Jaki TV LCD 42-46 cali do 3000 zł

legómina

Member
Witajcie,

jestem tu po raz kolejny, ostatnio zadawałem podobne pytanie prawie 2 lata temu, tamtym razem wybór padł na Philips 40PFL5007K.

Podstawowe informacje:

1. Odległość od ekranu: 2,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z lewej strony telewizora, strona wschodnia.
3. Jak duży jest pokój: 3x5 m
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: Philips 40PFL5007K
6. Jakie programy najczęściej sport (60%), film (40%)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: zazwyczaj wieczorem
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny, naturalny
9. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa lub półmatowa
10. Preferowana wielkość telewizora: 42-46 cali
11. Preferowana marka: Toshiba, Philips, Sony, Panasonic, Samsung (nie ma większego znaczenia, mam soundbar Samsung ale TV nie musi być tej firmy, działa dobrze przez HDMI ARC)
12. Czego nie lubisz w telewizorach: W obecnym TV najbardziej denerwuje mnie woooooolne menu i przełączanie programów, zauważalny banding i problemy z równomiernym podświetleniem (clouding)
13. Jakie urządzenia będą podłączone: moduł CAM z UPC (nowy TV koniecznie musi posiadać możliwość obsługi telewizji kablowej), media player (WD TV Live), soundbar Samsung
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 30% media player
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: tak (te związane z VOD)
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: niekoniecznie
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie (do tej pory nie miałem potrzeby oglądania obrazu 3D)
22. Ma mieć slot na karty SD: nie
23. Ma mieć tuner DVB-S: tak
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI (soundbar, media player), ethernet
25. Jaki masz sygnał: kablówka UPC (moduł CAM)
26. Ile programów HD: 40
27. Ma stać czy wisieć: stać
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: niekoniecznie
30. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobra jakość obrazu (jak najmniej artefaktów w postaci bandingu, cloudingu, itp. które przeszkadzają w oglądaniu), szybkie i ładne menu, kilka aplikacji takich jak VOD Onet.pl, TVN Player...
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 8h
32. Sugerowana cena: ok 3000zł

Tak jak napisałem na wstępie, posiadam TV Philips 40PFL5007. Telewizor jest na matrycy Toshiby, ładnie wyświetla kolory i ogólnie obraz jest ok. Problemem jest jednak nierównomierne podświetlenie matrycy i widoczny banding. W nowym TV chciałbym aby te efekty były możliwie najmniejsze a obraz żeby prezentował się co najmniej tak dobrze jak na moim obecnym sprzęcie. Bardzo denerwujące jest mułowate menu, szczególnie teraz kiedy nie mam zewnętrznego dekodera a moduł CAM kablówki.
Gdyby udało się wyeliminować media playera jako zewnętrzne urządzenie to byłbym mega zadowolony; nie wiem jednak jak telewizory radzą sobie z dźwiękiem DTS, TrueHD.
Super doznania dźwiękowe z głośników telewizyjnych nie są dla mnie istotne więc wbudowane kosmiczne technologie głośnikowe nie będą dla mnie decydujące przy wyborze.

Proszę doradźcie mi jakiś TV w zadanym przedziale cenowym, który spełniłby moje oczekiwania.

Ostatnia edycja:

legómina

Member
Dzięki za wskazanie kilku modeli. Byłem obejrzeć je na żywo, niestety nie udało mi się obejrzeć ich wszystkich, poza tym warunki oświetleniowe nie były idealne...

Jest jednak problem - zmierzyłem dokładnie odległość od tv i wychodzi mi 2,1 m (max 2,2 m) w związku z czym obawiam się, że telewizory 50 calowe będą zbyt duże - chyba nie obejmę całego obrazu bez ruszania głową :) Poza tym musiałbym manewrować podstawką pod TV a na to nie mam wiele miejsca...
Gdyby nie to wybór padłby na SONY; wielka szkoda, że model 42 calowy jest na innej, gorszej matrycy bo w przeciwnym razie sprawa byłaby załatwiona.
Philipsa boję się kupować ze względu na opinie o zawieszaniu się i problemach z software (a wiem jak może być bo mam właśnie TV Philipsa :); poza tym gdzieniegdzie piszą o kiepskim podświetleniu matrycy.

Mój wzrok skierował się w kierunku Toshiby - testowana przez kiki'ego była wersja z 55 calowym ekranem, ale czy ta sama matryca jest użyta również w 42 i 47 calowych telewizorach? Myślę o 42 calowej wersji. Czy po kalibracji obrazu (ile to może kosztować) czerń i artefakty o których pisałem powyżej będą bardzo widoczne (banding, clouding)? W sieci znalazłem nieliczne opinie o niewielkiej ilości szczegółów w ciemnych obszarach obrazu - czy faktycznie jest to na dużo gorszym poziomie niż telewizory z tej półki cenowej? Ostatnia wątpliwość dotyczy współpracy z modułem CAM UPC - czy tutaj można się spodziewać niespodzianek?
Jakoś przymknę już oko na kiepskie wyprowadzenia HDMI po boku a nie z tyłu TV...

A może Samsung UE48H6400, który na zagranicznych stronach ma super opinie? Nie znalazł się w zestawieniu powyżej, ale rozmiar i cena jest akceptowalna :)

Pytanie dodatkowe - czy gdzieś można kupić TV z wykonaną kalibracją?

Ostatnia edycja:

legómina

Member
Zdecydowałem się na Sony 50W829. Muszę powiedzieć, że początkowo obawiałem się o odległość oczu od telewizora i efekt obcowania ze zbyt dużym ekranem telewizyjnym. Nie jest jednak źle – wszystko da się ogarnąć bez konieczności kręcenia głową w poszukiwaniu krawędzi ekranu.

Swoje wrażenia będę odnosił do niedawno posiadanego telewizora Philips 40 PFL 5007 (cena w momencie zakupu to 2.200 zł), który traktuję jako bazę porównawczą (matryca Sharp).

Czytając o wszystkich zachwytach związanych z tym telewizorem, chciałem przedstawić swoje odczucia po tych kilku dniach od zakupu. Od razu zaznaczam, że nie jestem równie hurraoptymistyczny co większość recenzentów i spodziewałem się czegoś lepszego czytając inne recenzje i opinie. Do rzeczy:

Ustawienia wyświetlania:

Light sensor: Off
Scene Select: Cinema
Picture Mode: Cinema 1
Backlight: 6
Contrast: 95
Brightness: 50
Colour: 51
Hue: 0
Colour Temperature: Warm 1
Sharpness: 50
Noise Reduction: Off
MPEG Noise Reduction: Off
Dot Noise Reduction: Off
Reality Creation: Off
Smooth Gradation: Off
Motionflow: True Cinema
Film Mode: Off
Advanced Settings
Black Corrector: Off
Advanced Contrast Enhancer: Off
Gamma: -1
Auto Light Limiter: Off
Clear White: Off
Live Colour: Off
White Balance: Red Gain -2, Green Gain -2, Blue Gain 0, Red Bias 0, Green Bias 0, Blue Bias -1
Detail Enhancer: Off
Edge Enhancer: Off
Skin Naturaliser: Off

Na plus:
- ładne menu, EPG, informacje o kanale i programie, możliwość sortowania kanałów
- telewizor zaczyna wyświetlać obraz po kilku sekundach od włączenia (minus: niestety zanim zacznie reagować na sygnał z pilota taki jak zmiana kanału, wejście do ustawień - mija kilkadziesiąt sekund)
- świetnie współpracuje z soundbarem po HDMI-ARC. Soundbar załączany jest natychmiastowo po włączeniu TV, wyłączenie TV skutkuje natychmiastowym wyłączeniem soundbara.
- obraz wyświetlany jest bez większych wad, chociaż o idealnym obrazie nie może być mowy. Dostrzegłem lekki clouding w dolnej części ekranu (nad napisem „SONY” po prawej stronie); wytężając wzrok można dostrzec bardzo niewielki banding. Nic z tych rzeczy nie przeszkadza w oglądaniu relacji sportowych ani filmów. Nie testowałem jednak obrazu na profesjonalnych obrazach, więc możliwe, że te defekty są wyraźniejsze w laboratoryjnych warunkach
- dużo ustawień związanych z korekcją obrazu; fajnie działające Motionflow
- dźwięk z głośników telewizyjnych jest nadspodziewanie dobry
- ogólna szybkość menu, mimo, że nie powalająca to nie przeszkadza
- ładna bryła telewizora (kwestia gustu)

Na minus:
- ogromny zasilacz
- korzystając z dostępnych w sieci ustawień ekranu, twarze wydają się blade. Możliwe, że potrzebna jest profesjonalna kalibracja, która ten efekt by zminimalizowała
- fatalna aplikacja do odtwarzania multimediów – przy kilku filmach (mkv, wysoki bitrate) wiesza mi na sztywno telewizor, tak, że tylko odłączenie od prądu skutkuje przywróceniem tv do życia; brak możliwości odtwarzania czegokolwiek z NASa po sambie (chociaż nie wiem czy jakikolwiek telewizor na to pozwala)
- brak VOD Onet, przy zakupie założyłem, że ta aplikacja będzie, a tu wielkie rozczarowanie
- fatalnie rozplanowane menu związane z ustawieniami – część dostępnych ustawień pod klawiszem OPTIONS, część dopiero z menu z aplikacjami
- czerń nie jest spektakularna (przynajmniej w porównaniu do wcześniej posiadanego Philipsa PFL5007k), jest poprawna. Czytając recenzje spodziewałem się smolistej czerni, a jest raczej ciemnoszara, równomierna powierzchnia. Strach pomyśleć co mają do zaoferowania ekrany IPS z tego przedziału cenowego :) które wg. profesjonalnych testów mają czerń na gorszym poziomie niż ten SONY
- kiepska instrukcja obsługi dotycząca montażu podstawki (nogi); zabrało mi trochę czasu zanim skojarzyłem jak wszystkie elementy powinny być poskręcane. Noga nie jest obrotowa!
- pilot przekombinowany, kupa przycisków, które są tak naprawdę niepotrzebne w codziennym użytkowaniu

konradrak

New member
Witam,

Pozwoliłem sobie podłączyć się pod wątek. Szukam dla teściów najprostszego LCD 42" bez internatu, 3D itd. Co taniego możecie polecić? Max 2000zł. Podłączony będzie do TV kablowej. Oglądają głównie kanały HD a moje dzieci bajki.
Już prawie zamówiłem LG 42LF5610 ale obawiam się, że to kiepski telewizor.
Pozdrawiam,

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ubnt - ale napisz proszę do jakich potrzeb i warunków.
Inaczej wszyscy mogą jedynie zgadywać.

Konradrak - A jaką maja odległość od ekranu ?
Bo skoro oglądają kanały HD to raczej 47-48" .
Większy im nie wchodzi bo w klasie cenowej będą jeszcze dobre modele.

Do góry