Witajcie,
jestem tu po raz kolejny, ostatnio zadawałem podobne pytanie prawie 2 lata temu, tamtym razem wybór padł na Philips 40PFL5007K.
Podstawowe informacje:
1. Odległość od ekranu: 2,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z lewej strony telewizora, strona wschodnia.
3. Jak duży jest pokój: 3x5 m
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: Philips 40PFL5007K
6. Jakie programy najczęściej sport (60%), film (40%)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: zazwyczaj wieczorem
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny, naturalny
9. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa lub półmatowa
10. Preferowana wielkość telewizora: 42-46 cali
11. Preferowana marka: Toshiba, Philips, Sony, Panasonic, Samsung (nie ma większego znaczenia, mam soundbar Samsung ale TV nie musi być tej firmy, działa dobrze przez HDMI ARC)
12. Czego nie lubisz w telewizorach: W obecnym TV najbardziej denerwuje mnie woooooolne menu i przełączanie programów, zauważalny banding i problemy z równomiernym podświetleniem (clouding)
13. Jakie urządzenia będą podłączone: moduł CAM z UPC (nowy TV koniecznie musi posiadać możliwość obsługi telewizji kablowej), media player (WD TV Live), soundbar Samsung
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 30% media player
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: tak (te związane z VOD)
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: niekoniecznie
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie (do tej pory nie miałem potrzeby oglądania obrazu 3D)
22. Ma mieć slot na karty SD: nie
23. Ma mieć tuner DVB-S: tak
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI (soundbar, media player), ethernet
25. Jaki masz sygnał: kablówka UPC (moduł CAM)
26. Ile programów HD: 40
27. Ma stać czy wisieć: stać
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: niekoniecznie
30. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobra jakość obrazu (jak najmniej artefaktów w postaci bandingu, cloudingu, itp. które przeszkadzają w oglądaniu), szybkie i ładne menu, kilka aplikacji takich jak VOD Onet.pl, TVN Player...
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 8h
32. Sugerowana cena: ok 3000zł
Tak jak napisałem na wstępie, posiadam TV Philips 40PFL5007. Telewizor jest na matrycy Toshiby, ładnie wyświetla kolory i ogólnie obraz jest ok. Problemem jest jednak nierównomierne podświetlenie matrycy i widoczny banding. W nowym TV chciałbym aby te efekty były możliwie najmniejsze a obraz żeby prezentował się co najmniej tak dobrze jak na moim obecnym sprzęcie. Bardzo denerwujące jest mułowate menu, szczególnie teraz kiedy nie mam zewnętrznego dekodera a moduł CAM kablówki.
Gdyby udało się wyeliminować media playera jako zewnętrzne urządzenie to byłbym mega zadowolony; nie wiem jednak jak telewizory radzą sobie z dźwiękiem DTS, TrueHD.
Super doznania dźwiękowe z głośników telewizyjnych nie są dla mnie istotne więc wbudowane kosmiczne technologie głośnikowe nie będą dla mnie decydujące przy wyborze.
Proszę doradźcie mi jakiś TV w zadanym przedziale cenowym, który spełniłby moje oczekiwania.
jestem tu po raz kolejny, ostatnio zadawałem podobne pytanie prawie 2 lata temu, tamtym razem wybór padł na Philips 40PFL5007K.
Podstawowe informacje:
1. Odległość od ekranu: 2,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z lewej strony telewizora, strona wschodnia.
3. Jak duży jest pokój: 3x5 m
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: Philips 40PFL5007K
6. Jakie programy najczęściej sport (60%), film (40%)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: zazwyczaj wieczorem
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny, naturalny
9. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa lub półmatowa
10. Preferowana wielkość telewizora: 42-46 cali
11. Preferowana marka: Toshiba, Philips, Sony, Panasonic, Samsung (nie ma większego znaczenia, mam soundbar Samsung ale TV nie musi być tej firmy, działa dobrze przez HDMI ARC)
12. Czego nie lubisz w telewizorach: W obecnym TV najbardziej denerwuje mnie woooooolne menu i przełączanie programów, zauważalny banding i problemy z równomiernym podświetleniem (clouding)
13. Jakie urządzenia będą podłączone: moduł CAM z UPC (nowy TV koniecznie musi posiadać możliwość obsługi telewizji kablowej), media player (WD TV Live), soundbar Samsung
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 30% media player
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: tak (te związane z VOD)
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: niekoniecznie
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie (do tej pory nie miałem potrzeby oglądania obrazu 3D)
22. Ma mieć slot na karty SD: nie
23. Ma mieć tuner DVB-S: tak
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI (soundbar, media player), ethernet
25. Jaki masz sygnał: kablówka UPC (moduł CAM)
26. Ile programów HD: 40
27. Ma stać czy wisieć: stać
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: niekoniecznie
30. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobra jakość obrazu (jak najmniej artefaktów w postaci bandingu, cloudingu, itp. które przeszkadzają w oglądaniu), szybkie i ładne menu, kilka aplikacji takich jak VOD Onet.pl, TVN Player...
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 8h
32. Sugerowana cena: ok 3000zł
Tak jak napisałem na wstępie, posiadam TV Philips 40PFL5007. Telewizor jest na matrycy Toshiby, ładnie wyświetla kolory i ogólnie obraz jest ok. Problemem jest jednak nierównomierne podświetlenie matrycy i widoczny banding. W nowym TV chciałbym aby te efekty były możliwie najmniejsze a obraz żeby prezentował się co najmniej tak dobrze jak na moim obecnym sprzęcie. Bardzo denerwujące jest mułowate menu, szczególnie teraz kiedy nie mam zewnętrznego dekodera a moduł CAM kablówki.
Gdyby udało się wyeliminować media playera jako zewnętrzne urządzenie to byłbym mega zadowolony; nie wiem jednak jak telewizory radzą sobie z dźwiękiem DTS, TrueHD.
Super doznania dźwiękowe z głośników telewizyjnych nie są dla mnie istotne więc wbudowane kosmiczne technologie głośnikowe nie będą dla mnie decydujące przy wyborze.
Proszę doradźcie mi jakiś TV w zadanym przedziale cenowym, który spełniłby moje oczekiwania.
Ostatnia edycja: