Jaki tv ? ;)

Mario86

New member
Witam. Rozważam powoli zakup tv i mam mały mętlik co by tu można wybrać. Tv oglądałbym z odległości ok. 3.7-4 m. Oprócz oglądania cyfrowej tv chciałbym na nim oglądać filmy głównie w 720p, no może czasami w Full HD. Zastanawiam się bardziej nad czymś od Samsunga. Wiele dobrego słyszałem także o marce Sharp. Co możecie ciekawego polecić i ewentualnie ile cali by pasowało ?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Przy tej odległości to spokojnie 50 cali. Podaj więcej szczegółów i co najważniejsze jaki masz budżet...
( no kiki mnie wyprzedził....)

Mario86

New member
No tak max to tak do 3 tyśków. W pokoju jest jasno ale bez przesady. Są rolety także podczas oglądania bym je opuszczał. Pokój nie jest duży. 4m x 3,4 m

don111

Banned
LG 50PV350 lub dołóż do Samsunga 51D6900 lub Panasonica 50G30, ewentualnie LG 50PZ570 choć chyba nie warto bo różnica cenowa między dwoma ostatnimi tv jest mała, a to taki przybajerzony PV350 + 3d

Mario86

New member
No tak ale to już wszystko plazmy więc więcej ciągną. Myślę, że nawet 46" byłoby w sam raz. a 4 tysie to jednak trochę dużo...

don111

Banned
plazmy 50' średnio ciągną w granicach 200W, więc nie zbankrutujesz o te 100W więcej od LEDa
zresztą trudno mówić o większych opłatach jak LED na starcie kosztuje znacznie więcej

dla mnie 47' to trochę za mało do HD (przy SD ok, 42' też by uszedł) a mam odległość 2,5-2,7m, więc u Ciebie 50' to i tak będzie minimum na taką odległość

Mario86

New member
Ten model LG 50PV350 ciekawy przyznam. Jest jeszcze opcja, że może w innym miejscu byłby tv to wtedy by był dystans 2,5-2,7 m to nawet 46 cali by jednak dla mnie starczyło. Aż takich dużych wymagań to nie mam ;).

Mario86

New member
A z lcd coś by się znalazło ciekawego ? Wiem, że powiecie iż plazma zapewne lepiej nadaję sie do filmów ale jakoś bardziej mam przekonanie do LCD bądź LED ;)

Mario86

New member
Odświeżam temat. Skupmy się na tv do max 40-42 cali. Teraz jest w promocji Sony ex500 ya 2200 zl. Jest jeszcze model Samsunga LE40C650 za 2500. Przewagą Samsunga jest lepsze odtwarzanie plików multimedialnych w tym mkv. Z kolei ten model Sony jest z tego co czytałem bardzo zachwalany. Ktory z tych dwoch tv bylby lepszym wyborem ? Ewentualne alternatywa ;]

Mario86

New member
Ok znów zamieszam ;p. Finałowa(mam nadzieję) konfrontacja LEC650 czy UEC650. Ceny kształtują się na poziomie dla tego pierwszego 2199, natomiast drugi to 2599. Jest możliwość obniżki tego drugiego. Jeśli cena byłaby zbliżona do LCD to może jednak skusić się na ten drugi model ?

Mario86

New member
Telewizor super !! :). Jednak co do trybu 100 hz jakoś nie mogę się przekonać. Owszem obraz jest płynny ale razi mnie ta jakby to powiedzieć teatralność obrazu. Możliwe, że to kwestia przyzwyczajenia. Chyba, że to się da jakoś skalibrować. Poza tym nie mogę złego słowa powiedzieć. Obraz żyletka tak z tv jak i filmów w HD. Internet tv również pięknie działa. Narazie ciągne kablem. Da się dokupić jakiś tani moduł na usb ? Czy to musi być dedykowany pod ten model tv ?

Do góry