Jaki TV LED 32" FULL HD w granicach 1000-1250zł???

B

Barthezzzz

Guest
Witam,

Jestem osobą o bardzo małych dochodach i na TV odkładałem bardzo długo więc od razu proszę sobie darować odpowiedzi typu dołóż 200zł i kup SHARP lub PHILIPS, bo nie mam możliwości więcej zapłacić za ten drogocenny mebelek. Inne rozmiary też mnie nie interesują. Wiem, że porywam się z motyką na słońce i wybór jest mocno okrojony. Ale może znajdzie się jakaś życzliwa osoba, która coś podpowie. Biorę jeszcze pod uwagę 2 opcje. Jeśli w tych granicach cenowych nie znajdę nic w specyfikacji LED 32" FULL HD to biorę choć nie chętnie po rozwagę albo LED 32" HD READY lub LCD TFT (CCFL) 32" FULL HD. I tu nasuwa się pytanie co będzie lepsze z tych 2 opcji?

Karpaj

New member
Bez reklam
Powiedz mi tylko, po co Ci to full hd? Będziesz używać go jako monitora? Czy to ma być mebelek tylko jako telewizor? Bo według mnie nie warto bawić się w kupno w tej cenie jakiejś manty lub grundiga, tylko wziąć coś porządnego - bo o dziwo nawet z w/w firm znajdziesz coś w tej kategorii cenowej.

B

Barthezzzz

Guest
TV ma być na lata (z 6-8 lat żeby pochodził). Już teraz mamy kilkanaście stacji telewizyjnych przesyłających obraz w maksymalnej rozdzielczości 1920x1080, więc za 4 lata będzie o wiele więcej takich kanałów. Nie zamierzam co kilka lat kupować nowego TV, żeby tylko móc coś oglądać, bo w moim dotychczasowym TV nie ma takiej opcji. ;-)

B

Barthezzzz

Guest
Do tego w niedługim czasie zamierzam kupić jakąś konsolę z Blue-Ray (pewnie na raty :p). Więc jednak ważne, żeby te Full HD było ;-)

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie ma i przez kilkanaście lat pewnie nie będzie żadnej stacji w full hd - wszystkie kanały "hd" mają rozdzielczość mniejszą niż HD Ready - 1280/720.
Co prawda najnowsze kodeki pozwoliły by na przesyłanie przez satelitę programów full hd, ale stacje wolą to wykorzystać do zwiększania ogólnej liczby kanałów SD i HD.

Full HD nawet przy konsoli tej generacji często nie ma być jak wykorzystane - większość gier działa w rozdzielczości 1366/768 przy 30klatkach na sekundę. W next genach co prawda pewnie full hd (a nawet 4k) będzie obsługiwane, ale kiedy ich się spodziewać?

Ale wracając, do sensownych telewizorów w tej kategorii cenowej :

LED Hd Ready
Philips 3207
Toshiba EL933
Sharp LE140

LCD Full HD
Philips 3017
Toshiba LV933

B

Barthezzzz

Guest
Dzięki Karpaj za informację ;-) Nie znam się dobrze na tym i myślałem, że jak leci jakiś program HDTV to wykorzystuje on FULL HD. Człowiek jednak cały czas się musi jednak uczyć hehe..
No ale odnośnie konsoli i gier oraz filmów na Blue-Ray to chyba jednak one wykorzystują FULL HD? W końcu po coś ten standard wyszedł.

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie no jasne - konsole i blu-ray dość często wykorzystują taką rozdzielczość, np. przy przeglądarce internetowej w tych pierwszych, lub filmach w full hd na tych drugich. Ale i tak z doświadczenia wiem, że poza PC/Laptopem 95% sygnału na tv jest w HD lub SD.

Do góry