Jaki wybrać TV ok. 37"?

tomsonis

New member
Witam,

Szukam jakiegoś TV do 2000tys. do pokoju o wymiarach 4,56x4,16. Czytałem, że powinno się kupować TV, żeby odległość oglądania wynosiła przy oglądaniu np. 37" 192cm(37" x 2). Więc wydaje mi się, że takiej wielkości był by dobry, przy tym, że będzie wisiał na ścianie. Teraz jaki wybór? Szczerze mówiąc jestem zwolennikiem samsunga i raczej taki mnie interesuje. Tylko potrzebuję jakiejś opinii, kogoś kto się zna na TV. Jaki model konkretnie polecacie? Dodam, że będzie podłączony do kablówki.

Pozdrawiam,
Tomsonis

tomsonis

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? TV będzie w pomieszczeniu o wymiarach 4,56x4,15.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Wymierzyłem, że odległość oczu od TV będzie wynosiła ok. 3m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zwykle tylko rodzice, ale nie zawsze. Max. 5 osób, ale bardzo rzadko.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Różnie, zależy kto z jakiej perspektywy ogląda.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV będzie wisiał.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno mam skierowane na zachód. Więc w lecie mocno świeci do pokoju.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 29" Samsung CRT
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? TV ma mieć obraz na I miejscu, ale nie ma być to plazma.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka
10. Jakie urządzenia ? USB, żeby obejrzeć jakieś filmy, i komp lub laptop.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Zależy w jakiej porze roku. W roku szkolnym 8 godz., a w wakacje praktycznie cały dzień.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej jest mi to obojętne :)
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Z kablówki mam tylko TVP1 HD, a reszta to normalne ;d
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Raczej nie, nie mam zamiaru kupować adaptera za 200 zł, żeby tylko neta podłączyć.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie, a jeśli tak to naprawdę bardzo rzadko.
16.Preferencje co do marki ? Raczej coś Samsunga.
17.Preferencje co do wielkości ? 37" lub 42". Który lepszy do mojego metraża?
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -------
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Raczej po środku:)
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000 tys.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma mieć 3D. W tej cenie raczej ciężko :D

Do góry