Jaki TV do 2200zł ex500 czy ex520?? || lub cos innego

SasZa1500

New member
witam ... jeszcze jedno pytanie przed kupnem

dzwonilem dzis do sony centre i mowił ze lepsze jest cx 520... nowszy silnik graficzny itd....

ze to 100HZ w ex500 to tyle samo co 50hz w cx520??

co wybralibyście pod telewziej HD i xbox???

2,2-5m od tv
pokój naświetlony/ ale nie problem zasunać rolety..
bardziej uzywany wieczorami..

i jeszcze co myslicie o samsungu d5000 lub jakis LG..

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej klasie cenowej uważam że zrobiłeś extra selekcję. Ja pozostałbym ptrzy Sony 40EX500

SasZa1500

New member
dzieki... ;) naszły mnie mysli jeszcze na sony ex 500 46 cali za 2600 chyba a jest w vobis jeszcze samsung d5800 za 2350zł

ale jezeli niema poco przeplacać to skusze sie na ex 500 bo jest z 2199zł chodz niewiem co sądzicie o d5800

yogson

New member
Witam,
chciałbym podłączyć się pod ten wątek. Chce kupić tv 37-42 cale, budżet max 2200 zł. Pokój ok 3 m na 3,5 m. Okno znajdować się będzie za telewizorem, ale są żaluzje (okno na zachód). Telewizor będzie ode mnie oddalony o około 1 m, ale jak będę oglądał w łóżku to ta odległość wzrośnie do jakichś 2 m. Telewizor chce wykorzystywać głównie do PS3 i filmów full HD (dla tego dobrze żeby była możliwość puszczania filmów z usb wraz z napisami), czasami podłączę lapotopa przez HDMI. Najbardziej zależy mi na jakości obrazu. Ważne jest dla mnie też żeby miał minimum 100 Hz. Takie dodatki jak internet w TV nie są dla mnie niezbędne.

Zastanawiam się nad takimi modelami:

LG 42SL9500 - 1999 zł
Sony KDL-40EX500 - trochę ponad 2000 zł

jakieś inne propozycje?

yogson

New member
kurcze, ale w takim budżecie i taki rozmiar to chyba tylko plazma wchodzi w grę? a myślałem raczej o LCD, a wracając do odległości to głównie będę korzystał siedząc 1 m od TV.

Wracając do wymienionych przeze mnie modeli, to o Sony 40EX500 można przeczytać same dobre opinie, zastanawia mnie jednak jak wypada w porównaniu do tego modelu LG 42SL9500. Czy warto brać w ogóle pod uwagę ten telewizor? Jakie inne modele moglibyście polecić?

IjonTichy

New member
telewizor Sony KDL-40EX500 kupiony 2 dni temu:
Napiszę to co pisałem na porównywarce:
Po włączeniu, kurcze zawód: słabe nienasycone kolory, wszystko wyblakłe, tragedia! Próby kalibracji nic nie dały, ale zapomniałem że jakiś kretyn wymyślił, że telewizor musi mieć funkcje eko. Po wyłączeniu tego dziadostwa telewizor wygląda rewelacyjnie. Lepiej od mojego samsunga led32c650 i lepiej niż większość ledów do 3000 zł. Z wad: niestety tragiczne jak na dzisiejsze standardy wspracie multimediów, z usb nie działa większość filmów, mnie to nie przeszkadza mam odtwarzacz. Kąty nie są złe ale samsung ma troche lepsze.

Obejrzałem kilka filmów hd (wszystko super)
Obraz SD (po włączeniu wspomagaczy bardzo przyzwoicie)
Gry - kilka godzin przy Skyrimie - BAJKA!!!

byłem za Samsungiem, ale naprawde ten soniak daje radę

yogson

New member
@ Kiki:
rozumiem że mówiąc Panasonic 42e30 miałeś na myśli PANASONIC TX-L42E30E? najtańszy na porównywarce jest za około 2500. Ale poważnie się zastanawiam czy nie poczekać miesiąc dłużej odłożyć dodatkowe pieniądze i go nie kupić, bo dane na papierze wyglądają ciekawie.

Potrafi ktoś powiedzieć coś na temat obrazu w tym TV. Jak sobie radzi z szybkimi scenami w filmach 1080p lub grach PS3? Czy te 200 Hz jest coś warte? Czy to jest pełny LED czy krawędziowy? I ostatnie pytanie: jak sobie radzi z filmami (np.: MKV) i napisami przez usb?

Do góry