,Techlink

Jest jeszcze jedna opcja warta uwagi - ponieważ potrzebujesz krótki odcinek kabla 5 metrów nieraz w salonach można kupić końcówki to co zostało w bardzo dobrej cenie

outcold

Member
Witam, niebawem przeprowadzka dlatego podepnę się do tematu, jakie kable do bi-ampu w cenie około 20zł/m, potrzebuje je schować w ścianie. Na szybko znalazłem Klotz, Cordial, kolejna sprawa czy wystarczy 4x2,5mm, czy może 2x2,5mm + 2x4,0mm.

Do góry