Jaki TV LED 55" za 5000-6000?

campnou

New member
Witam,

Moje wymagania:

1. Odległość od ekranu? ok. 3 - 3,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Telewizor na ścianie wschodniej, okna od zachodu (będą rolety)
3. Jak duży jest pokój: 24 m2
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, seriale, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: późne popołudnie i wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? przy lekkim oświetleniu bocznym
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Nie mam zdania
11. Preferowana wielkość telewizora? najchętniej 55 cali, ewentualnie 46
12. Preferowana marka? Samsung, Sony, ale rozpatrzę wszystkie propozycje
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Smużenia, słabej ostrości, kiepskiego dźwięku
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Amplituner AV, BD, komputer, w przyszłości może Xbox
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% TV 20% inne
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Na wprost
17. Czy ważne jest wifi? Tak, obowiązkowo
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? Nie koniecznie, ale może być
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD ? Tak, obowiązkowo
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. Ma mieć 3D? Raczej tak, ale rzadko będę używał
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie koniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S? Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? USB - pendrive, dysk, HDMI – Amplituner, DLNA - laptop
26. Jaki masz sygnał: jeszcze nie wiem gdyż jest to nowe osiedle (najchętniej UPC a jak się nie będzie dało to jakaś N'ka lub Cyfra+ )
27. Ma stać czy wisieć? Wisieć
28. Rozdzielczość: FULL HD
29. Dvb-t: Tak, DVB-C: tak
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Dobra jakość obrazu, funkcje smart TV (ipla, vod itp), ładny wygląd (cieńka ramka), dźwięk
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-6 h dziennie
32. Sugerowana cena? 5000-6000 zł

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić przy okazji kilka kwestii, związanych z różnymi nowinkami/multimediami, z którymi niestety nie miałem jeszcze do czynienia,
gdyż do tej pory używam TV CRT?

1. DLNA - czy poprzez DLNA mogę odtwarzać z komputera filmy wraz z polskimi napisami? czy to zależy od modelu TV?
Jeśli będę miał amplituner AV (przymierzam się do Yamahy RX-V771), to lepiej taki film (znajdujący się na komputerze) odpalić:
a) z poziomu TV i później dźwięk przesłać do kina domowego,
b) z poziomu amplitunera (który też ma DLNA) z którego potem obraz pójdzie po HDMI do TV?
Jak tutaj wygląda sprawa polskich napisów?

2. USB - czy z dysku zewnętrznego USB mogę odtwarzać filmy wraz z polskimi napisami? czy to zależy od modelu TV?
I tutaj to samo pytanie co powyżej: USB->TV->Amplituner czy USB->Amplituner->TV ?

3. VOD, Ipla, Tvn player itp. - czy jeśli TV nie ma któregoś z tych serwisów to czy jestem w stanie oglądać go w jakiś inny sposób?
Poprzez kino domowe albo laptop? Jak to wtedy wygląda?
Czy mogę gdzieś znaleźć które z tych serwisów są dostępne w jakich markach i modelach TV?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

campnou

New member
Dzięki za odpowiedź.

A czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na te 3 pytania które zadałem?
I jak te sprawy wyglądają u różnych producentów (w różnych modelach TV)?
Bo od tego również uzależniam wybór TV, gdyż chciałbym korzystać z tych dodatkowych funkcji (DLNA, USB, VOD).

Wiem na przykład, że Sharp ma dość ograniczone funkcje VOD w porównaniu np z Samsungiem czy Sony i stąd nie jestem do końca do niego przekonany (chyba że da się to jakoś obejść i korzystać z serwisów VOD np przy użyciu laptopa?).
Z kolei w przytoczonym przez kiki teście Philipsa 40 PFL 5507 w minusach jest napisane że: "brak czytania TXT w napisach". Czy to oznacza że nie czyta tych napisów przez DLNA czy USB? Jak ta sprawa wygląda u innych producentów?

Niestety w specyfikacjach producentów jak i na forach czy w testach jest bardzo niewiele informacji na te tematy (czytane formaty filmów/napisów przez DLNA/USB, dostępne serwisy VOD) a jeśli już są to bardzo szczątkowe i nieprecyzyjne.

Czy znalazłaby się jakaś osoba które mogłaby choć trochę rozjaśnić ten temat?
Może przydałby się jakiś stały wątek w którym zebrane by były takie informacje (jakie formaty plików, jakie serwisy VOD itd - u jakich producentów/w jakich modelach)?

Do góry